Obično o salati mislimo kao svežem dodatku, ali neke vrste budu čak i bolje kad ih dinstamo. Neobična kombinacija sasvim uz slaninu ali probajte pa se uverite i sami.Inače ovu vrstu školjke sakupljamo kopajći po pesku na obali mora za vreme oseke.
Sastojci
Dve mlade salate (lettuce)
400 g srčanke
1 luk
i veza mladog luka
1 l bistre supe od povrća
2 Kašike maslinovog ulja
100 g slanine
i dobro ekstra devičansko maslinovo ulje
Prvo pripremimo školjke.Stavimo ih u hladnu vodu pa trljamo rukom da spadne pesak sa njih.Ovo ponovimo nekolio puta , dok voda ne bude bistra. Ukliko ima otvorenih školjki, njih odstranimo
U veći lonac sipamo bistru supu i pustimo da provri. Dodamo iseckan crni i mladi luk i smanjimo temperaturu. Poklopimo i ostavimo nekoliko minuta da kuva.
Propržimo slaninu da bude reš.
U bistru supu i luk stavimo dve kašike putera, I ubacimo salatu koju smo presekli na pola.
Dok se to kuva nekoliko minuta sipamo malo vode u šerpu i stavimo školjke u nju
.Poklopimo.Pustimo da provri i ostavimo tako nekoliko minuta. Sada su se školjke otvorile i možemo ih presuti u lonac.U isto vreme dodamo i reš slaninu.
Par minuta još i gotovo.
Uz to služim dobro belo vino i domaći hleb
ovo bih volela da probam, ali kod nas, nažalost, školjke je vrlo teško naći!
ОдговориИзбриши