Ne znam zašto dosta ljudi misli da je teško napraviti testo za pizzu.Kad je zaista vrlo lako , a gotova pizza , sa svim kondimentima na vrhu koji su vaš favoritije toliko puta i bolja i jeftinija od one koju kupite. Sastojci za svako pizza testo je isto a ipak rezultat za svaku je različit.
Ovo ima više razloga
Vrsta brašna
Kvalitet kvasca
Koliko je predgrejena rerna
Dužina mešenja test itd.
Sastojci
- 2 i 1/4 kašičice kvasca
- 1 i 1/3 šolje (320ml) tople vode
- 3 1/2 šolje (440g) durum brašna ili ako nemate može i obično.
- 2 Kašike (30ml) maslinovog ulja
- 3/4 kašičice soli
- 1 Kašika (13g) šećera
Priprema
- U velikoj činiji sipajte toplu vodu i kvasac. Promešajte i ostavite da stoji dok se ne zapenuša, oko 5 minuta.
- Dodajte brašno,maslinovo ulje,so i šećer. Promešate još nekoliko minuta.,
- Kad su svi sastojci dobro promešani, mesite testo oko 7 minuta. Posle mešenja vaše testo treba da bude meko i elastično.Pritisnite ga prstom, ako se udubljenje vrati , vaše testo je spremno da naraste.
- Uobličite testo u loptu. Nauljajte veliku činiju ,pa onda i testo sa obe strane.Stavite u činiju i zatvorite sa plastičnom folijom. Sada ga ostavimo na toplom mestu da se udupla. Za toplo mesto ja većinom predgrejem rernu na oko 100 stepeni Celzija.Onda ugasim, stavim testo i ostavim vrata rerne malo otvorena,tj zaglavim varjačom. Posle oko 30 minuta , zatvorim rernu i ostavim testo da naraste. Meni treba oko 1 sat i 20 minuta
- Sada izvadimo testo i dobro ga lupimo da mu isteramo vazduh.
- Podelite testo na dva dela. Svaku loptu testa stavite u posebnu činiju, prekrite plastičnom folijom i ostavite da miruje oko 15 minuta.
Filujemo
- Predgrejte reprripremite nauljane i nabrašnan etepsije u kojima ćete ih peći. Ja sam koristila jednu okruglu i jednu ravnurnu na 230 stepeni Celzija. Najmanje 30 minuta.
- Pripremite sve za fil.Mi smo pravili dve pice, jednu Havaji , sir ,šunka,anans i mocarela,paradajz sos i jednu Svaštaru od povrća, Kao prvi premaz smo koristili gustu kiselu pavlaku, pa onda redjali sve što smo imali od ostaaka povrča u frižideru, pola patlidžana,paprika,luk., tikvica nekoliko krompira , pesto od bosiljka i pesto od suvog paradajza,nekoliko malih čeri paradajza,malo chorizo kobasice i mocarelu.
- Izravnamo testo. Ja ga još malo premažem maslinvim uljem i prstima malo svuda pritisnem da se ne digne ,dok se peče. I redjamo. Ostavimo sve da miruje oko 15 minuta
- Pečemo oko 15 minuta. Prijatno
Evo i ja upravo postavljam recept za picu. Nikada je nisam objavljivala, a pravim je često ;)
ОдговориИзбришиJa jesam objavljivala i ranije sa drugim filom
ИзбришиOooo da, vrijeme je za pizzu!
ОдговориИзбриши