Evo zašto volim Kuligre. Pre svega naravno zbog kreativnosti učesnika , pa ond ai zbog svih meni nepoznatih recepta , koje gorim da isprobam. Hvala Dijana Popović , koja se tome pridružuje u našoj nagradnoj igri. Ostalo je još nekoliko dana do 10 juna. Pridružite se , nije još kasno! Sretno svima.
Dijana je postavila i sastojke koji se minimalno moraju koristiti kao začin..Hvala i za to
MAKLUBE prevrnuto , naopačke jelo Tursko Orijentalno jelo
Posebna draž ovog jela je način serviranja i konzumiranja , zajedničko jedenje iz posude u kojoj je servirano spremljeno gotovo jelo .Maklube se može spremati sa svim vrstama mesa ja sam se odlučila za piletinu
Prvo pripremiti začin za meso .Meso treba da prenoći u začinima u frižideru da bi poprimilo sve mirise i ukuse začina
PRIPREMA ZAČINA RAS EL HANOUT
pola kašičica kima u prahu
Malo sveže rendanog djumbira
1kašičica soli
prstohvat mlevenog crnog bibera
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice korijandera u prahu
1/2 kašičici kajen bibera
1/2 kašičice rendanog orašćića
1/4kašičica mlevenih karanfilića
prstohvat čili papričice
prstohvat mlevene slačice
Sve staviti u blender i usitniti
Potrebne namirnice za 6 osoba
Sastojci za pripremu
Maklube
2 pileća iskoštena bataka
Batake iseći na manje parćiće ,dodati Ras El Hanout začin 1 kašiku ulja dobro promešati pokriti sa pvc folijom i ostaviti u frižider da prenoći da bi meso poprimilo sve mirise i ukuse začina .
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 krompira
100gr graška
150gr pirinča
1 koscka za supu Kokošja
himalajska so po ukusu
1 litar hladne vode
Priprema povrća
Luk . šargarepu ,krompir , grašak očistiti i oprati .
U dublji tiganj sipati 2 kašike ulja pa staviti luk i šargarepu i ispržiti .
Izvaditi ispržen luk šargarepu pa u isti taj tiganj staviti krompir i njega ispržiti .
Zatim ispržiti i grašak ,
U isti taj tiganj dodati pileće meso i propržiti ga .
Zatim u tiganj staviti i pirinač i kokošju kocku za supu propržiti .
Način slaganja maklube
na dno dublje šerpe staviti kašiku ulja , staviti meso , luk, šargarepu, grašak sve to fino pokriti sa krompirom .
Dodati proprženi pirinač pa špatulom dobro pritisnuti pirinač poravnati i sipati 1 litar hladne vode .
Dodati malo vegete po ukusu .
Staviti na ringlu ali skroz smanjiti temperaturu ringle,
MAKLUBE SE KRČKA NA LAGANOJ VATRI 40 minuta .
Kad sva voda ispari iz šerpe jelo je gotovo .
Ostaviti gotovo jelo 5 minuta da se prohladi .
Zatim uzeti veći ravan tanjir , pa sa tanjirom pokriti šerpu , i okrenuti naopačke .
Ostaviti 2 -3 minuta tako , pa lagano podignuti prevrnutu šerpu .
Oko maklube servirati sezonsku salatu i uživati u ukusu
Нема коментара:
Постави коментар