Sasvim slučajno sam čitajući neke novine naišla na jednu mladu kuvaricu koja apsolutno sve radi sa maslinovim uljem.Ovaj i još nekoliko recepta mi se posebno svidelo. Kolač je sočan i lepršast. Svak put kad dodajete neki sastojak pažljivo ga umešajte.
Sastojci
3 pomorandže, srednje veličine
260 g brašna od badema
6 jaja srednje veličine
400 g braon šećera
6 Kašika xtra devičanskog maslinovog ulja
260 g brašna
1 Kašika praška za pecivo
1 1 /2 kašičica sode bikarbone
i dobar naprstak soli
Za fil
150 g tamne čokolade za kuvanje
115 g putera
150 grama Muskovado (smedjeg) šećera
200 ml pavlake
veči naprstak soli
Priprema
26 cm
Oprane pomorandže stavimo u šerpu sa vodom. Prvo pustimo vodu da provri, onda smanjimo temperaturu i krčkamo oko sat vremena
Kad se malo ohlade, rasečemo i izvadimo koštice, U blenderu ih sameljemo.
U velikoj činiji umutimo jaja i šećer.Polako dodajemo maslinovo ulje, dodamo bademovo i obično brašno, pažljivo mešajuči. Uspemo so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promešamo.
Sada dodamo i samlevene pomorandže koje umešamo u testo.
Sipamo pripremljen pleh i pečemo 20 do 25 minuta.
Dok se kolač peče prpremimo fil
Razlomimo čokoladu, isečemo puter na kocke, .Stavimo činiju na šerpu sa vodom tako da dno ne dodiruje vodu.Pustimo da voda kuva. Kad se čokolada i puter istope, sklonimo sa šporeta
U šerpu sipamo šeće i pavlaku i kad provri smanjimoi kuvamo oko pet minuta. Skinemo sa šporeta i uspemo čokoladnu smesu. Promešamo. Ostavimo da se hladi za koje vreme povremeno mešamo da se ne bi sčvrslo.
Ispečen kolač izvadimo i rasečemo na 2 dela. Filujemo svaki deo i na kraju vrh torte. Na kraju pospemo krupnom solju.
Žao mi je što sam zbog bolesti bila dugo odsutna.
ОдговориИзбришиTvoji recepti su uvek savršeni, zrači ljubav prema kuvanju i najdražima za koje kuvaš. Čini mi se da čak i ovde mogu da osetim miris pomorandže i čokolade.
Sve nabolje, draga :)
Draga moja nadam se da si sad bolje.Lepo te je videti u mom blogodvorištu .Poljupčić
ИзбришиOvo je super zanimljiv recept, ali ne znam zašto se čudim, svaki recept sa tvog bloga je zanimljiv na svoj način. :) Prepisano i biće isprobano čim se stvore uslovi. :)
ОдговориИзбриши