Još jedna kreacija naše Verice Nikolić za nagradno takmičenje Kuligre , koje se završava 17 jula u ponoć, po evropskom vremenu
Testo:
- 450 g brašna
- 270 ml tople vode
- 1/2 kockice kvasca
- 3 kašike rastopljenog putera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
Fil:
- 1/2 kg očišćenog spanaća
- 450 g urde (vrsta sitnog sira)
- 2 jaja
- 1 kašičica majorana
- 1 kašika prezli
- 1 kašičica soli
- 180 g krem sira
- morski oraščić
...i još:
- 6 manjih jajeta
- 80 g rastopljenog putera
Priprema
1. Prvo pripremiti fil: Spanać sitno iseckati, staviti ga u dublju posudu i posuti sa jednom kašičicom soli. Dobro promešati i ostaviti, da odstoji, 15-ak minuta. Posle tog vremena, rukom, ga dobro iscediti i staviti u dublju vanglicu. U drugu posudu razbiti jaja i viljuškom ih umutiti. Dodati urdu i krem sir, pa sjediniti. Zatim dodati majoran, prezlu, so i, malo, nastruganog morskog oraščeta. Smesu ubaciti u posudu sa spanaćem, pa rukom, dobro, sjediniti sve sastojke.
2. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni puter i pripremljeni kvasac. Umesiti glatko testo i ostaviti ga da naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na jedan veći deo i tri manja dela. Od podeljenog testa napraviti jufkice.
3. Kalup sa obručem, vel. 26 cm, prekriti pek papirom.
4. Uzeti najveću jufkicu i razviti, oklagijom, krug, veći od kalupa u kome će se peći. Oklagijom prebaciti razvijeno testo u kalup, tako da ivice testa ostanu preko kalupa. Delom rastopljenog putera (80 g) dobro premazati celu koru.
5. Zatim uzeti jednu (od tri manje jufkice) i razviti je u veličini dna kalupa. Prebaciti je u kalup, premazati puterom, pa isto uraditi i sa drugom jufkicom.
6. Preko postavljenih (i premazanih) korica izručiti fil, pa ga rukom ravnomerno rasporediti.
7. Pomoću male kašičice napraviti šest udubljenja u testu (pet okolo i jedno u sredinu). Pažljivo razbiti po jedno (manje) jaje u svako udubljenje, u filu. Jaja posuti biozačinom i biberom, po ukusu.
8. Zadnju jufkicu razviti u krug, prebaciti je preko fila i jaja i premazati puterom.
9. Ivice testa, koje su ostale preko kalupa, vratiti u kalup, preko zadnje postavljene korice. Napravljenu pitu, dobro, premazati puterom, pa je staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečenu pitu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti, najmanje pola sata, da se prohladi.
10. Zatim pitu izvaditi iz kalupa i staviti je na tacnu za posluženje.
....
Нема коментара:
Постави коментар