уторак, 12. мај 2015.

Puding sa pirinčem * Rice pudding





Kad smo bili mali ovo je ( tada smo to zvali sutlijaš, jer nije bilo  jaja ili pavlake uz to) bio dezert , koji je mama često pravila.Sa cimetom i šećerom na vrhu.Za nas je to bilo vrlo ukusno i uvek smo se radovali kad bi iz kuhinje zamirisao cimet. Setih se onda to je bio slučaj i sa grizom.Da li neko to uopšte još pravi deci?


Sastojci

  • 4-2/3 šolje punomasnog mleka
  • 1/2 pola šolje pirinlča, krupnog zrna
  • 7 Kašika šećera
  • 1 štapić vanile
  • 1 štapić cimeta
  • 2 veća žumanca
  • Malo zasladjene umiksane pavlake kad poslužimo


Priprema
 U šerpi kombinujemo 4 šolje mleka, šećer, štapić vanile , koji smo isekli i izvadili sadržaj i štapić cimeta. Prvo pustimo da provri a zatim smanjmo na malu temperaturu i krčkamo oko 20 minuta.




Nekoliko minuta pre nego što je pirinač u mleku skuvan, umutimo dva žumanca, pažljivo dodamo malo pirinča i mešajući dodamo 2/3 preostalog mleka.

 Sad sve vratimo u šerpu sa mlekom i pirinčem i mešajući pustimo da vri oko 2 minuta





Sve prespemo u činiju da se hladi i odmah prekrijemo plastičnom folijom da se ne bi stvarala korica.



Pre posluženja dodamo malo izmiksane , vrlo malo zasladjene pavlake i pospemo voćem po izboru.Ja sam koristila nar.





2 коментара:

  1. Анониман12. мај 2015. 23:39

    Lep recept. Griz i sutlijas pravim ber jednom nedeljno, za veceru ili kao poslasticu. Ne kupujem gotove kolace i kekse. Neko posipa cimetom, a neko cokoladom u prahu (savremena verzija) Pozdrav

    ОдговориИзбриши

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer