недеља, 17. јул 2016.

Kuligre : Najbolji Novozelandski Pie : Pita sa mesom * Meat Pie



Približavamo se kraju ovomesečnog nagradnog takmičenja Kuligre : Tražimo najbolji novozelandski Pie
Verica Nikolić je napravila ovu verziju pite sa mesom
Pobednika objavljujemo 24 Jula . Svima sretno

*************************************************

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 200 ml mleka
  • 4 kašike kiselog mleka
  • 1 jaje
  • 70 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje kora:

  • 100 g rastopljenog margarina (putera)

Za fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 čašnja belog luka
  • biber
  • suvi biljni začin

Za prelivanje pite:

  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 2 jajeta
  • 4 kašike rastopljenog margarina (putera)
  • 1 kašičica soli

I još:

  • kečap






Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati jaje, kiselo mleko, so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela. Dve trećine testa ostaviti na stranu, a jednu trećinu podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti loptice testa (četiri loptice).
3. Sve četiri loptice testa razvući u krug.
4. Jedan krug testa premazati sa rastopljenim margarinom, staviti drugu koru, pa i nju premazati sa margarinom. Isto uraditi i sa trećom korom. Četvrtu koru staviti preko, ali ne premazivati je.
5. Tako naslagane korice razvući u pravougaoni oblik, prema plehu u kome ćete peći pitu (vel. mog pleha je bila 24x40 cm). Pleh podmazati rastopljenim margarinom. Staviti razvučenu koru.
6. Fil: Mleveno meso, zajedno sa sitno iseckanim crnim i belim lukom, staviti da se izdinsta, na malo ulja. Posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu. Kada su se meso i luk izdinstali skloniti da se, malo, prohlade. Preko razvučene kore, u plehu, sipati kečap, pa ga razmazati po celoj kori i posuti sa pola količine izdinstanog mesa.
7. Isti postupak ponoviti sa drugom trećinom kora (podeliti na četiri loptice - razviti četiri kruga - premazivati krugove rastopljenim margarinom i ređati ih jedan preko drugog - razviti veću koru i staviti je u pleh). Preko razvučene kore sipati kečap (količina po želji) i posuti drugu polovinu mesa.
8. Na kraju isti postupak uraditi i sa zadnjom trećinom kora. Staviti razvučenu koru preko mesa i iseći je na kocke.
9. Za prelivanje kora: U posudu sipati pavlaku za kuvanje, razbiti jaja i dodati rastopljeni margarin i so. Sve umutiti da se sjedini (margarin će se malo "zgrudvati" u dodiru sa hladnim sastojcima, ali to ne smeta). Tako pripremljeni preliv, prvo kašikom preliti svako isečeno parče pite, pa zatim ostatkom zaliti celu pitu. Ostaviti da naraste, dok se rerna ugreje, na 170 C.
10. Staviti da se peče u zagrejanu rernu, dok pita ne dobije lepu rumenu koru. Da budete sigurni da je pita pečena isprobajte čačkalicom. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se malo prohladi. Ne pokrivati je.
11. Poslužite je sa jogurtom ili nekom salatom, po vašoj želji.

Нема коментара:

Постави коментар

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer