Redovno pravim njoki i uopšte nije teško ali se prdržavajte se recepta, jer ako su sastojci nepravilni vaši njoki će biti ili previše tvrdi ili gnjecavi. Njoki se mogu praviti sa raznim sosovima,ili samo s dodatkom putera.Mogu kao ove uz salatu biti glavno jelo ili dodatak
Sastojci
5 celih krompira. srednje veličine
1 1/2 šolja brašna
2 žumaca
so po ukusu
Sos
4 sveža oljuštena paradajza
3 kašike paradajz pirea
pola cnog luka,sitno seckanog
mali rukohvat sveže iseckanog peršuna
100 g naseckane šunke
so ,biber,oregano
50 g rendanog kačkavalja (za posipanje)
Priprema
Skuvamo kropmpir, neoljušten
Kada je skuvan oljuštimo ( Ja sam dodala 2 kumara,slatkog krompira, vi možete koristiti običan)
Krompir propasiramo ili kao što ja radim izrendamo
Dodamo, so i prosejano brašno i rukom sve zamesimo
Stavimo testo na plastičnu foliju, zamotamo i ostavimo u frižideru
U medjuvemenu pripremimo sos
Izdinstamo luk, dodamo isečen ,oljušten svež paradajz ( najlakše se ljušti ako ga malo nožem zasečete na vrh, pa na kratko spustite u vodu koja vri.
Dodamo paradajz pire, so , biber oregano i šunku.
Dolijemo 1/2 šolje vode
Izvadimo testo iz frižidera pa napravimo male okrugle pletenice
Svaku sečemo na dobro pobrašnjanoj radnoj povšini.Malo prtisnemo vrh viljuškom
Spustimo u vodu koja vri, kad isplivaju na površinu ,vadimo i stavljamo u sos. Ostavimo umešajuči njoki u sos, da se krčkaju 2 minuta.
Služimo uz salatu i pospemo rendanim kačkavaljem
Нема коментара:
Постави коментар