уторак, 21. април 2015.

Hangi, Maori kuvaju Hangi Maori cook



Več je prošlo izvesno vreme od Svetog Patrika kada smo imali čast, da nam jedna Maorska porodica , čija deca idu u osnovnu školu moje ćerke, pripremi ovo jelo. Iako smo svi platili neki skroman doprinos većina sastojaka je donirana od ljudi u selu , pileće, jagnjeće i svinjsko meso kao i povrće. Sav prihod je otišao u naš fond Prijatelji škole, jedno malo društvance koje nesebično odvaja slobodno vreme, da tokom godine organizuje razne ativnosti i sakupi novac koji je izvan budžeta škole i sa kojim kupujemo ono što mi roditelji smatramo da će ulepšati našoj deci boravak u školi


Hāngi  je Maorski tradicionalan metod pripremanja hrane  u specijalnim prilikama, tako što


se kuva u zemlji na čijem dnu je vulkansko kamenje koje je pre toga dobro zagrejano.

Na to se onda stavljaju korpe paketića u kojima se nalazi meso i povrće..Onda se sve pokrije zemljom gde ostaje do 4 sata.

Onda se otkrije i izvadi a ukus je fanatstičan!.


Ovaj način pripreme se unutar Maorskog plemena kao tradicija prenosi sa kolena na koleno, što podrazumeva i nasledstvo vulkanskog kamenja.

Pripremiti Hangi za nekoga, je velika čast i neobično sam uživala u celoj ceremoniji kao i u degustaciji!

1 коментар:

  1. Ovo je odlično!! Ja sam jela jagnjetinu na slican način., Istina, nismo imali vulkanske stene, ali je moj ujak isto tako iskopao rupu u zemlji, namazao jagnjetinu glinom, zatrpao zarom, satima dodavao žar na to, fantazija!!

    ОдговориИзбриши

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer