Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 4. мај 2014.

Kolač od rabarbare, premaz domaći džem breskva i djumbir


Danas sam pravila dva kolača.Jedan za nas i jedan za rodjendan moje drugarice.Počela je rabarbara u bašti i taman sam nabrala dovoljno za dva kolača.Valjda se kaže rubaba jer google to prevodi kao Svadja!Evo javila mi Zorica sa bloga Cooking with Zoki(ona vam je hodajuća enciklopedija kulinarskih izraza prevoda za imena sa engleskog na srpski,samo joj nemojte reći da sam ja rekla), da se kaže Rabarbara.Baš lepo ime podseti me odmah an Preverovu pesmu Barbara. Tako je i ova biljka baš nežna izgledom.Liči na blitvu ali listovi se ne jedu,čak neki misle da su otrovni! Ali stabljika je fantastičnog ukusa i pored kolača pravim sa njom još i džemove i kompote.Divno izgleda u bašti.Napisaću i blog kako se uzgaja.Kad je mlada kao ova koju sam aj koristila kad je oljuštite, jer su spoljna vlakna žilava  ja je jedem i svežu!




Originalan recept je od moje omiljene kuvarice Novozelandjanke Annabel Langbein, ja sam ga samo malo 
adaptirala



Sastojci

  • 140g mekog putera
  • 1šolja šećera
  • 2jaja na sobnoj temperaturi
  • 1kašičica ekstrakta vanile
  • ¾šolje nezasladjenog jogurta
  • 2 šolje brašna(za moj kolać ja sam koristila integralno brašno)
  • 3kašičice praška za pecivo
  • ½kašičica bikarbone
  • 400 grama iseckane rubabe.

Priprema

Predgej rernu na  180°C. Namasti 25cm pleh sa dnom koje se skida i postavi dno kuhinjskim paporom.Ja ga nisam imala pa sam namastila i posula brašnom.Isti rezultat.Dodamo jaja i dalje miksamo .
Umutimo dobro šećer i puter dok je fino svetle boje i penušast.
Polako dodamo jogurt-
Sada dodajemo prosejano brašno i sve osstale sastojke.Ja  ovde već mešam sa varjačom




Kao poslednje dodamrabarbaru. Pečemo 50 do 60 minuta .
Izvadimo i još topao kolač premažemo džemom.Ja sam koristila moj kućno pravljeni džem od breskve i djumbira





Ovde je kolač za moju drugaricu.Ovaj nisam mogla da sečem naravno i ako pravite ovakav duplirate sve količine



2 коментара:

Unknown је рекао...

Lepo, jos kad bismo mi imali rubabu..., ali dobro, moze sve ti it baz toga, sve drugo ima i ovde

Анониман је рекао...

Mođe naravno staviš voće koje imaš

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer