BOSANSKI LONAC
Bosanski lonac ima i svoju lijepu pricu o rudarima.
Svakog dana dolazeci na posao rudari su od kuće nosili što su imali kod svojih kuca od povrca i mesa.Sve sastojke su stavljali u vecim komadima u lonac ,dodali sol,biber i vodu te stavili da se lagano krcka.
U našoj kuci ovo jelo je omiljeno i vrlo ukusno jer imamo svoje povrce i meso od domaceg proizvođaca.
1 kg juneceg mesa
1 glavica kupusa
krumpir,rajcica,paprika,mrkva, ljuta papricica,crveni luk,bijeli luk,pošto mi pri ruci nije bio patliđan stavila sam 2 žlice domaceg ajvara, sos od rajcice,pušlek peršinovog lista,sol i par zrna bibera,a u vrtu je bilo i mladih mahuna i one su se lijepo sljubile.Vode sam dodala da prekrije povrce i sve se krckalo više od 2h u zemljanom loncu.Jelo je bilo savršeno.
Božica Rozanković
Нема коментара:
Постави коментар