Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 24. април 2014.

Kako uzgajati Avokado iz koštice






Uzgajati avokado iz koštice je vrlo lako.Što ne znači da ćete za par godina odmah imati avokado na drvetu,,koje prilično brzo izrste.Koliko dugo se čeka zavisi od dosta faktora ali prosečno se računa da je to oko 7 godina. Ako imate malo mesta  (ili malo više) u bašti zašto ne pokušati.Čak i ako uopšte ne rodi drvo je jako lepo.




Metoda koju ću vam prikazati je vrlo jednostavna.Ima ih koji smatraju da je dovoljno košticu  staviti u saksiju sa zemljom ,tako sto će gornji deo biti još izvan zemlje.Ne sumnjam da će i iz toga izrasti mladica avokada ali ovaj metod koji ja prikazujem nije težak a mnogo bolje pratite razvoj što je naročito interesantno deci.



Moj metod

Prvo kupimo avokado.Kad smo ga oljuštili i pojeli, ostaje nam velika koštica kao ove na početnoj slici.


1. Kada vadite košticu pazite da je ne oštetite,naročito braon omotač.Najbolje je potopiti u vodu, pa onda         očistiti ostatke avokada na njoj.

2.Bitno je da odredite šta je vrh a šta je dno na vašoj koštici..Iz dna će israstati koren.Kako je većina koštic avokada ovalna i pomlao na vrhu sužena ,nije teško odrediti .


3. Sada vam je potrebno nekoliko čačkalica koje zabodete u košticu kao na slici.Stavimo u čašu sa vodom tako što je dno u čaši.


4. Kad ste postavili košticu u čašu ,onda ostavite čašu na recimo  ivicu prozora ali u savkom slučaju na sunčano mesto.Takodej redovno,recimo savkih 5 dana promenite vodu.



5.Sad preostajete da budete strpljivi da se razvije koren.I ovo je različito vremenski od koštice do koštice u rasponu od 2 do 8 nedelja.

Prvo šta budete primetili je da se vrh koštice osuši, a malo kasnije sa strane i pukne.Zatim se polako razvija koren .Nikada ne ostavite da koren bude bez vode ,to bi ujedno i bio kraj vašeg avokado drveta



6. Kada počne da raste  i bude jedno 15 cm skratite opet na oko 8 cm.



7.Sada kad je ponovo izasla mladica do 15 cm ,možete je presaditi u saksiju tako što još uvek ostavite gornji deo koštice izvan zemlje


Još uvek izaberite sunčano mesto.Takodje ako se odlučite da kasnije zasadite avokado u bašti birajte sunčano mesto.

Najbolje je držati ga zaštićenog untra koliko god možete, a u svakom slučaju tokom zime...dok dovoljno ne ojača.

Probajte...

Avokado sadrži svega 5 grama masnoće po komadu
U Avokadu nema holesterola i sodijuma
U avokadu ima 60 % više potasijuma na 100 grama,nego u banani!
Avokadoje bogat vlaknima,Vitaminom B6,Vitaminima C i E




A tek da ne govorimo o svim slanim i slatkim poslasticama koje se mogu praviti od ovog voća.Ja ga jedem i ovako
A pravim i kolače od njega, kao sto možete vidti OVDE

4 коментара:

Gordana - KuhinjskePrice.com је рекао...

Super je ovo, mislim da cu odmah ovo isprobati, a cime probusis za cackalice?

mirjana је рекао...

:) moj muz je stavio kosticu direktno u zemlju i svaki dan zalivo' vodom...sada je to vec izlistala sadnica,koja jos uvijek stoji u maloj saksiji,a citajuci tvoj post mislim da cemo morati kupiti vecu saksiju jer zivim u stanu i jedino ga na terasi mogu uzgajati !!

Kuvar za početnike је рекао...

Ovo je veoma, veoma zanimljivo! Hvala, draga Džoli, a ako izraste moj avokado, zvaću ga Džoli, može?

Анониман је рекао...

Draga Ankice,kao prvo dobrodošla u moje blogodvorište .Pa možes zamisliti kaka čast bi mi bila da anzoveš avokado po meni.Samo me dobro čuvaj od hladnoće.Poljupčić

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer