Svaki put kad odem na pijacu, kod jednog Kineza se počastim sa ovim fantatstično mekim i ukusnim veknicama. Uopšte nisu teške za napraviti
Sastojci:
Za testo
Brašno,instant kvasac,voda, so, šećer i ulje.
Za testo
Brašno,instant kvasac,voda, so, šećer i ulje.
Za fil
Mleveno meso, soja sos,ulje od susama, šečer,crni mleveni biber,beli luk, crni luk tikvice,šargarepa,mlad luk i pečurke
Mleveno meso, soja sos,ulje od susama, šečer,crni mleveni biber,beli luk, crni luk tikvice,šargarepa,mlad luk i pečurke
Priprema
Testo:
Testo:
- U velikoj činiji sipamo 1 šolju tople vode, 2 kašičice instant kvasca,1/2 kašičice soli, 2 Kašike ulja i 1 kašičica šećera
- Dobro promešamo dok se sve ne sjedini i ostavimo da se kvasac zapeni, nekoliko minuta
- Dodamo 3 šolje prosejanog brašna. Izmešamo varjačom, pa mesimo 2 do 3 minuta
- Ostavimo na toplom mestu,pokrijemo, dok se ne udupla.
- Kada je testo gotovo, ponovo ga mesimo oko 1 minut .Ostavimo da stoji na toplom još 30 minuta.
Dok ćekamo na testo,pripremamo punjenje
- U veliku činiju stavimo:
- 1 šolju iseckanog luka
- ½ šolje iseckane šargarepe
- 1½ šolju nasečene tikvice
- 1½ šolju iseckanog mladog luka
- 2 šolje nasečenih šampinjona
- Pospemo 1 kašičicom soli i promešamo rukom.Ostavimo da stoji 10 do 15 minuta.
- Istisnemo višak tečnosti.
Meso - U činiji izmešamo:
- 400 grama svinjskog mlevenog mesa
- 1 kašičicu soja sosa
- 2 čena sitno naseckanog belog luka
- 1 kašičicu ulja od susama
- ½ kašičice mlevenog crnog bibera
- Izmešamo rukom i ostavimo na stranu
- U dobro zagrejanom tiganju, dodamo 1 Kašiku ulja i dinstamo iseckano povrće 2 do 3 minuta.Premestimo u veću činiju.
- Ponovo zagrejemo tiganj, i spečemo mleveno meso ..oko 3 minuta
-
- Pravimo vekne
- Isecite testo na 16 malih loptica
- Počnemo sa nekoliko komada koje stavimo na pobrašnanu radnu površinu.Ostatak vratimo u činiju i poklopimo, da se testo ne bi osušilo
- Svaku lopticu razvijemo u okruglicu oko 10 cm u prečniku.
- Stavimo razvijeno testo na dlan i u sredinu sipamo 2 do 3 kašike fila.
- Podignemo krajeve testa ,oko fila, onda ivice sastavimo. i zatvorimo veknicu.
- Ponovimo isto dok ne napravimo 16 veknica.
- Stavimo 6 do 7 šolja vode u posudu za parenje, i naredjamo veknice na vrh.Ako nemate specijalnu posudu za parenje, možete staviti u šerpu vodu i na nju sud , da ne dodiruje vodu i da se može poklopiti.
- Ostavite veknice u sudu da nadodju, oko 20 minuta.
- Stavite na visoku temperaturu i parite 20 minuta.
- Sos
- Kombinujte 1/3 šolje soja sosa, 2 kašike sirćeta,i dve kašičice šećera
- Dodajte nasečen luk, oko pola šolje. zelenu iseckanu čili papričicu, i propržen susam.
I ja sam 'upecana'; tvoje savrseno izgledaju!
ОдговориИзбришиIma tako nekih tih Azijskih stavri baš se odomaće u kuhinji
ОдговориИзбришиbas se spremam da osvojim i ovu tvrdjavu pa prikupljam informacije. u tom prelistavanju raznih recepata za ovaj specijalitet video sam da se testo pravi bas ovako kako je naznačeno u receptu a video sam i varijantu gde se manja loptica od testa bukvalno u jednom potezu zgnječi i razmaže sataricom o radnu površinu i dobije se kao mala kora za pitu u koju se umota fil pa sam samo hteo da da li je receptpoznat i da li je isproban :-)
ОдговориИзбриши