Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 2. септембар 2016.

Kuligre : Najbolji Recept moje bake i Zidna kuvarica 67


Jadranka Tot je autor ovog recepta za Bakine Žerbo kocke. Sretno!




BAKINE ŽERBO KOCKE


Potrebno: 

Sastojci


Za kore: 200 g svinjske masti, 1 kockica svežeg kvasca, 150 ml mleka, 1 jaje, 1 kašičica šećera, 400 g brašna.

Za fil: 300 g pekmeza od kajsija, 200 g mlevenih oraha, 180 g šećera, 1 vanilin šećer.
Za glazuru: 100 g čokolade, 1 kašika ulja.

Priprema:

Za kore pomešati mast sa jajetom, a kvasac potopiti u mlakom mleku sa šećerom i ostaviti da se aktivira. Nadošao kvasac sipati u mast, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti ga da naraste pola sata. 
Dok testo miruje, pomešati mlevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom.
Naraslo testo podeliti na 3 dela. Prvi deo testa razviti do veličine pleha u kome će se peći. Pomoću oklagije prebaciti testo u pleh koji ne mora biti podmazan, jer je testo masno. Premazati koru pekmezom od kajsija, a zatim posuti mešavinom šećera i oraha. Razviti drugi deo testa, staviti u pleh i blago pritisnuti rukom da se kora zalepi, pa ponoviti ceo postupak filovanja (pekmez, šećer i orasi). Na kraju razviti i treći deo testa, staviti u pleh i ostaviti da miruje dok se rerna greje na 220 stepeni. Peći kolač dok lepo ne porumeni. Kad je pečen, ostaviti da se malo ohladi. Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem, pa preliti kolač. Kada se glazura stegne, iseći kolač na kocke.

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer