Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 24. фебруар 2015.

Rewena, Maorski hleb (Rewena Maori Potato starter Bread)



Hleb u Novozelandskoj kuhinji ne igra veliku ulogu, u poredjenju sa našom. Tek devedesetih dolaskom većeg broja imigranata,pojavile su se Grčke, Italijanske,Turse,Francuske ,Nemačke pekare , u kojima se zaista nude izvrsni hlebovi i peciva.
Novozelandjani još uvek hleb najčešće koriste za sendviče i tost. Tako d procs od sendviča pa hleba uz  npr kuvana jela još uvek nema korene.

Meni je uvek smešno kad odemo kod kiwija u goste, a moja čerkica kad se sedne da se ruča traži gde je hleb


 Rewena paraoa (Maorski  Hleb) 

U prevodu ovaj  Maorski  hleb bi bio,  Hleb mešen sa kvascem od krompira. Vrlo star recept i hleb je fantastičnog ukusa. Često ga pravim kad dodju drugari moje ćerkice,  jer tu ima dosta posla, a vreme izmedju, da se deca odmore i igraju
Rewena (Krompir kvasac)
100 g krompira, oljuštenog i isečenog na tanke kriške
165 ml vode
165 g brašna (ja sam koristila integralno brašno)
1 kašičica tečnog meda

Testo
400 g brašna
1 kašičica soli
20 g tečnog meda
1 1/2 kašičica svežeg ruzmarina, sitno iseckanog
150 ml vode
330 g rewena, kao gore
4— 5  kockica leda da pravimo paru u rerni(videćete u daljem receptu)
Priprema Rewene(startera)
Kuvamo krompir dok bude sasvim mek. Naapravimo pire..oko 250 g.Ostavimo u činiji dok bude mlako. Dodamo brašno i med i dobijemo meko testo. Pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo na toplom mestu.Rewena je gotova posle dva dana, moja je bila 2 i po dana.Ne duže od 3 dana, jer će onda već postati slabija.  Videćete na vrhu rewene, mehuriće.


Da napravimo testo stavimo sve sastojke u činiju i varjačom  izmešamo. Testo će biti meko. Mesimo oko 10 minuta.Možete koristiti i procesor sa dodatkom za testa,  onda naravno nešto manje ,oko 8 minuta. Testo je meko i elastično.



Pouljamo činiju, zatvorimo plastičnom folijom i ostavimo na toplo mesto da se udupla.To je odprilike oko sat vremena.



Sad,  kada se testo uduplalo, stavimo ga na radnu, pobrašnanu površinu i ako imate pomoćnike koji su u medjuvremenu oprali ruke od mešenja, pustite ih da malim pesnicam isteraju testu vazduh.Oni to zaista odlično rade!


Malo premesite testo i vratimo u nauljanu činiju ,zatvorimo i ostavimo ponovo da naraste..Mom je trebalo oko dva sata.
Oblikujemo testo. Stavimo na ravnu tepsiju , na koju smo prvo stavili papir za pečenje Opet  pokrijemo plastičnom folijom Zavisno od sobne temperature ovo potraje..60 do 120 minuta

Ko je kreativan može još i napraviti neku šaru na vrhu, ja sa decom to nisam jel je šara jedna i treba strpljenja a njih je bilo troje nestrpljivih!

Maori obično koriste  našu paprat , koja je simbol mnogočega na Novom Zelandu


Inače Rewena koju izgovaramo kao Ravena hleb ima i značenje u Maorskim običajima.Kada se vrate sa groblja oni ga izmrve i sa njim operu ruke!

Predgrejemo rernu na 220 stepeni Celzija i ispod žice za pečenje . koja je u sredini rerne, stavimo malu šerpicu sa kockama leda. Zatvorimo rernu.
Kad se led istopi praviće se para, koja utiče da se hleb peče lepo i bude lepa kora.. Pečemo 20 do 25 minuta, dok kora dobije lepu braon boju. To je po originalnom receptu i svaki šporet je drugačiji, pa je najbolje proveriti.Kad kucnete rukom po dnu , ako hleb zvuči šupalj ,on je pečen. Ovaj naš se pekao oko 30 minuta i još smo ga ostavili u isključenoj rerni sa malo otvorenim vratima oko 10 minuta.
Izvadimo iz rerne i ostavimo na žici da se ohladi.


Fascinantno je koliko vrsta hleba ima, a mi pečemo uvek svoj hleb i obradujem se kad nadjem neki novi recept. Za vas koji to takodje radite dodali smo ovaj.Nadam se da će vam se dopasti.

 Naravno kad imam ovakve pomoćnike radost je potpuna


Mi smo ga jeli sa pasuljem, i pečenim paprikama. Tako bi ova priča mogla i da se zove :Kako smo udružili Maore i Srbe.







Haere rā, ka kite ano. iliti : Dovidjenja,vidimo se opet







6 коментара:

Unknown је рекао...

Savršeno, kao i obično, probaću ovo čim pre...

Kristina Gašpar је рекао...

Odlično, moram da probam da napravim. Ja pravim beskvasni, ali malo drugačije, bez krompira ;)

What's for dessert? је рекао...

Interesantan starter, a kruh izgleda prekrasno

Анониман је рекао...

Hleb 'e otići začas .Kako je podosta veliki mi smo ga jeli nekoliko dana.Ali je joč uvek bio mek! Samo da dodam , ako nekim slučajem ostane od startera on se može aktivirati dan pre nego što ga želiš upotrebiti.Samo dodaš kašičicu brašna i ostaviš na toplom ,tamnom mestu

Анониман је рекао...

Pogledaj odgovor gore i napravi ga , veruj vrlo je ukusan!

Анониман је рекао...

Da zaista nisam verovala kako fino naraste sa starterom od krompira!

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer