Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

субота, 3. септембар 2016.

Kuligre : Najbolji Recept moje bake i Zidna kuvarica 69



Lepu Zidnu kuvaricu i bakin recept za Pitu sa spanaćem šlaje Verica Nikolić. Sretno!

Domaća pita sa spanaćem




Kore :
800 g brašna
430 ml vode
80 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1/2 kockice kvasca
Fil :
1/2 kg spanaća
5 jaja
400 g sira
200 ml kiselog mleka
1/3 kašičice sode bikarbone
...i još:
mast za premazivanje kora

Priprema :
Kore : U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno. dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na osam jufkica. Svaku jufkicu premazati uljem i ostaviti da testo odmori, dok se sprema fil. 
Fil : Spanać iseckati sitno, posuti sa kašičicom soli i ostaviti 10-ak minuta, da spanać otpusti vodu, pa ga dobro iscediti. Isceđeni spanać staviti u odgovarajuću, dublju, posudu. U kiselo mleko staviti sodu bikarbonu, promešati, sačekati da se soda aktivira i dodati u sud sa spanaćem. Jaja, viljuškom, razmutiti i sipati u smesu. Na kraju dodati izdrobljeni sir i promešati, da se svi sastojci sjedine.
Na radnu, pobrašnjenu, površinu staviti prvu jufku i razviti je što tanje. Ne mari ako se kora pocepa, jer se to, pri umotavanju kora, ne vidi. Preko razvijene kore poprskati, rastopljenu, mast, staviti deo fila (preko cele kore) i koru uviti u rolat (ako kore razvijate preko čaršava, samo podići ivice čaršava i zarolati testo). Dobijeni rolat saviti u oblik puža i staviti ga u sredinu tepsije, koja je dobro podmazana mašću. Sledeće jufkice razvijati i filovati na isti način, pa ih slagati u krug, oko postavljene prve kore u tepsiji. Složene kore premazati, rastoljenom, mašću i staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. 
Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.


Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer