Znam da se Baklava najčešće pravi sa filom od oraha ali ja najviše volim ovu
sa mlevenim bademom i suvim groždjem
Sastojci
1 pakovanje tankih kora za pitu
400 grama mlevenih badema
100 grama suvog groždja
50 grama putera
Sirup
300 grama šećera
1 1/2 šolja vode
1 Kašika soka od limuna
Priprema-
Otopimo puter
Spremmo tepsiju u kojoj ćemo peći baklave-
Izmeljemo bademe
Sada u namašćen pleh stavimo jenu po jednu,ukupno 8 kora.
Svaku koru obilno premažemo puterom.
Na osmu koru sipamo mlevene bademe i suvo groždje ( oko trećinu)
Ja sa na svake dve sledeće kore sipam malo badema i malo suvog groždja . Kad istrošim sav badem i suvo groždje, ostane mi još 6 kora, koje naslažem na vrh.Sve kore pojedinačno,obilno mažemo puterom
Pre pećenja sečemo baklavu na ravne kocke ili trouglove.
Pečemo 45 minuta
Agda ,šećerni sirup
U šerpi kuvati sećer i vodu. Kada provri ostaviti da se kuva bar 5 minuta. Dodati 1 šoljicu od crne kave tople vode i kada smesa ponovo provri dodati 2-3 kapi limunovog soka. Vrućom agdom politi pečenu mlaku baklavu. Ostaviti da baklava upija agdu.
4 коментара:
ooooooooooooooooooooooobožavam!!
Dobro došla u fan klub
Nisam ju nikad jela čisto s bademima, ali sigurno je isto super kao i ona s orasima
Ova vrsta baklave nje ništa novo.Pravi se kao svetla baklava na neke praznike na istoku.Da simbolično prikaše svetlu budućnost.Meni se samo osvetli lice kad je jedem
Постави коментар