среда, 4. јул 2018.

Kuligre: Tražimo Najbolji Recet Bosanske Kuhinje ; 40. Čoko Koko Urmašice



Urmašice sa kokosom i čokoladom

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 3 šoljice otopljenog maslaca
  • 3 šoljice šećera
  • 1 šoljica kiselog mleka
  • oko 600-700 g brašna
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g kokosovog brašna
  • 1 kašičica rendane limunove kore

Šerbet:

  • 4 čaše (od 2 dl) šećera
  • 2,5 čaše vode
  • 2 limuna

I još:

  • 100 g čokolade
  • malo kokosovog brašna

Priprema


Jaja ovlaš izmutiti sa šećerom viljuškom, dodati kiselo mleko i otopljen i ohlađen maslac. Brašno podeliti na dva dela, pa u jedan umešati sodu bikarbonu i prašak za pecivo, pa ga dodati u mokre sastojke. Staviti i kokosovo brašno i rendanu limunovu koricu. Mesiti rukom, pa od druge polovine brašna dodavati malo po malo, dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi za ruke. Količina brašna zavisi od veličine jaja i od toga kakvo je brašno, neko više, a neko manje upija tečnost, zato je bolje kad je brašno podeljeno na dva dela, pa se druga polovina lako može dodati...Kada se dobije odgovarajuće testo, nauljenim rukama se odvajaju kuglice veličine manjeg oraha, napravi se valjčić i pritisne preko rendeta. Ređati kolačiće u nauljen pleh pazeći da se napravi razmak, jer će prilikom pečenja narasti. Ugrejati pećnicu na 200 stepeni i peći nekih dvadesetak minuta, što, opet, zavivisi od pećnice, ali, gotove su kad fino porumene... Skuvati šerbet sa limunom. Da li ćete kuvati prvo sirup, pa ostaviti da se ohladi, ili ćete čekati da se urmašice ohlade, a potom ih preliti toplim šerbetom je stvar izbora, samo je bitno da jedno od to dvoje mora biti hladno, znači hladan šerbet-vruće urmašice, ili obrnuto. Ja, lično, prelivam hladne urmašice toplim sirupom...Ostaviti ih da dobro upiju preliv, a potom otopiti čokoladu na pari, pa umakati jedan kraj urmašica u nju i posuti kokosovim brašnom.
Dijana Ademović
Subotica

Нема коментара:

Постави коментар

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer