Jena od mojih drugarica još iz osnovne škole je Prya.Njeni roditelji su poreklom iz Indije iimaju Indijski restoran u Aucklandu.Prya nije zainteresovana za kuvanje ali ja jesam i mene kad odemo tamo, možete naći u kuhinji,gde snimam recepte njene mame koja je i glavni kuvar.Oduševio me ovaj napitak koji želim da podelim sa vama.
Sastojci
500 ml mleka
1/2 šolje šećera u prahu
Nekoliko komada šafrana
Krema
20 badema oljuštenih
20 komada pistacija
15 komada indijskog oraha
3 kašike maka,potopite prvo u vodu oko 30 minuta
1/4 šolje mleka
Smesa u prahu
4 do 6 komada zelenog kardamoma
15 do 20 suvih ružinih latica*
4 do 6 zrna crnog bibera
* Ako nemate suve lattice upotrebite 2 kašičice ružine vodice
Za garniš
Nekoliko izmrvljenih pistacija
Nekoliko latica suve ili sveže ruže
Prvo pripremimo Kremu
Stavimo sve u mašinu za mlevenje,Ako nemate može se uraditi i u avanu sa tučkom
i dodajemo polako mleko dok ne dobijemo glatku kremu.
Prah
Izmeljemo sve sastojke
Sada spajamo
1. Sipamo mleko u šerpu i pustimo da provri
2. Dodamo šafran i promešamo
3.Kad mleko ponovo prokuva,dodamo šećer
4. Smanjimo temperaturu i mešamo dok se šećer ne istopi
5. Dodamo kremu i kuvamo mešajući 2 do 4 minuta
6.Skinemo šerpu sa šporeta
7. Umešamo prah i ostavimo da se ohladi
Onda stavimo u frižider 3 do 4 sata
Izvadimo,sipamo u čase i dekorišemo isitnjenim pistacijima i laticama suve ili sveže ruže
Ako vam se čini pregusto dodajte malo mleka i svakako probajte. Ako vam nije dovoljno slatko, dodajte još prema ukusu šećer u prahu.Pre sipanja promešajte dobro
Nadam se da ćete ovo napraviti .Ukus je divan,kremast sa blagim ukusom bibera u pozadini
2 коментара:
Zvuci i izgleda navjerovatno dobro. Bravo za drugaricu!
ovo cemo ipak probati na Novom Zelandu
Постави коментар