Uživam kad god odem u goste kod moje prijateljice Prye.Njena mama je izvrstan kuvar i vlasnik čuvenog indijskog restorana u Aucklandu.
Kako sam ja jedna od retkih ili možda najupornijih koji udju u njenu kuhinju, evo da vam prenesem jedan od tih indijskih jela
Piletina Dopiaza
Napravite smesu od čili pudera i vode.Predgrejte rernu na 160 stepeni Celzija.Iseckajte 2 do 3 crna luka i zatim ih u muslinskoj krpi iscedi da iz njih izadje sok.Sad bacite luk ,a sok sačuvajte.Trebalo bi
da imate 1/3 do 1/ 2 šolje soka od luka.
Oljuštite krompir i isecite ga na komade.Vrlo kratko ga prokuvajte (par minuta) .Iscedite ga i ostavite ga sa strane.U medjuvremenu očistite šalote i počnite da ih pečete u malo ulja.Kad budu izgledali kao na gornjoj
slici izvadite ih i takodje ostavite po strani.
Sada propržite smesu od čilija nekoliko minuta na srednjoj vatri.Konstantno mešajte da vam pasta ne bi zagorela.Dodajte beli luk i lorber i mešajte još nekoliko minuta.Sad dodajte ljute crvene papričice ,kurkumu, kardamom i karanfiliće i štapić cimeta.Napravili ste smesu koja se zove Garam Masala.
Mešajte par minuta pa onda dodajte djumbir i mešajte jos oko 2 minuta.Sad dodajte puter,jogurt,pile,šećer, krompir i paradajz.Promešajte i dinstajte još oko 5 minuta.
Kako sam ja jedna od retkih ili možda najupornijih koji udju u njenu kuhinju, evo da vam prenesem jedan od tih indijskih jela
Ime Dopiaza dolazi od Hindi reči do koja znači dva i piaz koja znači piletina.Ovu vrstu jela probala sam u raznim restoranima ali verzija koju pravi Pryina mama je najbolja.
Sastojci
3 kašičice ćili pudera (manje ili više zavisi kako ko voli).
2 lista lorbera
Pola štapića cimeta
- 3 crvene ljute papričice
- 1/2 kašičice kurkuma
- 1 kašičicu karanfilića oko 10 do12 komada
- 1 kašičica zrna bibera
- 6 kardamoma
- 4 velika češnjaka belog luka
- 2 kašike pirea od belog luka
- 1 pileće grudi ,oko 500 grama.
- 1/2 šolje punomasnog jogurta.
- Suncokretovo ulje
- 2 kašike putera
- 2 isečena paradajza
- 8-10 malih krompira
- Mala kesa šalota, luka
- 2-3 crna luka srednje veličine, sitno iseckano
- 3 kašike oljuštenog i na tanke kriške isečenog djumbira
- 1 kašičica šećera
da imate 1/3 do 1/ 2 šolje soka od luka.
Oljuštite krompir i isecite ga na komade.Vrlo kratko ga prokuvajte (par minuta) .Iscedite ga i ostavite ga sa strane.U medjuvremenu očistite šalote i počnite da ih pečete u malo ulja.Kad budu izgledali kao na gornjoj
slici izvadite ih i takodje ostavite po strani.
Sada propržite smesu od čilija nekoliko minuta na srednjoj vatri.Konstantno mešajte da vam pasta ne bi zagorela.Dodajte beli luk i lorber i mešajte još nekoliko minuta.Sad dodajte ljute crvene papričice ,kurkumu, kardamom i karanfiliće i štapić cimeta.Napravili ste smesu koja se zove Garam Masala.
Mešajte par minuta pa onda dodajte djumbir i mešajte jos oko 2 minuta.Sad dodajte puter,jogurt,pile,šećer, krompir i paradajz.Promešajte i dinstajte još oko 5 minuta.
Dodajte garam masala , sok od luka i šalote i promešajte.Premestite sad u posudu koja može da se stavi u rernu i pecite 30 do 45 minuta.Ako vam se čini presuvo tokom kuvanja, dodajte malo vode.
Servirajte sa kuvanim (npr. Basmati ) pirinčem. jogurtom i hladnim belim vinom.Nadam se da ćete i vi uživati kao i ja kad god ga Priyina mama spremi ili ja kod mene u kuhinji.! Znam da će Lazar uživati samo što će on verovatno staviti 10tak ljutih papričica.
2 коментара:
Ma, ima li još neki post koji me zanima:)? Pa, ja bih trebala da se pretplatim na tvoj blog! Dosadiću sa ovolikim komentarima odjednom ali razumi me - ja obožavam indijsku kuhinju i rado je pripremam. Svaki novi recept rado probam, nadam se da ću i ovaj:)
Iz indijske kuhinje koju i ja obozavam redovno objavljujem nesto , tako da na pravom si mestu:)
Постави коментар