Sarajevski sahan ili Šarena dolma
Sastojci za fil:
500 g mlevenog junećeg mesa
1 veća glavica luka
3 čena belog luka
100gr pirinča ili bulgura
Soli I bibera po ukusu
Peršun
700ml. vode
Povrće:
4 okrugle tikvice
4 paprike
4 paradajza za punjenje
2 glavice crnog luka
10 listova vinove loze
2 šargarepe
Sastojci za preliv od paradajza:
2 kašike ulja
2 kašike paradajz pirea
700ml. vode
1 goveđu kocku za supu
Postupak pripreme:
Prvo pripremiti povrće….
Tikvice izdubiti, paradajzu ukoliko nije onaj za punjenje već običan, odseći vrh I izdubiti ga, paprika očistiti od semenki, šargarepu iseći na pola.
Lišće vinove loze prokuvati da bi omekšali a luk prokuvati oko 10 minuta I prebaciti ga u hladnu vodu, a zatim pažljivo izdubiti izvlačenjem koluta luka drškom kašičice.
Ostaviti 2 – 3 zadnje opne.
Meso I glavicu crnog luka izdinstati uz dodavanje bibera I soli, pa dodati pirinač I alevu papriku
Povrće puniti filom i i slagati u dublju vatrostalnu posudu.
Sve ređati jedno do drugog a šargarepu izrezanu na kriške staviti uzduž.
U drugu šerpu sipati 700ml vode sa jednom goveđom kpockom za supu.
U drugom sudu zagrejati 2 kašike ulja I staviti paradajz pire I kašičicu mlevene paprika.
Propržiti oko 2-3 min pa u to sipati goveđi bujon I ostaviti da provri.
Poklipiti I peći oko 1h na 250C.
Nakon 15min od početka pečenja dodati preliv pa nastaviti sa pečenjem.
Poslužiti uz pire krompir I uživajte u raznovrsnim ukusima koji su se spojili u jedan.
Snežana Kitanović
Нема коментара:
Постави коментар