Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 25. јануар 2015.

Damen Kapric




Još jedan fantastičan kolač sa pomoravkinog bloga, koji sam čim sam videla m o r a  l a da napravim. Baš tog dana smo pravili i džem od breskve ,tako kao da je bilo planirano.



Veoma sam oduševljena ovim kolačem.Podseća me na kolač Louise koji slično pravimo ,bez jabuka ali ovaj je kapric mek kao duša.


Biskvit
150 g putera sobne temperature
4 žumanca sobne temperature
60 ml mleka
80 g šećera
1 kesica vanile
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil od jabuka:

1 kg izrendanih jabuka
1 kašika šećera
1 kašičica cimeta
1 vanilin šećer
sok od pola limuna

Sastojci za šne:

4 belanca
100 g šećera
1 kašika limunovog soka

i još:

2-3 kašike džema od kajsija






Priprema:

Podmazati kalup za tortu veličine 22 - 23cm samo dno.

Umutiti puter  i šećer, zajedno sa vanilom u penastu smesu i onda dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti pre nego što se doda sledeće žumance, dodati mleko i umutiti sve zajedno.
Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iznad posude u kojoj su umućena žumanca i sve zajedno umutiti sa mikserom.
Dobićete jednu veoma gustu smesu.



Sipati spatulom u pripremljen kalup za torte, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se biskvit prohladi.




Dok se kolač peče,očistiti jabuke i preliti ih sa sokom od pola limuna da ne pocrne. Izrendati ih, staviti u šerpu, dodati cimet,šećer ( šečer se dodaje više ili manje u zavisnosti od slatkoće jabuka, moje su bile slatke i nisam dodala ni malo šećera,ako su kisele,dodati 2 kašike šećera ) i vanilu i ako je šta ostalo od soka limuna, preliti preko i staviti na ringlu i dinstati jabuke dok sav sok, koje su jabuke ispustile, ne uvri.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

Polupečeni biskvit premazati sa džemom od kajsija i sipati prohlađene izdinstane jabuke i vratiti nazad u rernu i zapeći vrlo kratko 5 minuta, na istoj temperaturi.





Za to vreme umutiti belanca sa limunovim sokom i šećerom, koji ćete dodavati po malo i mutite dok ne dobijete veoma gust šne.



Sipati šne preko jabuka i vratiti nazad u rernu za još 15 minuta, ali smanjite temperaturu na 150, da se više suši nego peče.




Izvaditi kolač napolje i ostaviti da se ohladi.



Nisam ni stigla da izvadim iz tepsije, tako brzo je nestao.Uhvatih da slikam poslednje parče...





2 коментара:

Zorica Pavlovic је рекао...

Tek sad vidim ovaj tvoj post..jako se radujem da si ga isprobala,kolač vredan svakog momenta i da znaš da ti zavidim na tom džemu od bresaka. Ljubi tu malu pomoćnicu a grlim vas obe.

Анониман је рекао...

Kolac mog detinjstva...

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer