Domaća alva
Potrebno je:
- 100 g oštrog brašna
- 2 kašike margarina
- 2 kašike griza
- 2 kašike suvog grožđa
- 5 kašika šećera
- 2 do 3 kašike seckanih oraha
Priprema
1. Brašno staviti u posudu i na laganoj vatri peći uz neprestano mešanje.
2. Dok pečete brašno treba neprestano lagano mešati dok nedobije braon boju. Nemojte dodavati ulje ili bilo šta drugo i voditi računa da ne zagori. Pečeno brašno prosejati, da bude rastresitije.
3. U činijici zagrejati vodu oko pola litara i ostavite sa strane. U drugoj šerpici otopiti margarin i sipati brašno a zatim i sve ostale sastojke jednu po jednu sve mešajuči.
4. Kad ste dodali sve sastojke polako dodavati vodu i mešajte. Alva će brzo upijati vodu. Dolivajte vodu postepeno dok svu vodu ne potrošite.
5. Kuvajte alvu petnaestak minuta. Gotovu alvu izručite na dasku i oblikujte. Pospite je kokosom, seckanim orasima ili po želji. Ostavite je da se malo ohladi i stegne, pa onda secite .
Adilja Hodža
Нема коментара:
Постави коментар