Tipičan Indijski kari sa jagnjetinom.Već sam jednom pisala o priviliegiji da Indijska jela i začine koji su u njoj najbitnij,i mogu učiti u Indijskom restoranu moje drugarice Pryje.Od nje potiče i ovaj recept i iako nije tako preveden, ja bih uvek od ovog karija mogla JOSH.
|
Prya i ja
Sastojci
- 2 luka,isečena na četvrtine
- 4 kašike ulja
- 4 češnjaka belog luka,sitno iseckanog
- 1 komad djumbira sitno iseckanog
- 2 kašike madras kari paste
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 komad cimeta
- 6 komada zelenog kardamoma ,zgnječenog
- 4 karanfiića
- 2 lista lorbera
- 1 kašika paradajz pirea
- 1kg jagnjetine isečene u kocke
- 150ml Grčkog jogurta
- svež korijander za garniranje
|
Priprema
- Stavimo luk u blenderi iseckamo.Zagrejemo ulje u povećem tiganju,dinstamo dok sasvim omekša.Onda dodamo beli luk i djumbir i dinstamo još pet minuta.Promešamo s vremena na vreme.
- Dodamo sve začine i ostale sastojke.mešajući na jakoj vatri oko 30 sekundi.Zatim dodamo meso i oko 300 ml vode. Sve ponovo izmešamo ,smanjimo temperaturu i dodamo jogurt.
- Poklopimo i krčkamo 40 do 60 minuta dok je meso meko,a sos gust..Pospemo korijander i serviramo sa basmati pirinčem.
Madras Kari Pasta
2 kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašika čilija u prahu
1/2 kašičice cimeta
1 kašičica mlevenih karanfilića
2 kašičice kurkume
8 kašika mlevenog korijandera
2 kašicice melvenog zrna senfa
1/4 šolje mlevenog kima
3 zgnječena češnjaka belog luka
2.5cm svežeg rendanog djumbira
1/2 šolje tamnog sirćeta
5 kašika uljaSve sastojke osim ulja i sirćeta stavimo u činiju
Dobro izmešamo
Dodamo sirće I mešamo dok dobijemo glatku pastu
Zagrejemo ulje u tiganju
Mešamo na niskoj temperature dok smesa ne provri I ulje počne da se odvaja od smese
Sklonimo tiganj I ostavimo da se ohladi
Čuvamo u dobro zatvorenoj tegli...za kad pravimo kari.Ovde je naravno mnogo više nego 2 kašike ali ako već pravimo.onda bolje više.
Ovo je savrsenstvo!!!
ОдговориИзбришиMmmm...moze i sa 'chickpeas'! Obozavam!
ОдговориИзбришиdali je greska,8 kasika korijandera? Dali on preovladava u ovoj pasti?
ОдговориИзбришиNije greška Nado tako ej u originalnom receptu ne preovladana kraju ali možeš naravno staviti i manje ako želiš
ОдговориИзбриши