субота, 28. март 2015.

Kineske veknice na pari ..Pork buns



Svaki put kad odem na pijacu, kod jednog Kineza se počastim sa ovim fantatstično mekim i ukusnim veknicama. Uopšte nisu teške za napraviti
Sastojci:
Za testo
Brašno,instant kvasac,voda, so, šećer i ulje.
Za fil
Mleveno meso, soja sos,ulje od susama, šečer,crni mleveni biber,beli luk, crni luk tikvice,šargarepa,mlad luk i pečurke
Priprema
Testo:
  1. U velikoj činiji sipamo 1 šolju tople vode, 2 kašičice instant kvasca,1/2 kašičice soli, 2 Kašike ulja i 1 kašičica šećera
  2. Dobro promešamo dok se sve ne sjedini i ostavimo da se kvasac zapeni, nekoliko minuta
  3. Dodamo 3  šolje prosejanog brašna. Izmešamo varjačom, pa mesimo 2 do 3 minuta
  4. Ostavimo na toplom mestu,pokrijemo, dok se ne udupla.
  5. Kada je testo gotovo, ponovo ga mesimo oko 1 minut .Ostavimo da stoji na toplom još 30 minuta.

Dok ćekamo na testo,pripremamo punjenje
  1. U veliku činiju stavimo:
    • 1 šolju iseckanog luka
    • ½ šolje iseckane šargarepe
    • 1½ šolju nasečene tikvice
    • 1½ šolju iseckanog mladog luka
    • 2  šolje nasečenih šampinjona
  2. Pospemo 1 kašičicom soli i promešamo rukom.Ostavimo da stoji 10 do 15 minuta.
  3. Istisnemo višak tečnosti.
    Meso
  4. U činiji izmešamo:
    • 400 grama  svinjskog mlevenog mesa
    • 1 kašičicu soja sosa
    • 2 čena sitno naseckanog belog luka
    • 1 kašičicu ulja od susama
    • ½ kašičice mlevenog crnog bibera
  5. Izmešamo rukom i ostavimo na stranu
  6. U dobro zagrejanom tiganju, dodamo 1 Kašiku ulja i dinstamo iseckano povrće 2 do 3 minuta.Premestimo u veću činiju.
  7. Ponovo zagrejemo tiganj, i spečemo mleveno meso ..oko 3 minuta

  8. Pravimo vekne
  1. Isecite testo na 16 malih loptica
  2. Počnemo sa nekoliko komada koje stavimo na pobrašnanu radnu površinu.Ostatak vratimo u činiju i poklopimo, da se testo ne bi osušilo
  3. Svaku lopticu razvijemo u okruglicu oko 10 cm u prečniku.
  4. Stavimo razvijeno testo na dlan i u sredinu sipamo 2 do 3 kašike fila.
  5. Podignemo krajeve testa ,oko fila, onda ivice sastavimo. i zatvorimo veknicu.
  6. Ponovimo isto dok ne napravimo 16 veknica.
  7. Stavimo  6 do 7 šolja vode u posudu za parenje, i naredjamo veknice na vrh.Ako nemate specijalnu posudu za parenje, možete staviti u šerpu vodu i na nju sud , da ne dodiruje vodu i da se može poklopiti.
  8. Ostavite veknice u sudu da nadodju, oko 20 minuta.
  9. Stavite na visoku temperaturu i parite 20 minuta.
  10.  Sos
  11. Kombinujte  1/3 šolje soja sosa, 2 kašike sirćeta,i dve kašičice šećera
  12. Dodajte nasečen luk, oko pola šolje. zelenu iseckanu čili papričicu, i propržen susam.

3 коментара:

  1. Анониман31. март 2015. 17:57

    Ima tako nekih tih Azijskih stavri baš se odomaće u kuhinji

    ОдговориИзбриши
  2. bas se spremam da osvojim i ovu tvrdjavu pa prikupljam informacije. u tom prelistavanju raznih recepata za ovaj specijalitet video sam da se testo pravi bas ovako kako je naznačeno u receptu a video sam i varijantu gde se manja loptica od testa bukvalno u jednom potezu zgnječi i razmaže sataricom o radnu površinu i dobije se kao mala kora za pitu u koju se umota fil pa sam samo hteo da da li je receptpoznat i da li je isproban :-)

    ОдговориИзбриши

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer