уторак, 17. мај 2011.

Marokanski ćevapi sa paradajz salsom


Mi ovo zovemo ćevapi zato što tako izgleda , ukus im je zbog začina fenomenalan  i odlično idu uz
salsu od paradajza za koju takodje postavljam recept.Nisam stavila u naslovu ali sledi i nesto da se zasladimo na kraju ali otom potom.

  • 700grama mlevenog mesa od jagnjeta 
  • pola šolje indijskog oraha,koji  grubo naseckamo.
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica paprike
  • Rukohvat nasečenog korijandera
  • Stapići, 6 do 10 zavisno kako velike ćevape pravite
  • So & biber
  • Jogurt
Izmešaj sve u činiji osim jogurta.Mešaj rukama ili varjačom
Mešavina treba da bude dovoljno lepljiva da bi se održala na štapićima


Sad od mešavine mesa napravi male kobasice, i stavi ih na štapiće.
Uncooked Moroccan lamb skewers on platerecipe


Sad to sve poredjaj na tanjir i ostavi u frižideru da stoji 1 sat.


Možete ih grilati ili peći kako više volite
Cooked Moroccan lamb skewers on platerecipe



Garnirajte sa jogurtom i svežim korijanderom, može se fino jesti uz kuskus i salatu


Moroccan lamb skewers recipe


Paradajz Salsa

Sveža salsa od paradjza ide uz tako mnogo jela , vrlo je ukusna i divan dodatak .Tajna dobre salse je u zrelom paradajzu i u sobnoj temperaturi svih sastojaka.




Sastojci

  • 1 paprika
  • 1 crveni luk
  • 1 velika ljuta papričica
  • Rukohvat svežeg korijandera, seckanog
  • Maslinovo ulje
  • Crveno vinsko sirće
  • Sok od 1 limuna
  • 4 zrela paradajza
Isecite paradajz na male komade, i tako i papriku, luk i papričicu.Malo crvenog vinskog sirćeta, soka od limuna i maslinovog ulja.



Paradajz salsa  ako je pravite u većoj količini ostaće sveža u frižideru, nekoliko dana.

Mango lassi

Obožavam ovo piće , zato što obožavam i mango.Vrlo je lako i jedino što može da ode pogrešno je izbor manga.


Potrebno je
  • 1 zreo mango
  • 1 šolja nezasladjenog jogurta
  • 1/2 - 1  šolja mleka zavisi kako gusto želite da napravite
  • 2 - 4 kašičice šećera, opet zavisi kako slatko ovo želite
  • Nekoliko listova  sveže nane
  • 4 male kocke leda
  • Ova količina je dovoljna za dve čaše ovog napitka.
Oljušti mango, i iseci ga na komadiće, dodaj ostale sastojke u blender.Pažljivo sa kockama leda, da ne isprskaju.celu kuhinju.



20 коментара:

  1. Fenomenalni recepti, posebno mi se dopada Marokanska verzija cevapa.
    Mislm da Cashew zovu Indijskim orahom.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман17. мај 2011. 14:29

    Da da sad se stih Indijski orah:) Hvala Jasna:)

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajan kompletan ručak !! ODLIČNO DRAGA!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман17. мај 2011. 15:18

    @Jovana bas sto kazes od a do sh:)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман17. мај 2011. 15:18

    @Dunja slobobodno probaj bar..lassi:)

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam nove stvari i raduje me kad postavljaš novitete... Em, novo za mene, em dobroooo! Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo mi zovemo šiš čevapi, mislim da je to to, odlični su ti! Jako fina kombinacija s ovom salsom, a za mango lassi sam čula ali nisam nikad probala, djeluje mi baš ukusno

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман17. мај 2011. 17:46

    Poz nale;) kako se obradovah kad videh da si opet tu;).

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман17. мај 2011. 17:48

    @Tamara hvala na dopuni, znaci iako nismo znali kako bili smo blizu;) .Obavezno probaj Lassi narocito u vrucim danima tako je osvezavajuce a bogami i ukusno:)

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман17. мај 2011. 17:49

    @Mole pa i ja kazem neka zive..dok ih ne pojedemo:)

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo je bas odlican rucak... Sis cevap (kako dobro izgleda!) uz super salsu, a za osvjezenje mango lassi. Kako samo obozavam mango lassi!!! :) Evo kako ga ja pravim: http://tanjascookingcorner.blogspot.com/search/label/mango

    ОдговориИзбриши
  12. uh,kakav post da coveku krene voda na usta:))

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман18. мај 2011. 14:55

    @Tanja..super je i tvoj lassi;)Tinamaximadrago nam je;)

    ОдговориИзбриши
  14. Nisam neki ljubitelj crvenog mesa, ali znam da bi mi se ovo definitivno svidilo!! Spremam receptić :)
    O mangu neću da pričam (obožavam ga, ali tu se rijetko kada nađe neki ukusni, zreli i sočan... Većinom nam dolaze zeleni s okusom palme, toliko tvrdi da zube polomiš). Divno!!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман19. мај 2011. 15:41

    Zeleni mango..imala sam po enki put kad ih uzmem z akasnije upotrebu.Jesi li probala d aga ostavis da 'sazri'.Mada zavisno od toga kako je transportovan moze lako da se desi da samo istruli...

    ОдговориИзбриши
  16. E ne bi se meni oni ovako izlezavali u tanjiru...;)

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман20. мај 2011. 08:40

    Ma to samo dok su se usliakli:)

    ОдговориИзбриши
  18. Super ! Čevapi i salsa su odlični. Moji vole čevape, jednom ću im ove napraviti ! A mango, ti sam zastala jer je mango i moje omiljeno voće i stalno tražim neki novi način za iskoristiti ga. Ovaj lassi ću sigurno ubrzo napraviti.

    ОдговориИзбриши

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer