Bamija sa jagnjećim ćufticama
Potrebno je
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
3 zelene paprike šilje
4 paradajza
1 plavi patlidzan
500 g bamije
1 veza peršuna
so,biber,vegeta po ukusu
Za cuftice
500 g mlevenog jagnjećeg mesa
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
malo bajatog hleba
1 jaje
1 ravna kašičica sode bikarbone
1/2 vezice peršuna
po ukusu soli,bibera i vegete
Priprema
Prvo napraviti cuftice, od navedenih sastojaka,dodati hleb potopljen u mleko,pa ocedjen,umesiti kompaktnu smesu i ostaviti da odstoji pola sata.Začiniti po ukusu.Zatim nauljenim rukama oblikovati ćuftice željene velicine.Odložiti sa strane.
Na malo maslaca ispržiti obe vrste luka da pozlate,dodati papriku isečenu na kockice,pa kad omekša,dodati bamiju isečenu na kolutiće.Plavi patlidzan pre dodavanja iseći na kockice i posoliti,da pusti gorčinu,pa ga umešati u povrće.Kad omekša,staviti i paradajz sečen na kockice i krčkati jelo na tihoj vatri.Ako je potrebno,podliti sa šoljicom tople vode.
Na pola kuvanja,ugrejati rernu,poredjati ćuftice u pleh i peći da fino porumene.Za to vreme,bamiji dodati seckan peršun i začiniti po ukusu.
Kad su i povrće i ćuftice gotovi,prebaciti bamiju u zemljanu posudu,poredjati po njoj ćuftice i vratiti na kratko u jos vruću rernu.Ovo može,a i ne mora,opet,po želji.
Gotovo jelo obilato posuti seckanim peršunom.
Dijana Ademovic
Subotica
Нема коментара:
Постави коментар