Čitam neku diskusiju po netu i žalbu kako je mascarpone mnogo skup, što je istina ne samo u Srbiji nego i kod nas. Kao da ga što reče jedan pametan kuvar ,pravi lično Berlusconi. Ovde naprimer pakovanje od 150 grama košta 8 dolara ,oko 4 evra.
E pa neće da može.mascarpone se ne odričemo,preukusan je, pa ga tako napravimo sami.Za vrlo malu cenu, a verovali ili ne za to vam je potrebno..pavlaka i sok od limuna.Može se koristiti i sirće umesto limuna
Pa da krenemo
I read some discussion on the net and people complaining how mascarpone is very expansive.Which is true where ever you live.Almost like as one clever Chef said Berlusconi makes it himself.
We pay here 8 NZ dollars ,ca.4 Euro for a tab of 150 gram
Well we wont let it put us down.It is just too yummy. Believe it or not you only need double cream and lemon juice.Some people also use white wine vinegar
Potrebno je
1 pavlaka ,ja sam koristila 250 ml
1.5 kašika soka od limuna
Ingredients
1pack of 250 ml double cream
1.5 TBS lemon juice
Sipamo pavlaku u posudu koja se može staviti na šerpu u kojoj smo pustili malo vode da provri.Posuda da ne dodiruje dno
Pour cream in the bowl that fits onto pan with boiling water which is not to touch the bowl
Sada smanjite temperaturu na srednju i stalno mešate.
Lower temperature to medium and keep steering.
Posle 10 minuta dodamo limunski sok i nastavimo da mešamo
After ca. 10 minutes add lemon juice and keep steering
Posle 5 minuta videćete da se pavlaka već zgusne.
After 5 minutes you will notice that cream starts thickening
Mešajte još oko 5 minuta .Spremite činiju sa vodom i kockicama leda u koju možete staviti činiju sa mascarpone.Pazite kad skidate činiju sa šerpe ,jer je para jako vruća!
Stavite mascarpone u činiju sa ledom i ostavite da se hladi 20minuta
Mix another 5 minutes .Prepare another bowl with cold water and ice cubes.put your mascarpone in it and let it cool for 20 minutes.be careful when taking bowl of the pan as steam is very hot!
Kada se mascarpone ohladio sve fino procedimo kroz lanenu finu tjkaninu.ja imam bas sitnos sito i malo krupnije odozgo pa tako cedim
When mascarpone has cooled down put it through a sieve through cheese cloth.I have very fien sieve, so I use other cloth.
Sada činiju sa mascarpone poklopimo i ostavimo u frižideru 24 sata.
Verujte mi na reč bolji je od svakog kupljenog!
Sad izvolite pa pravite sve šta vam padne na pamet,sosove,tiramisu, druge poslastice!
Cover the bowl and put in the fridge for 24 hours. Believe me it is so much better than bought one!Now ready o make all the delicious things.Sauces tiramisu and whatever comes to mind.Cheers
2 коментара:
Hvala ti na ovom jednostavnom, divnom receptu. Vredi probati jer je kod nas mascarpone zaista skup i ne može se uvek naći...
Pa to je bila svrha Zorice i probaj kupovni mu nije ni za primirisati
Постави коментар