Ko ih se ne seća , gomboc. Po bakinom receptu spremila Sandra novakovič. Ona je poslal i svoj dizajn za Zidnu kuvaricu. Sretno!
Predivna starinska poslastica koju svi vole. U mojoj porodici su se često pravile u toku leta kad ima svežeg voća jer se sem šljiva može koristiti i drugo voće. Mozž se praviti i u toku zime, samo voće zamenite dzemom po izboru .
Knedle sa šljivama- gomboce
Sastojci za testo:
900 g skuvanog krompira u ljusci
2 kašičice soli
3 žumanca
45g putera
oko 550 g brašna
oko 30 srednjih sljiva bez kostice
Za prezle:
250g prezli
10 kašika ulja
Šećer po potrebi
Izmešati prezle i ulje i pržiti na srednjoj temperaturi pazecć da ne zagore. Kad su gotove ostaviti ih da se ohlade.
Očistiti krompir i ispasirati zatim ostaviti da se prohladi. U krompir dodati so, žumanca i puter. Dobro izmešati. Brašno dodavati postepeno da se dobije testo koje se ne lepi za ruke. Od testa otkidati poveće komade, rastanjiti rukama i u sredinu staviti šljivu pa zatvoriti i napraviti kuglicu.Redjati na tacnu. U veći lonac sipati vode i ostaviti da počne ključati. Smanjiti vatru i kuvati knedle. Kad isplivaju kuvati ih još par minuta, zatim izvaditi na tacnu. Vruće preliti uprženim prezlama i posuti šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар