Tortilje je tako jednostavno napraviti.Sigurna sam da je moja baka ovo pravila ali ne secam se kako se zvalo:(
Ima mnogo recepata za pravljenje tortilje, a ovaj je moj ,lak i jednostavan.Sve što vam je potrebno je brašno,mleko i ulje.
Potrebno
3 šolje brašna,selfraising
1 šolja mleka5 kašika maslinovog ullja
malo brašna kad ih razvlačite
Sve to lepo izmešate
Podeli testo na 8 loptica
Na površini dobro posutoj brašnom razvi ih u ravne palačinke oko 20 cm u preseku
U tiganju zagrej ulje na srednjoj vatri.
Buritos, quesedilas, tortiljas,sad samo navalite da punite ovo sa vašim omiljenim povrćem, voćem, mesom.
U gornje quesedials stavila sam malo govedine marinirane, sveže povrće i sir izmedju dve tortilje i grejala to dok se sir nije istopio.
Moj najomiljeniji recept je ipak sledeći
Buritos sa srnetinom
Dakle tortilje smo napravili.Sad jos meso sos i povrće.Začinite kako ko voli, ja volim ljuto.Umesto srnetine možete naravno koristiti i piletinu ili govedinu.
Ja ne koristim so , jer većčili i drugi začini izgledaju dovoljni.
Paradajz Sos
1 konzerva ljuštenog paradajza
Ovde samo da dodam da nisam ljubitelj konzerviranih namirnica ali paradajz u ovom slučaju je sasvim ok
- 1/2 šolje vode
- 3 češnjaka belog luka iseckanog
- 1 crni luk,iseckan
- 1 velika sveža ljuta papričica
- nekoliko grančica timijanaa
- malo maslinovog ulja i crvenog vinskog sirćeta
- biber
U woku ,moj omiljeni ..hm.. tiganj dinstaj luk papričicu,beli luk i timijan, sa malo maslinovog ulja.Dodaj paradajz i ostavi na tihoj vatri da se kuva oko pola sata.Ako je sos posle toga jos uvek vodnjikav kuvaj još 5 do 10 minuta.
Sos sipaj u činiju i ostavi sa strane
Mešavina začina
Inspiraciju sam ukrala sa poledjine pakovanja iz supermarketa .Malo sam izmenila i naravno izbacila sva ona veštacka dodavala, pa to izgleda ovako
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica kardamoma
- 3 kašičice gustina
- 1 kašičica čili pudera ili sveša čili paričica
- Sveže mleven crni biber
Pomešaj u činiji sve sastojke.
Mleveno meso..Srnetina
- 500grama mlevene srnetine
- 1 crni luk, isečen
- 2 češnja belog luka
- maslinovo ulje
- 1/2 konzerve čili pasulja
- 1 čili papričica
Dinstamo crni luk, beli luk i papričicu u malo ulja.Dodajem mleveno meso.i pržimo dok je gotovo.
Sada dodaj burito mix koji smo ranije pripremili.Pošto je on dosta suv , dodaj posle toga odmah i čili pasulj koji je obično u sosu.Ako nema sosa ,dodaj vodu.
Sad pustite mašti i stavljajte šta volite da jedete.Ja volim, salatu, svež paradajz,svežu papriku, humus, čedar sir, mileram i naravno sos od paradajza koji smo ranije spremili.
Prijatno
opet komentari ne rade?
ОдговориИзбришиjao,super draga,ja sam jucer pravila tortille za rucak,ali jednostavniju verziju sa piletinom,svjezom paprikom i fajita umakom,definitivno moram i ovako probati
ОдговориИзбришиOduševila si me ovim predivnim receptima, dala si nam super ideje, a ja odavno nisam pravila tortilje, probaću na ovaj način sasmo što ću umesto običnog koristiti integralno brašno. Pozdrav od Zore!
ОдговориИзбришиOdlične su! Još ih nisam pravila....
ОдговориИзбришиVjerovala ili ne, ja ih josh nikada nisam pokusala praviti ....shhhh!!! :-(
ОдговориИзбришиDon't check 'stay signed in' and you'll be able to comment under your name!
I ja volim ljuuuuuuuuutooooooooooooo. Sve izgleda mljac!
ОдговориИзбришиOdlicno... Cesto pravim tortiljice i ovo sve sto si nam opisala i postavila trudicu se da sto pre probam. Njamiii
ОдговориИзбришиI ja volim tortilje, a volim i ljuto; općenito, volim meksičku kuhinju. Baš mi se sad jede nešto ljuto, još da imam kuhanog graha; baš bi mi pasalo:)
ОдговориИзбришиuh što ti ej ovo sve fino! Jako volim tortilje sa raznim nadjevima, volim kad je ljuto :)
ОдговориИзбришиPredivno, nemam srnetine, ali sam bas evocirala uspomene na svom blogu sa receptom za tortilje (skroz slican), ovo ce mi biti sljedeci rucak!!!
ОдговориИзбришиUh, super! Volim tortilje, pravim ih cesto i rado, a volim i ljuto! Mislim da ce sutra za rucak biti tortiljica, njam :)))
ОдговориИзбришиBravo za tortilje i za punjenje, jako ih volim i obično završim na najjednostavnijoj kombinaciji sa piletinom. Tvoje su mi odlične i baš primamnjive, pogotovo što je tu srnetina koju još nisam na ovaj način probala.
ОдговориИзбришиJoj šta mi radiš! Već dog planiram napraviti tortille, umjesto da ih kupujem gotove...
ОдговориИзбришиHehe, srnetina...ja uvijek pomislim na to da bih jela Bambijevu mamu, pa radije biram piletinu, mada su to dupli standardi :D
Dzoli said
ОдговориИзбришиKako me nervira ovo da ne mogu da ostavim komentar nigde nego samo kao Anonymous.Pa majku mu jel' ovo moj blog ili sta;)
Elem Biberlee najlepse su sveze a i jeftinije;)
E,...da...
ОдговориИзбришиJel' koristish 'SR flour'(vidim na slici) i koliko otprilike? Hvala
U redu je ... STAVILA SAM NAOCARE i vidjela ;-)
ОдговориИзбришиJao, jedva cekam da probam da ih pravim :) Obozavam ih!!! :)
ОдговориИзбришиJasna kako se zove Selfraising flour na srpskom?
ОдговориИзбриши3 solje barsna:)
Mozda je baka ,kao i moja kada je pravila gibanicu ili pite od razvlacenih kora ostavljala deo testa (doda jos nesto:))i od njega pravila kao tortilje. Moja baka je to uradila i pre nekoliko dana i odusevila me.Za nadev ,sto se mene tice sve ovo ali bez mesa:)
ОдговориИзбришиI be zmesa je sigurno ukusno:)
ОдговориИзбришиHomemade Mexican food is the best! Your tortillas, buritos and quesadillas look mighty scrumptious.
ОдговориИзбришиCheers,
Rosa