Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 17. март 2015.

Klasik:Tiramisu

Sastojci
500 ml slatke pavlake
250g maskarpone. Ranije sam na blogu postavljala recept kako je jednostavno praviti maskarpone
5 kašika šećera
300 ml jake kafe
2 pakovanja piškota
vanila pudingč oko 500 ml mleka i 2 žumanca,malo žećera i vanila esencije
2 Kašike kakaoPriprema

Izmiksamo pavlaku,maskarpone i šečer, dok ne dobijemo zgusnutu masuSkuvamo vanila puding  i ostavimo da se ohladiSkuvamo kafu

Sada potapamo piškote u kafu da budu meke ali da se ne raspadaju.U okrugao pleh ,kome se može izvaditi dno redjamo
piškote
puding
krem
onda još jedan takav red
Gornji sloj prosejemo kakao


Ostavimo u frižideru da se sčvrsne, najmanje 4 sati
Tiramisu je čuveni italijanski kolač. Sama reč "tiramisu" u prevodu sa italijanskog značila bi "podigni me". Ovaj kolač poznat je u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese.
Tradicionalni tiramisu je desert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpana ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir maskarpone, koji je ušao u modu.
Evo istorije ove poslastice. Desert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni, u severozapadnoj provinciji Toskani, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači "vojvodina supa". Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je poneo u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom veku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umetnika koji su živeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gde je njegova popularnost još više porasla.
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer