Mantije
tijesto
700gr brasna
1.5 zlicica soli
400ml vode
Priprema
U posudu od mixera staviti brašno,sol,i vodu i lagano zamijesiti tijesto.
Ja sam ga ostavila u zdjeli u kojoj sam mijesila 30 minuta.
U meduvremenu napraviti nadjev od mesa
40gr maslaca
1 glavica luka
500gr mljevenog mesa
1 žličica vegete
1/2 žličice soli
1/2 žličice bibera
**125gr maslaca za kore
Priprema
Na maslacu pržiti sitno isjeckan luk,da postakli.
dodati meso i sve začine i pustiti da se pirja dok voda ne ispari.
Pustiti da se nadjev prohladi.
Sada odmoreno tijesto podijeliti na 8 jednakih kuglica/hlječcića.
Svaku lopticu premazati maslacem i ponovo pustiti da odmaraju 20-ak minuta.
ako je u prostoriji toplo,tijesto se moze ranije razvlačiti jer se dovoljno opustilo i fino će se razvlačiti zbog topline u prostoriji.
Svaku kuglicu malo razvijte oklagijom ,zatim polako rukama širite dokle možete(50x70cm,da se dobije kora tankog vučenog tijesta.
Kada je prva kora razvučena,premazati je maslacem,pa na nju složiti drugu koru koju treba razvuči na istu dimenziju i svaku slijedeću koru tako razvijati i premazivati maslacem.
Ako su krajevi ostali previše debeli,slobodno ostrim nožem odrežite deblji dio.
Ja sam ostavila i nije nam smetalo kod mesnog nadjeva,ali sa sirom je drugačije,tako da cu slijedeći puta i ja odrezati deblje dijelove.
koru ,tako razvučenu,izrezati na 15 -es jednakih kvadratića.
svaki kvadratić napuniti nadjevom od mesa,zatim spojiti dijagonalne strane,pa stranu gdje su spajane ,staviti prema dole u malacem premazanu tepsiju(30x20cm),kao kada slažete buhtle.
Kada ste popunili tepsiju,premažite Mantije odozgo sa preostalim maslacem..ja sam četkicom premazala i sa strane svaku mantiju.
Ako pravite sa sirom..postupak pripreme tijesta je isti,samo u nadjev od sira dodati jaaj i malo posoliti ukoliko sir nije slan.
Mantije peći u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40-ak minuta.
Poslužiti uz jogurt,kiselo mlijeko ili uz salatu.
Mirjana Simić
tijesto
700gr brasna
1.5 zlicica soli
400ml vode
Priprema
U posudu od mixera staviti brašno,sol,i vodu i lagano zamijesiti tijesto.
Ja sam ga ostavila u zdjeli u kojoj sam mijesila 30 minuta.
U meduvremenu napraviti nadjev od mesa
40gr maslaca
1 glavica luka
500gr mljevenog mesa
1 žličica vegete
1/2 žličice soli
1/2 žličice bibera
**125gr maslaca za kore
Priprema
Na maslacu pržiti sitno isjeckan luk,da postakli.
dodati meso i sve začine i pustiti da se pirja dok voda ne ispari.
Pustiti da se nadjev prohladi.
Sada odmoreno tijesto podijeliti na 8 jednakih kuglica/hlječcića.
Svaku lopticu premazati maslacem i ponovo pustiti da odmaraju 20-ak minuta.
ako je u prostoriji toplo,tijesto se moze ranije razvlačiti jer se dovoljno opustilo i fino će se razvlačiti zbog topline u prostoriji.
Svaku kuglicu malo razvijte oklagijom ,zatim polako rukama širite dokle možete(50x70cm,da se dobije kora tankog vučenog tijesta.
Kada je prva kora razvučena,premazati je maslacem,pa na nju složiti drugu koru koju treba razvuči na istu dimenziju i svaku slijedeću koru tako razvijati i premazivati maslacem.
Ako su krajevi ostali previše debeli,slobodno ostrim nožem odrežite deblji dio.
Ja sam ostavila i nije nam smetalo kod mesnog nadjeva,ali sa sirom je drugačije,tako da cu slijedeći puta i ja odrezati deblje dijelove.
koru ,tako razvučenu,izrezati na 15 -es jednakih kvadratića.
svaki kvadratić napuniti nadjevom od mesa,zatim spojiti dijagonalne strane,pa stranu gdje su spajane ,staviti prema dole u malacem premazanu tepsiju(30x20cm),kao kada slažete buhtle.
Kada ste popunili tepsiju,premažite Mantije odozgo sa preostalim maslacem..ja sam četkicom premazala i sa strane svaku mantiju.
Ako pravite sa sirom..postupak pripreme tijesta je isti,samo u nadjev od sira dodati jaaj i malo posoliti ukoliko sir nije slan.
Mantije peći u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40-ak minuta.
Poslužiti uz jogurt,kiselo mlijeko ili uz salatu.
Mirjana Simić
Нема коментара:
Постави коментар