Maslenica sa kupusom
Potrebno je
600 g brašna
oko 380 ml vode
5 kašika ulja
1 kašičica soli
Za preliv
150 g maslaca
150 ml pavlake za kuvanje
Za nadev
450 g kupusa
1 crni luk
po ukusu bibera i soli
Priprema
Prosejati brašno,staviti so i podlivajući toplom vodom umesiti elastično testo.Podeliti ga na dve kugle i ostaviti 5 minuta.Potom obe kugle opet premesiti,pomastiti,prekriti najlon folijom i ostaviti bar pola sata da odmori.
Na ulju propržiti rendan crn luk i kupus.Posoliti,pobiberiti.
Za nadev otopiti maslac u pavlaci.Održavati da bude mlako,radi lakšeg mazanja.
Uzeti jednu kuglu pa razvući oklagijom jednu jufku,a onda rukama rastanjiti koru da bude što tanja,naročito krajevi.Poprskati malo preliva.Sa šire strane prvo preklopiti koru na pola,naneti preliv,potom uraditi isto i sa drugom širom stranom, onda užu stranu preklopiti do pola,poprskati prelivom,isto uraditi i sa drugom stranom,da se dobije kora veličine pleha u kojem će se peći.
Staviti je u nauljen pleh,ponovo poprskati prelivom,staviti nadev od kupusa,a onda ponoviti postupak i sa drugom kuglom testa.
Pećnicu ugrejati na 200 stepeni i peći maslenicu da fino porumeni.Pred kraj izvaditi pitu,malo poprskati vodom i vratiti nazad na par minuta.
Dijana Ademović
Subotica
Нема коментара:
Постави коментар