Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 22. мај 2015.

Petao (kokoška) u vinu *Coq au Vin






Piletinu često jedemo i to na razne načine. Ovo francusko jelo je izvrsno za hladnije dane. Pravilno bi bilo spremati ga sa mesom od petla ali i ovako se najčešće pravi i nije ništa manje ukusno.

Sastojci
150 g slanine ili pančete, iseckane
1 kg pilećeg mesa isečenog u 8 komada
 Krupna morska so i sveže mleven biber
1/2 kg šargarepe , isečeno dijagonalno u omade
1 crni ili crveni luk isečen na kriške 
2 čena sitno isecanog belog lua
1/4 šolje Konjaka ili dobrog brendija
375 ml dobrog crnog vina
1 šolja domaće bistre supe
10 sveđih grančica timijana
2 Kašike neslanog putera
1 1/2 Kašika brašna
6 kom šalota(luka)


Zagreejemo nekoliko kašika maslinovog ulja u tučanoj šerpi.Dodamo  slaninu i ispečemo reš.Izvadimo i odložimo. 

Posolimo komade pileta i pobiberimo. Pržimo ih sa svake strane u ulju u kome smo pržili slaninu..Oko 5 minuta.Ond ai pileće meso izvadimo i odložimo.




Sada pirjamo luk, beli luk i šargarepu  sa 2 kašićice soli i 1 kašićicom bibera na srednjoj vatri oko 10 minuta..

Dodamo konjak ,slaninu i piletinu , sve sa sokom koji se stvorio u tanjiru gde je stajala. Uspemo vino, bistru pileću supu i grančice timijana.Pustimo malo da se krčka, pa poklopljeno stavimo u rernu.
Na temperaturi od 180 stepeni Celzija , 30 do 40 minuta.



Izvadimo iz rerne i na ringli ostavimo malo da krčka.Spremimo puter i brašno tako što sve dobro sjedinimo,pa sipamo u šerpu

Dodamo šalote  i krčkamo još 10tak minuta
Obično se dodaju i nasečeni šampinjoni , ja ih nisam imala.

Uz to smo jeli  Njoke pećene u timijan puteru.


I naravno čaša dobrog crnog vina






Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer