Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 31. децембар 2015.

Tagliatele,piletina,spanać* Tagliatelle chicken and spinach



Ovo je moj poslednji post za 2015 godinu. Moram da priznam da sam zbog raznoraznih obaveza  i vremena  koje trosim na dve stranice na Fejsbuku gde sam admin,malo zapostavila blogoferu. Mnogi od vas su i na Fejsbuku pa smo ipak tako u kontaktu.  Sa ovako mnogo recepta, nameravam da u Novoj Godini blog obučem u malo preglednije ruho.

Svima od srca želim Sretnu i blagoslovenu Novu Godinu!


Sastojci

1 pakovanje tagliatela
800 g svežeg spanaća
300 g pilečeg mesa, isečenog na male komade
Italijanski splet začina, so, biber, oregano,timijan
50 ml pavlake
Parmezan za posipanje
20 g putera


Priprema

Skuvamo tagliatele po uptstvu na pakovanju. Izdinstamo spanač, pa ocedimo višak vode
Ispržimo piletinu pa dodamo u spanač
Kad su tagliatele kuvane dodamo i njih u spanač, pa dodamo pavlaku i sve začine, Promešamo.
Serviramo sa dosta parmezana i mešanom salatom



уторак, 29. децембар 2015.

Puding , slavimo leto* Summer pud



Šta čemo drugo usred sezone koštičastog voća nego jedan lep kolač, koji ne samo da je jednostavan nego se i ne peče a ukusan je ..posebno.

Sastojci


1 kg svežeg ili smrznutog bobičastog voća
1 šolja šećera
1  kašičica vanile
1 limun.izrendana korica
2 Kašike soka od pomorandže
250 g jagoda isečenih na kriške
10 parčeta hleba .odsećena kora, pa svako parče na 3 dela



Za dekoraciju, bobičasto voće i umućena pavlaka

Priprema

U veliku šerpu stavimo polovinu bobičastog voća ,(ne jagode), šečer, vanilu i rendanu koricu limuna kao i sok od pomorandže.
Pustimo da provri, pa na niskoj temperaturi krčkamo, dok se šećer rastvori.
Skinemo sa šporeta i umešamo drugu polovinu voća, kao i jagode i ostavimo da se ohladi


Modlu za kuglof , prvo obložimo folijom,o bložimo sa svake strane plus dno sa kriškama hleba


Sipamo voće. pa pokrijemo hlebom


Stavimo , papir za pečenje na to, pa onda tanjir,  koji potpuno zatvara modlu




Malo sačekamo ,oko 15 minuta, dok hleb upije tećnost.Sada ma modlu stavimo nešto teško, npr avan i ostavimo u friđžideru najmanje 14 sati.


Dekorišemo sa raznim voćem i šlagom




Zufini (zuccini i mafin)




Blagosloven bio onaj ko je izmislio  mafinarnik.Naravno prvo smo pravili slatke mafien, najrazličitijih ukusa a onda smo polako otkrili da su kao i kod slatke verzije, slane verzije neiscrpive. Tako i pova moja kreacija.U bašti tikvice (zuccini) luduju i eto nama lepog ručka iz mafinarnika. Lakooo


Narocito u ove praznilne dane kada se pravi na tone hrane pa dosta preostane lako možete nesto iskombinovati u mafinarniku. Sretni Praznici!

Sastojci

1 kg tikvica (ja sam spasila jednu od 1 kg ,oko,  iz bašte)
2 jaja
1 paprika babura, iseckana sitno
1 paradajz isečen na 6 kolutova
1 mladi luk, sitno iseckan
20 g putera
80 g feta sira, izmrvljenog
50 ml pavlake
150 g mlevenog mesa
mešavina začina koje volite, so , biber, peršun



Priprema 

Tikvice oljuštimo pa uzduž sečemo tanke trake . Ja sam koristila onaj sekač za sir, nož oštar je takodje ok


Sve ostale sastojke izmešamo
Namastimo mafinarnik, pa obložmo trakama tikvice.


Sipamo mešavinu i poklopimo  paradajzom


Pečemo 20 minuta na 200 stepeni Celzija
Mi volimo ovo serbiramo u listu salte.Uvijemo parče fine letice salate sa parčetom yufinija .


Svinjsko, slatko, kiselo * Pork sweet and sour




Ovo je jedno od onih jela na koje prvo budemo skeptićni,  a onda počnemo da ga redovno pravimo. Jela sam ga u raznim restoranima ali nikad nije bilo bolje nego ovo što napravimo kod kuće. Po mom skromnom mišljenju to je zbog toga što u restoranskoj verziji , koriste previše brašna , a premalo mesa. Probajte videćete da je jako ukusno.

Ingredients:
800 g svinjetine, isečene na kocke
1/2 kašičice soli
1 kašičica soja sosa
brašno
1 žumance
1 paradajz
1 crni luk
biber
150 g komadića ananasa
1/2 šolje slatko kiselog sosa*
1 babura
1 kašičica soli
ulje



Priprema
Posolimo svinjetinu i sipamo soja sos. Uvaljamo u brašno,pa u žumance pa u brašno. Pečemo u dosta ulja dok ne porumeni.
Isečemo  paradajz na 8 komada,
 Isečemo crni luk na 8 komada
Isečemo baburu na trake
Iz voka izvadimo svinjetinu na kuhinjski papir. Ocedimo ulje

U isti vok dodamo crni luk i baburu u 1 kašiku ulja i dinstamo 1/2 minuta
Dodamo 1/2 šolje slatko kiselog sosa i prokuvamo 1 minut
Uspemo paradajz, ananas i samo promešamo. Dodamo svinjetinu i isključimo ringlu.



Serviramo toplo


*Slatko kiseli sos

1/3 šolje pirinčanog sirćeta
4 Kašike smedjeg šečera
1 Kašika paradajz kečapa
2 kašičice gustina rastvorenog u 4 kašičice vode
1 kašičica soje

Umešamo sve sastojke i pustimo da prokuva dok se zgusne

понедељак, 28. децембар 2015.

Mrvičast kolač sa šljivama* Plum cake with crumbs



Obožavam mrvičaste kolače sa voćem.Onaj osečaj kad zagrizete  pa prvo u hrskave mrvice, a ispod toga je ukusno pečeno voće i onda meko testo. Mi smo ovo služili sa ulupanom pavlakom.Sljive su iz naše bašte

Sastojci


Testo
350 gBrašna
Naprstak soli
50 gŠećera
150 mlMleka
7 g suvog kvasca
50 gPutera
jaje
Voće
2 kgŠljiva
Za mrve
100 gbrašna
50 mlsirupa od lešnika ( možete zameniti sa 100 g mlevenih lešnika)
130 gSmedjeg šećera
1 kašičica cimeta

I30g istopljenog putera





Priprema

Testo
 Umešamo brašno,so i šečer. Zagrejemo mleko, da aude mlako,
U mleku rastvorimo puter i kvasac,.Dodamo u mešavimu brašna i umesimo testo. 
Ostavimo sat vremena na toplom mestu., da nadodje., 





U medjuvremenu spremimo sljive. Ja ih većinom preko noći ostavim sa sokom od limuna, sirupom od lešnika i šećerom da se maseriraju.




Kada je testo gotovo, na pobrašnjanoj radnoj površini ga izrolamo i obložimo pleh
Uspemo na njega šljive
Pospemo mrvice koje smo napravili od svih sastojaka






Pečemo u predgrejanog  rerni na 200 stepeni Celzija 30 do 35 minuta.
Žica u sredini rerne




Najukusniji je kada je još topao.





недеља, 27. децембар 2015.

Testenčići *Festive kebabs


Jedna ideja kako da dodate jedan lep tanjir za posluženje na vašu prazničnu trpezu. Sretni Praznici

Sastojci

 1 pakovanje dvobojnih tortelina
2 paradajza isečena na kocke
100 g maslina bez koštice
Razni sosovi za umakanje

100 g feta sira  isečenog na kockice

Priprema

Skuvamo torteline ,ostavimo da se malo ohlade
Na štapiće za ražnjiće redjamo sastojke
Gotovo!


Služimo uz crno vino npr Pinot Noir



субота, 26. децембар 2015.

