Ovaj hleb sam slučajno probala kod pekara i bio je ljubazan da mi da recept.Naravno moja pletenica nije ni blizu njegovom radu ali ukus je bio približan. Ako sam dobro razumela Jevreji ga pravu za neke svečanosti i jedu često petkom i subotom.Ne sećam se više kog dana sam ga pravila ali ga toplo preporučujem.
Sastojci
- 1 1/2 šolja vruće vode
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 1 veliko jaje
- 2 žumanca (sačuvajte belanca da premažete hleb pre pečenja )
- 2 kašičice vanile
- 1 kašika suvog kvasca
- 2/3 šolje šećera
- 2 kašičice soli
- 5 1/2 šolja hlebnog brašna
Priprema
- 1U činiji izmešamo 3 šolje brašna,so,šećer i kvasac,dok dobijemo homogenu smesu.
- 2Izmešamo u drugoj činiji ,jaje, žumanca, biljno ulje (ja sam koristila kanolu) i 1 1/2 šolju vruće vode
- 3To sada dospemo u činiju sa brašnom i sve dobro promešamo.
- 4Dodamo još jednu šolju brašna i mesimo dalje
- 51/2 šolje brašna dodamo testu i umesimo a 1/2 sipamo na radnu površinu
- 6Stavimo testo na brašno i mesimo dok se testo ne sjedini
- 7Mesimo još 10 minuta dok dobijemo testo koje je meko ali se ne lepi za radnu površinu..
- 8Stavimo šerpicu s vodom da prokuva
- 9Testo stavimo u nauljanu činiju i zamotamo u peškir ili kuhinjsku krpu.
- 10Stavimo pokriveno testo u sredinu rerne a ispod stavimo šerpicu sa prokuvanom , znači vrućom vodoZatvorimo rernu. Ostavimo testo u rerni oko 1 sat
- 11Kada izvadimo testo iz rerne malo ga baacimo na radnu površinu da izgubi višak vazduha.Vratimo u rernu i ostavimo da stoji još sat vremena
- 12Ulupamo belanca.
- 13Izvadimo testo iz rerne. Ponovo ga tresnemo i dodamo malo brašna ako je prelepljivo, Sada je testo spremno da napravimo pletenicu.
- 14Podelite testo na dva dela.Jedan deo ostavite u činiju i prekrite.
- 15Drugi deo podelite na četiri jednaka dela.Tako da na vrhu ostanu spojena,
- 16Sada testo ispletemo.
- 17Stavimo pletenicu na tepsiju na koju smo prethodno stavili papir za pečenje
- 18Gornji sloj testa premažemo umućenim belancem
- 19Isto postupimo i sa prvom polovinom testa koju smo odložili
-
- 20Ostavimo challah da naraste, oko 45 minuta.
-
- Znaćete da je testo spremno za pečenje ako ga prstom pritisnete i u njemu ostane udubljenje tj testo se ne vrati
- 21Pospemo malo šećera na vrh testa i pečemo oko 20 minuta na 175 stepeni Celzija. Posle 20 minuta izvadimo hleb i ulupanim belancem još jednom premažemo.
- 22Vratimo hleb u rernu i pečemo još 15tak minuta.
- 23Izvadimo hleb iz rerne i probamo da li je pečen.Ovo uradimo tako što kucnemo po dnu hleba pa ako zvuči šuplje onda je gotov.
- 24Ostavmo ga da se ohladi
Bezuspesno sam nekoliko puta pokusavala da ostavim komentar, samo me izbrise. Nadam se da ce sada preko G+ raditi. Pravila sam prosle godine kao deo Daring Baker's Challenge i odusevila se kako je u njemu u stvari divno ukrsten nas milibrot sa briosem.
ОдговориИзбриши