Ovo je prilog Marijele Miletić za naše Kuligre : Najbolji Novozelandski Pie. Baš je fantastiko :)
Pita fantastiko
Testo:
Oko 750 g brašna
150 g masti
200 g maslaca
5 kašika vode
Nadev:
250 gr mlevene jagnjetine
250 gr mlevene junetine
250 gr mesnate slanine
250 gr šampinjona
1 velika glavica crnog luka
So, biber, majčina dušica
2 sitno iseckana čena belog luka
2 kafene kašičice Vorčester sosa
1 kafena kašičica čili sosa
Kafena šoljica mlevenog paradajza
2 kašike belog kukuruznog brašna
Žumance za premazivanje (po želji)
Od sastojaka zamesiti testo. U vangli pomešati brašno, maslac, mast i so. Prstima mešati namirnice dok se ne dobije mrvičasta masa. Zatim dodati vodu, pa umesiti testo da se dobije glatka masa. Pokriti je streč folijom i ostaviti 30 minuta u frižideru.
U dubljoj šerpi, na ulju, na srednje jakoj vatri, dinstati posoljeni crni luk nekoliko minuta. Dodati sitno iseckanu mesnatu slaninu, sitno iseckane šampinjone, mleveno meso i beli luk, pa nastaviti dinstanje sve dok tečnost ne ispari, tj. dok ne počne da se lepi za dno posude.
Skloniti sa ringle i posuti kukuruznim brašnom, pa promešati. Dodati Vorčester sos, čili papriku i mleveni paradajz, pa začniti sa solju, biberom i majčinom dušicom po ukusu. Kuvati, često mešajuci, sve dok tečnost ne ispari (oko 10 minuta).
Podeliti testo u odnosu 2:1. Veći deo razvući oklagijom. Testo razvući nekoliko centimetara više nego što je prečnik tepsije. Posudu podmazati mašću, pa prekriti testom. Razvući i drugi deo testa veličine tepsije, pa ga ostaviti sa strane.
Preko testa ravnomerno rasporediti masu od mesa, slanine i pečuraka. Prekriti drugim delom testa, a krajeve dobro sastaviti. Gornji sloj zarezati nožem na više mesta ili izbosti viljuškom.
Premazati umućenim žumancetom i peći na 200 stepeni oko pola sata.
Služiti toplo, uz pivo ili domaće kiselo mleko. Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар