Somun
Sastojci
1kg brašna
20g kvasca
1kašika soli
730ml vode
50ml ulja
1kg brašna
20g kvasca
1kašika soli
730ml vode
50ml ulja
Priprema
Brašno pomešati sa solju, dodati 600ml vode kvasac i dugo mesiti. Testo treba da bude elastično, lepljivo i da se tegli kad ga uhvatite sa dva prsta. Kad je takvo dodati ostatak vode i dobro izraditi testo. U činiju sipati ulje i u njega izručiti testo. Pokriti krpom i ostaviti 10min da raste. Zatim testo savijati ka unutra sa sve 4 strane. Pokriti i ostaviti 10min. Postupak ponoviti jos 2puta. Zatim radnu površinu posuti obilno brašnom i testo izvaditi na brašno. Testo je i dalje jako mekano a takvo treba da bude.Podeliti testo na delove(veličina zavisi od toga koliki želite da vam budu somuni). Formirati krug lagano prstima pritiskajući testo. Ostaviti da se odmori 15min. Rernu zagrejati na najjaču temperaturu 270C i više i ne koristiti ventilator. Staviti pleh(najbolje limeni) na par min da se zagreje u rerni. Prebaciti somun na pleh i staviti u pećnicu. Peku se u zavisnosti temperature 3-5min. Postupak ponavljati dok imate somuna za pečenje.Kad je gotov izvaditi ga na tacnu i očistiti od brašna. Premazati blago uljem od gore. Služiti toplo uz ćevape ili pljeskavicu.
Sandra Novaković
Нема коментара:
Постави коментар