Bosanska pita krompiruša
Za kore je potrebno
1/2 kg brašna
3 dl vode
1 kašičica soli
1 kašika ulja
za fil
400 grama oljuštenih krompira
300 grama crnog luka
1,5 dl ulja
Priprema
Zamesiti testo od svih potrebnih sastojaka, podeliti na 4 jufkice
Prekriti testo platnenom salvetom i ostaviti petnaestak minuta da odmori
Svaku jufkicu razviti oklagijom u veličini tanjira i premazati uljem, ponovo ostaviti petnaestak minuta da testo odmori.
Svaku jufkicu razvlačiti rukama na stolu koji prekrijete stoljnjakom
Dok se testo odmaralo pripremite fil. Krompir narendajte u jednu posudu a luk nasecite u drugu, posolite malo i pobiberite
Preko kore rasporedite prvo rendani krompir, zatim luk i prelijte sa 2 kašike ulja. Uz pomoć stoljnjaka zavijte pitu i stavite je u podmazan pleh. Tako urradite i sa ostalim korama.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta dok porumeni
Pečenu pitu ostavite da se malo prohladi, secite i poslužite
Gvozdena Živković
Нема коментара:
Постави коментар