Scroll down for Recipe in English
Još jedan recept sa mog omiljenog bloga. Kao i obično kada pravim recepte sa Zokinog bloga svaki bez izuzetka uspe i izvrstan je. Ja sam ovoj kremastoj divoti samo napravila male izmene i umesto vanile koristila karamel puding a zbog jabuka, dodala i suvo groždje. Pita se brzo pravi , a još brže nestane.
Recept sam većim delom prepisala od Zoki a vi ga možete pogledati i u njenom izdanju na linku koji dajem dole.
Zokin Blog
Sastojci:
500 g kora za pitu
1 kg jabuka
puter za premazivanje kora
šećer, u zavisnosti od slatkoće jabuka
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
50 g griza
50 g suvog groždja
Za kremu:
1 l mleka
4-5 kašika šećera ili po ukusu
2 kesice pudinga od karamele
500 g kora za pitu
1 kg jabuka
puter za premazivanje kora
šećer, u zavisnosti od slatkoće jabuka
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
50 g griza
50 g suvog groždja
Za kremu:
1 l mleka
4-5 kašika šećera ili po ukusu
2 kesice pudinga od karamele
Priprema:
Staviti mleko da se kuva zajedno sa šećerom, oduzeti malo od tog hladnog mleka i razmutiti puding u njemu.
Kad mleko provri sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi, povremeno promešajte,da se ne stvori korica odozgo.
Kad mleko provri sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi, povremeno promešajte,da se ne stvori korica odozgo.
Jabuke očistiti i izrendati.
U jednu manju zdelicu staviti 3 - 4 kašike šećera i izmešati sa dve kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma ( ili koji imate ) u drugu staviti otopljen puter, i u treću staviti nekoliko kašika griza.
U jednu manju zdelicu staviti 3 - 4 kašike šećera i izmešati sa dve kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma ( ili koji imate ) u drugu staviti otopljen puter, i u treću staviti nekoliko kašika griza.
Vatrostalnu zdelu, veličine 32cm X 23cm podmazati sa malo ulja. Ja sam moje kore presavijala na trećinu i tako ih stavljala.Podeliti kore na pola . Na dnu, staviti 3 do 4 kore,svaku premazati sa malo putera i na petu koru,koju ste premazali posuti sa oceđenim jabukama,preko jabuka posuti sa malo šećera i malo griza i tako uraditi sa prvom polovinom kora. ( pazite da imate dovoljno jabuka za sve kore ) Na zadnju koru ne stavljati jabuke.
Sipati ohlađeni puding preko zadnje kore i ponoviti postupak kao sa prvom polovinom kora.
Rernu zagrejati na 175*C i peći, dok vam gornja kora blago ne porumeni ( meni je trebalo oko 45 minuta, vi najbolje znate kako vaša rerna radi )
Rernu zagrejati na 175*C i peći, dok vam gornja kora blago ne porumeni ( meni je trebalo oko 45 minuta, vi najbolje znate kako vaša rerna radi )
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Iseći na kocke, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili sokom.
Iseći na kocke, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili sokom.
Ova pita se može napraviti i posna,ako umesto mleka koristite sok od jabuka ili mleko od badema,pirinča,soje.
************************************************************************
Apple Pie with butterscotch cream
Another great apple pie, for which i took idea from one of my favorite bloggers from blog Cooking with Zoki. It is so creamy and apply. I have adapted original recipe using instead of vanila cream , butter scotch and adding some raisins.
It is made easy and quickly and it disappears quicker!
Ingredients:
500 g Filo pastry
1 kg of apples
sugar, depending on the sweetness of apples
2 bags of vanilla sugar, flavored with rum
50 g semolina
50 g raisins
For the cream:
1 l of milk
4-5 tablespoons sugar, or to taste
2 bags of caramel pudding
Preparation:
Put milk to boil with sugar, take some of that cold milk and stir the pudding in it.
When the milk boils pour the pudding mixture and cook until thickened.
Remove from heat and allow to cool, stir occasionally, to stop it creating a cruston the top
Apples peel and the grate.
In a smaller bowl put 3 - 4 tablespoons sugar and mix with two bags of vanilla sugar flavored with rum (or the one you have ). In the second put dissolved butter, and the third put a few tablespoons of semolina.
Ovenproof bowl, size 32cm X 23cm sprayed with a little oil. Separate filo in two piles , halves.Podeliti peel in half. At the bottom, put 3 to 4 pcs, each spread with a little butter and fifth crust, you coat with drained apples, sprinkle over the apples, a little sugar and a little semolina and repeat taht with the first half of filo. (Make sure you have enough apples for all filo.) On the last crust not put apples.
Pour the cooled custard over the last crust and repeat the process, same way as the first half of the filo
Heat the oven to 175 * C and bake until your upper crust is golden brown (it took me about 45 minutes, you know best how your oven works)
Remove from the oven and leave to cool.
Cut into cubes, sprinkle with powdered sugar and serve with coffee or juice.
Нема коментара:
Постави коментар