Mnogi od vas (a I ja sam dok se nisam zainteresovala) ,misle da čizkejk potiče iz Nju Jorka.E pa neće da može.Čizkejk je dokazano nastao u Grčkoj još 4000 godina p.n,e. a ima I dokaza da je bio omiljena poslastica sportista na Olimpijskim Igrama 776.godine p.n.e.Koga interesuje kako se razvio u današnji oblik I stigao u Ameriku u 19 veku može detaljnije pročitati OVDE
Kako bilo da bilo, mi ga rado pravimo I jedemo.A zaista skoro da ne postoji kolač sa kojim je moguće napraviti više varijacija I pečenih I nepečenih.Kod nas u kući više volimo pečen.kao što je ovaj koji sledi
Sastojci
Ja ovaj kolač pečem u okrugloj tepsiji,kojoj se može skinuti dno,samo što dno obavijem srebrnom folijom.
Za biskvit bazu
1/2 pakovanja okruglih biskvita
120 grama istopljenog putera
Biskvit izmrvimo ii u blenderu ili ga u kuhinjskoj krpi izmlatimo oklagijom.
Dodamo istopljen puter Ja to izmešam rukom.Znate da mu je sastav ok, ako napravite grudvicu I ona ostane cela.
Ovu masu pritisnemo u pleh
Za punjenje potrebno je
200 grama kastor šećera
1/3 šolje vode
3/4 šolje pavlake
20 grama putera
230 krem sira omekšanog
1-2 šolje pekaan oraha izmrvljenih
2 kašike brašna
1 veća izrendana jabuka
4 male jabuke
2 jaja
1/2 kašičice cimeta
Prvo napravimo karamel, tako što istopimo šećer u vodi, konstantno mešajući.Kad počne da dobije zlatno žutu boju,skinemo sa vatre i sipamo pavlaku mešajući.Pazite kad sipate pavlaku jako prska.
U drugoj činiji iseckamo jabuke ,dodamo cimet,krem sir,brašno I jaja
Sve dobro izmešamo I sipamo u pleh.,Pospemo pekan orasima I 3/4 karamel sosa
Pečemo na 180 stepeni 40 minuta,tako što u veću tepsiju sipamo 2 šolje vode I okruglu tepsiju stavimo u nju. Kad je gotov izvadimo ga ,sipamo ostatak karamela I pekan oraha na njega I ostavimo da se ohladi.
Ukrasimo kandiranim jabukama koje sam ja provukla kroz istopljeni šećer sa malo crvene farbe za jelo
Ako ne možete naći pekan orahe koristite I druge vrste,orahe lešnike, a I bez njih kolač je garantovano ukusan.
Pekan orasi izgledaju ovako u ljusci I oljušteni
2 коментара:
Ovo je čist hedonizam Jolly
Ukusan ,socan,kremast I pomalo hrskav,sve sto treba jednom kolacu
Постави коментар