Novozelandjani još uvek hleb najčešće koriste za sendviče i tost. Tako d procs od sendviča pa hleba uz npr kuvana jela još uvek nema korene.
Meni je uvek smešno kad odemo kod kiwija u goste, a moja čerkica kad se sedne da se ruča traži gde je hleb
Rewena paraoa (Maorski Hleb)
U prevodu ovaj Maorski hleb bi bio, Hleb mešen sa kvascem od krompira. Vrlo star recept i hleb je fantastičnog ukusa. Često ga pravim kad dodju drugari moje ćerkice, jer tu ima dosta posla, a vreme izmedju, da se deca odmore i igraju
Rewena (Krompir kvasac)
100 g krompira, oljuštenog i isečenog na tanke kriške
165 ml vode
165 g brašna (ja sam koristila integralno brašno)
100 g krompira, oljuštenog i isečenog na tanke kriške
165 ml vode
165 g brašna (ja sam koristila integralno brašno)
1 kašičica tečnog meda
Testo
400 g brašna
1 kašičica soli
20 g tečnog meda
1 1/2 kašičica svežeg ruzmarina, sitno iseckanog
150 ml vode
330 g rewena, kao gore
4— 5 kockica leda da pravimo paru u rerni(videćete u daljem receptu)
400 g brašna
1 kašičica soli
20 g tečnog meda
1 1/2 kašičica svežeg ruzmarina, sitno iseckanog
150 ml vode
330 g rewena, kao gore
4— 5 kockica leda da pravimo paru u rerni(videćete u daljem receptu)
Priprema Rewene(startera)
Kuvamo krompir dok bude sasvim mek. Naapravimo pire..oko 250 g.Ostavimo u činiji dok bude mlako. Dodamo brašno i med i dobijemo meko testo. Pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo na toplom mestu.Rewena je gotova posle dva dana, moja je bila 2 i po dana.Ne duže od 3 dana, jer će onda već postati slabija. Videćete na vrhu rewene, mehuriće.
Da napravimo testo stavimo sve sastojke u činiju i varjačom izmešamo. Testo će biti meko. Mesimo oko 10 minuta.Možete koristiti i procesor sa dodatkom za testa, onda naravno nešto manje ,oko 8 minuta. Testo je meko i elastično.
Pouljamo činiju, zatvorimo plastičnom folijom i ostavimo na toplo mesto da se udupla.To je odprilike oko sat vremena.
Sad, kada se testo uduplalo, stavimo ga na radnu, pobrašnanu površinu i ako imate pomoćnike koji su u medjuvremenu oprali ruke od mešenja, pustite ih da malim pesnicam isteraju testu vazduh.Oni to zaista odlično rade!
Malo premesite testo i vratimo u nauljanu činiju ,zatvorimo i ostavimo ponovo da naraste..Mom je trebalo oko dva sata.
Malo premesite testo i vratimo u nauljanu činiju ,zatvorimo i ostavimo ponovo da naraste..Mom je trebalo oko dva sata.
Oblikujemo testo. Stavimo na ravnu tepsiju , na koju smo prvo stavili papir za pečenje Opet pokrijemo plastičnom folijom Zavisno od sobne temperature ovo potraje..60 do 120 minuta
Ko je kreativan može još i napraviti neku šaru na vrhu, ja sa decom to nisam jel je šara jedna i treba strpljenja a njih je bilo troje nestrpljivih!
Inače Rewena koju izgovaramo kao Ravena hleb ima i značenje u Maorskim običajima.Kada se vrate sa groblja oni ga izmrve i sa njim operu ruke!
Predgrejemo rernu na 220 stepeni Celzija i ispod žice za pečenje . koja je u sredini rerne, stavimo malu šerpicu sa kockama leda. Zatvorimo rernu.
Kad se led istopi praviće se para, koja utiče da se hleb peče lepo i bude lepa kora.. Pečemo 20 do 25 minuta, dok kora dobije lepu braon boju. To je po originalnom receptu i svaki šporet je drugačiji, pa je najbolje proveriti.Kad kucnete rukom po dnu , ako hleb zvuči šupalj ,on je pečen. Ovaj naš se pekao oko 30 minuta i još smo ga ostavili u isključenoj rerni sa malo otvorenim vratima oko 10 minuta.
Fascinantno je koliko vrsta hleba ima, a mi pečemo uvek svoj hleb i obradujem se kad nadjem neki novi recept. Za vas koji to takodje radite dodali smo ovaj.Nadam se da će vam se dopasti.
Naravno kad imam ovakve pomoćnike radost je potpuna
Naravno kad imam ovakve pomoćnike radost je potpuna
Mi smo ga jeli sa pasuljem, i pečenim paprikama. Tako bi ova priča mogla i da se zove :Kako smo udružili Maore i Srbe.
Haere rā, ka kite ano. iliti : Dovidjenja,vidimo se opet
Savršeno, kao i obično, probaću ovo čim pre...
ОдговориИзбришиHleb 'e otići začas .Kako je podosta veliki mi smo ga jeli nekoliko dana.Ali je joč uvek bio mek! Samo da dodam , ako nekim slučajem ostane od startera on se može aktivirati dan pre nego što ga želiš upotrebiti.Samo dodaš kašičicu brašna i ostaviš na toplom ,tamnom mestu
ИзбришиOdlično, moram da probam da napravim. Ja pravim beskvasni, ali malo drugačije, bez krompira ;)
ОдговориИзбришиPogledaj odgovor gore i napravi ga , veruj vrlo je ukusan!
ИзбришиInteresantan starter, a kruh izgleda prekrasno
ОдговориИзбришиDa zaista nisam verovala kako fino naraste sa starterom od krompira!
Избриши