Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 17. март 2015.

Klasik:Tiramisu

Sastojci
500 ml slatke pavlake
250g maskarpone. Ranije sam na blogu postavljala recept kako je jednostavno praviti maskarpone
5 kašika šećera
300 ml jake kafe
2 pakovanja piškota
vanila pudingč oko 500 ml mleka i 2 žumanca,malo žećera i vanila esencije
2 Kašike kakao



Priprema

Izmiksamo pavlaku,maskarpone i šečer, dok ne dobijemo zgusnutu masu



Skuvamo vanila puding  i ostavimo da se ohladi



Skuvamo kafu

Sada potapamo piškote u kafu da budu meke ali da se ne raspadaju.



U okrugao pleh ,kome se može izvaditi dno redjamo
piškote
puding
krem
onda još jedan takav red
Gornji sloj prosejemo kakao


Ostavimo u frižideru da se sčvrsne, najmanje 4 sati
Tiramisu je čuveni italijanski kolač. Sama reč "tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me". Ovaj kolač poznat je u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese.
Tradicionalni tiramisu je desert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpana ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir maskarpone, koji je ušao u modu.
Evo istorije ove poslastice. Desert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.

4 коментара:

Unknown је рекао...

Mora da su me Englezi zarazili sa receptima " with a bit of history" jer kod nas to definitivno nije bilo vazno, bar ne u kraju i u vremenu u kome sam odrastala. Sad se radujem svakom ovakvom receptu, jer cak i kada mislis da znas dosta, ispostavi se da nije bas tako, kao u ovom slucaju! U Firenci sam saznala da njihova bastina i muzeji i dan danas dobrim delom opstaju zahvaljujuci fondovima engleskih intelektualaca i iako je veza jasna,i tek sada u potpunosti shvatam odakle dolazi popularnost ove poslastice. Divan post:))

Fikreta је рекао...

Moram, draga Džoli, sa lica mjesta (Italija) da dodam nešto ovom tvom postu, pošto se sa nazivima i pripremi italijanskih specijaliteta u svijetu pravi dosta zbrke. Prvo, tiramisu i zuppa inglese su dva različita deserta (zuppa inglese se pravi sa poslastičarskom kremom- crema pasticcera i liker alchermes).
Tiramisu se pravi, bukvalno, u svakom restoranu, osnovni su mu sastojci- žumanca, maskarpone, savojardi i kafa.
Ide obično 6 žumanaca na 500 gr maskarponea, šećer varira po ukusu. U novije vrijeme se koriste i bjelanca (tako da na 1jaje ide 100gr maskarponea), a poneko dodaje i umućenu slatku pavlaku.
Pozdrav iz Italije!

Анониман је рекао...

Pravilno si ščtala, mada Italijani bi verovano čupali kosu i na moju slobodnu inepretaciju i puding u Tiramisu..ali to je sve stvar ukusa...ostalo je istorija

Анониман је рекао...

Hvala obema na korisnim informacijama

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer