Karamelizovani luk...ko ga je probao ne moram vam ništa objašnjavati.Negde sam pročitala da ovaj luk ima nešto magično kao leptir koji tek treba da se iz larve pojavi.Nije ništa ovde fino i pipkavo,više rustično ali ipak dovoljno dobro da se ova pita može poslužiti gostima ili pordoici bilo kojega dana.
Ako mi ne verujete pitajte prvog Francuza na koga naletite ,šta od pita(tart) najviše voli.
Sve što am treba je nekoliko komada luka,ja volim crveni a vi slobodno koristite i crni luk,malo rikote ili nekog drugog sira,kora za pitu i jedno jaje.Pa d ali može jednostavnije?
Priprema:
Pečenje:
Ukupno:
komada: 8-12
Jednostavan ali elegantan tart
Sastojci
- 4 kašike putera
- 2 crna ili crvena luka srednje veličine
- 4 kašike belog vina
- 2 kašičice svežeg timijana
- 2 kašičice šećera
- ½kašičice soli
- ¼ kašičice sveže mlevenog bibera
- 1 šolja Rikote,krem sira ili pesto koji sam ja koristila
- 1 jaje
- 1 deblja kora za pitu
- ½ šolje rendanog sira
Priprema
Isečemo luk na tanke listove I u tiganju istopimo malo putera
- Dodamo luk, belo vino,šećer,timijan,so, biber i dinstamo dok luk nije sasvim mek
- Dok se luk karamelizuje,kombinujte jaje i podlogu za koru koju ste izabrali.
- Sada raspakujte koru za pitu Stavite je na namašćen plitak pleh
- Napraviti podignute ivice (vidi sliku ) oko kore
- Namažite rikotu ili drugi namaz i pospite rendanim sirom.
- Ravnomerno pospite karamelizovan luk i dodajte na vrh još malo rendanog sira.
- Pecite 25 do 30 minuta na 180 stepeni Celzija
- Isecite na male komade ako služite kao predjelo ili na veće ako služite kao glavno jelo.Bon Apetit.
Нема коментара:
Постави коментар