Praznicna sir jelka* Festive cheese Ball




Uvek se trudimo da za praznike na sto iznesemo nesto ukusno a da i izgleda posebno i praznicno. Ako se jos moze napraviti sa sto manje truda, onda smo sasvim zadovoljni i ostaje nam vremena da uzivamo u praznicnoj atmosferi. Jednostavno, ukusno,lepo izgleda to bi bio opis ovog recepta. Sretni Praznici

Sastojci

500 grama krem sira
1 solja rendanog kackavalja
1/4 solje fino seckanog crnog luka
1 kasicica Vorcester sosa
1 crvena paprika babura
veci rukohvat svezeg persuna
80 grama pecenih badema.Ukoliko su veliki presecemo na pola

Priprema

U ciniji umesamo krem sir, rendani kackavalj i Vorcester sos, dok je masa potpuno glatka.


Izrucimo sir na papir za pecenje i formiramo u obliku korneta sa dnom na vrhu.





Ostavimo u frizderu najmanje 1 sat.
Izvadimo i postavimo na tanjir na kome cemo sluziti.
Pospemo seckanim svezim persunom


Papriku isecemo na komadice i stavljamo blago pritiskajuci kao traku oko nase sir jelke



Onda isecemo ili izvadimo modlicom  iz paprike, vrh u obliku zvezde
Kao poslednje pritisnemo bademe. Gotovo!

Sluzimo uz krekere







Pavlova sa vocem



Ne moze se na Novom Zelandu zamisliti praznicni sto bez Pavlove. Mi je najvise pravimo i volimo sa vocem, ali pravi se i na dosta drugih nacina, sa cokoladom, sa ukusom jagode, ananasa ,limuna i slicno. Ovaj leprsasti desert je idealan posle obilnih ruckova.

Pavlova Sastojci
6 belanaca na sobnoj temperaturi
1.5 solja secera
2 kasicice gustina
1/2 Kasike soka od limuna
1/2 Kasike vanila ekstrakta

Usecerena borovnica:
1/3 solje borovnice
1/2 solje secera
1/2 solje vode

Saren Mascarpone krem:*
1/3 solje borovnice
1/3 solje semenki nara
1 Kasika secera
1/2 solje soka od pomorandze
1 solje pavlake
1 solje mascarpone
1 kasicica vanile ekstrakta
  listovi nane i semenke nara za dekoraciju


Priprema
Predgrejemo rernu na 125 stepeni Celzija. Ravnu tepsiju oblozimo papirom za pecenje.

Mikserom umtimo 6 belanca dok en postanu penast sne. Postepeno usipamo secer.Miksamo na velikoj brzini 6 do 7 minuta. Sne ce biti cvrst i sjajan.
Zaustavimo mikser, pa dodamo sok od limuna i vanilu. Prosejemo gustin,mixer,  i sve izmiksamo oko 1 minut,

Sa spatulom sipamo sne na papir za pecenje. Pravimo krug
Pecemo pavlovu na 125 stepeni 1 sat i 30 minuta. onda iskljucimo rernu i Pavlovu ostavimo u rerni, dok se poptpuno ohladi. Ja ostavim preko noci.

Usecerenia borovnica. .Skuvamo vodu sa 1/2 solje secera, dok se secer ne rastvori. Ostavimo da se hladi, dok  bude toplo. Sipamo u ciniju.toplo. Dodamo borovnicu ., Pokrijemo plasticnom folijom i stavimo u friz oko 30 minuta. Procedimo i sacuvamo sirup za kasnije.
Sipamo secer u prahu u suvu ciniju i stavimo u to borovnicu. Promesamo pazljivo dok je sva borovnica oblozena sa svake strane. Sipamo borovnicu na papir i ostavimo da se  osusi. Ostavimo u frizider dok pocnemo dekoraciju Pavlove.


Da napravimo prosaran maskarpone krem, u serpici sipamo 1/3 solje borovnice, 1/3 semenki nara,, ostatak secernog sirupa i pola solje  soka od pomorandze.Pustimo da provri na laganoj temperaturi, mesajuci., dok borovnica ne 'pukne', i masa se zgusne. Ovo ce trajati nekoliko minuta. Sve sipamo u blender pa kroz fino sito odvojimo sirup. Ostavimo da se potpuno ohladi.


U ciniji izmiksamo pavlaku, mascarpone i vanilu  oko 2 do 3 minuta. Uspemo 1/2 solje krema u ohladjen sirup i onda pazljivo spatulom umesamo ostatak krema,


Sada velikom kasikom sipamo sareni krem na pavlovu.. Garniramo sa usecerenom borovnicom, semenkama nara i listovima nane.




Prijatno i sretni praznici.


* Ovde mozete naci recept za domaci maskarpone
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer