Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 27. новембар 2015.

Fritata



 Sasvim mi je jsno zasto Spanci vole Fritatu. Nama dobro dojde kada se nakupi domacih jaja. Malo povrca u to, salatica i vecera ili rucak su zacas gotovi.

Sastojci

6 jaja
1 paprika babura
pola isecenog crvenog luka
1 patlidzan
20 g rendanog parmezana
zelnis po izboru


Priprema


Ulupamo jaja , narendamo parmezan, posolimo pobiberimo
Iseckamo i proprzimo luk,papriku i patlidzan


'
Kada smo izdinstali povrce,  uspemo ulupana jaja i pecemo oko 10 minuta na srednjoj temperaturi.



Nekoliko minuta pre kraja dodamo na vrh zelenis


Ja sam servirala uz catni od cvekle i secenim krastavcem


петак, 20. новембар 2015.

Pita sa jagnjetinom*Lambs pie

  • Kad spremamo neko meso, piletnu, ribu, jagnjetinu, govedinu, pa nm ostne mesa, skoro sigurno je sledeći obrok Pita . Tako i ovde, bogato dodato povrće još nekoliko sastojaka i prava poslastica.

  • Testo
  • 225g brašna
  • 100g putera 
  • 2 do 3 Kašike hladne vode
  • naprstak soli
Priprema

Prosejemo brašno u činiji, i prstima umešamo puter, dok dobijemo fine mrvice. Dodamo so i vodu, i umesimo testo.Zamotamo u plastičnu foliju i ostavimo u frižideru, dok spremimo fil



  • Fil
  •  
  •  
  •  
Priprema
  1. Zagrejemo ulje u velikom tiganju na srednjoj temperaturi.Dodamo jagjetinu.Povremeno promešamo, oko 5 minuta.Izvadimo iz tiganja pa   u isti dodamo isečeno povrće, prvo crni i beli luk, pa patldžan , pa buraniju, paradajz i papriku
  2. Umutimo gustin sa mallo vode. Dodamo prvo u tiganj bistru govedju supu, začine, pa  vratimo jagnjetinu i dodamo razmućen gustin i vorčester. Na niskoj temperaturi krčkamo oko sat vremena.
  3. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.

  4. Predgrejemo rernu na 200°C

Izvadimo testo i izrolamo ga. Stavimo posudu u kojoj ćemo peći pitu, namastimo je i isečemo na tetsu krug malo veći od dna. Obložimo dno i zidove  posude.Odsečemo višak testa
Sipamoo fil pa od ostatka testa izrolamo poklopac. Zatvorimo dobro pitu i premažemo ulupanim jajetom.

Pecemo 40 minuta

уторак, 17. новембар 2015.

Jagnjeća kolenica u cnom vinu*Lamb shanks in red wine





  • Sastojci
  • 4komada jagnjeće kolenice
  • 2velike šargarepe,isečene na kolutove
  • 1luk isčen na ređnjeve
  • 3ćena belog luka, grubo iseckanog
  • 2lista  lorbera
  • 2grančice ruzmarina
  • 750ml crnog vina
  • 2šolje bistre govedje supe
  • 1Kašika smedjeg šećera
  • 1 -2kašičice gustina
  • maslinovo ulje
  • so& biber

Priprema


  1. Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija
  2. Posolimo i pobiberimo kolenice
  3. U velikom tiganju ih prepečemo pa premestimo u dublju posudu, koju ćemo koristiti u rerni.
  4. U istom tiganju dinstamo isečeno povrće, oko 5 minuta i dodamo onda u posudu sa kolenicom

  5. Uspemo na to crno vino, bistru supu i smedj šečer i pustimo da blago prokuva
  6. Kolenice tek da budu prekrivene tečnošću.Ako nema dovoljno uspemo malo vode. Poklopimo i  krčkamo u rerni 2 do 21/2 sata


  7. Izvadimo kolenice i odklonimo mast sa vrha tečnosti.
  8. U malo hladne vode umešamo gustin i onda sipamo u posudu sa sosom od vina, pa promešamo.
  9. Služimo uz prilog salatu, pastu , pirinač,krompir ili kao mi njoke



недеља, 15. новембар 2015.

Losos poširan u maslinovom ulju, špargla,pire od šargarepe , krompir* Salmon poached in olive oil, carrots puree with orange, asparagus



Losos se smatra skupom ribom. Osim u nekim zemljama kao što je i kod nas slučaj. Mi ga obilato i jedemo, nekad dimljenog, nekad u sašimiju, nekad pečenog u tiganju , a nekad i ovako poširanog  maslinovom ulju (confi)

Sastojci

3 čena isitnjenog belog luka
1kašičica timijana
1 korica pomorandže u trakama
1 kašika korijander semena
2 lorbera
250 ml maslinovog uljal
400 g fileta od lososa
So po ukusu




Priprema

Sve začine stavimo u dublji tiganj.Sipamo maslinovo ulje i na srednjoj temperaturi zagrejemo oko 15 minuta




Losos, koji je na sobnoj temperaturi dobro posolimo, isečemo na kocke. Spustimo pažljivo u ulje i krčkamo oko 15 minuta




Pire od šargarepe, djumbira i soka od pomorandže
    • 1/3 šolje svežeg soka od pomorandže
    • 1/2 šolje putera na sobnoj temperaturi
    • 1 1/2 Kašike  sveže rendanog djumbira
    • 1 Kašika rendane korice pomorandže
    • 1 Kašika soka od limuna
    • 4  Kašike šećera






Priprema

    1. Skuvamo šargarepu i dodamo 2 Kašike šećera , oko 25 minuta dok su sasvim mekane, U vodu dodamo i malo soli,  Kad su skuvane ocedimo pa vratimo u šerpu malo još ostavimo dok se izgubi sva tečnost
    2. U  medjuvremenu u šerpu stavimo sok od pomorandže, kuvamo na srednjoj temperaturi. Dodamo puter,djumbir koru od pomorandže i mešamo dok se puter istopi.Dodamo sok od limuna i preostalu Kašiku šećera.
    3. Stavimo u blender i blendamo dok dobijemo pire.
  1. Šparglu izdinstamo kratko  u puteru

    1. Divne kombinacije, prava eksplozija ukusa


понедељак, 9. новембар 2015.

Jedan, dva i Tri sastojka kolač od pomorandže*One, Two, Three ingredient Orange cake




Ovaj kolač nije samo lak zato što su sastojci laki za zapamtiti, već i zato što je trud u odnosu na fantastičan ukus na kraju , minimalan.Idelano ako pečete sa decom. Može se praviti i sa limunom. Kao meru koristimo 1 čašicu u kojoj je bio jogurt (150g)

Sastojci
1 čašica jogurta
1 šolja ulja
2 pomorandže (rendana korica)
2 kašičice praška za pecivo
2 šolje šećera
3 jaja
3 šolje brašna


Priprema
Izmešamo dobro sve sastojke i sipamo u okrugli pleh  namašćen i nabrašnjen



Pečemo na 200 stepeni Celzija,  50 minuta, dok kolač lepo porumeni.



Ostavimo da se ohladi 
Možemo još posuti šečerom u prahu, služiti sa svežim bobičastim voćem, napraviti jednostavnu , malo tečnu glazuru od pola šolje šečera u prahu i 2 kašičice soka od pomorandže.Izbor je vaš




петак, 6. новембар 2015.

Akcija :SVI za Pedju uz Lepog Brku Gastronomada, Nenada Gladića ,druženje


Nenad Gladić , Lepi Brka Gastronomad vas poziva !
Ako želite da se priključite jednoj lepoj akciji sad je vreme. Sve vas naravno pozivam na druženje a ako želite i da se sa svojim kulinarskim kreacijam pridružite našem malom dobrotvornom gastro vašaru javite mi se u inbox za dodatna objašnjenja.
Dragi Prijatelji,
U okviru akcije : Svi za Pedju, Poslastičarnica Mali Princ, vaš portal Detinajrije i specijalni gost Nenad Gladić, naš poznati Lepi Brka Gastonomad pozivaju vas na druženje uz Kafu i kolač.
Adresa je Palmotićeva 27 Beograd.
Vreme 29.11.2015. od 10-12h.
Prilozi za operaciju malenog i hrabrog Pedje Djurdjekanovića možete uplatiti na licu mesta.
Pedjina mama počastiće prvih 50 posetilaca medenjakom koje ona pravi .
Pored brkinih kolača i odabranih kreacija poslastičarnice Mali princ moći će te da probate i kreacije Maje Petrović- Vitki gurman, kao i svih onih koji se odluče da pomognu.
Svi novci koje tom prilikom prikupimo prodajom đakonija će biti uplaćeni na žiro račun otvoren u tu svrhu.
Pedjina operacija je zakazana za 13 decembar. Dobri ljudi su već poslali priloge ali nedostaje još!
Ukoliko niste u mogućnosti da na taj dan dođete na druženje pozivamo vas da koliko možete uplatite na sledeći žiro račun:
Anita Đurđekanović
Banca Intesa 160-0000100378477-78
naznaka je pomoć za Peđu
Vidimo se
Računamo na vas jer zajedno možemo mnogo više nego sami.
Da bi vam bilo jasnije o kakvom se borcu radi pogledajte ovaj link.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:199215-%D0%9F%D0%B5%D1%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0Pedjino carstvo snova

среда, 4. новембар 2015.

Djumbir poljupci* Ginger kisses



Brz i vrlo ukusan kolač,  ako kao mi volite djumbir i krem od limuna!

Limun krem
1/2 šolje soka od limuna (  1 veći limun)
Rendana korica 1 limuna
1/2 šolje šećera
1/2 šolje neslanog putera
1/4 kašičice soli
3 velika jaja
3 velika žumanca

Priprema
U šerpi spojimo sok od limuna, koricu od limuna, šećer, puter i so. Pustimo da se krčka na niskoj temperaturi dok se puter ne istopi. Sklonimo sa šporeta,
pa polako dodajemo ulupana jaja i žumanca. 
Vratimo na šporet i na niskoj tempeaturi , mešamo konstantno dok se krem ne zgusne, što če biti 5 do 7 minuta. Može se čuvati u frižideru nedelju dana u zatvorenoj tegli. 







Poljupci

40 gNeslanog putera
½ šolješećera
1 KašikaMelase
225 gBrašna
1 kašičica Praška za pecivo


2Ulupana jaja
1 KašikaDjumbira u prahu
                         
Priprema
  1. Predgrejemo rernu na 190C . Namastimo i prekrijemo kuhinjskim paiprom ravan pleh.
  2. Mixamo puter i šećerdok dobiju lepu svetlu boju i budu kremasti.Dodamo melasu
  3. U posebnoj činiji izmečamo suve sastojke
  4. Postepeno dodajemo suve sastojke, pa umućena jaja u puter smesu i sve dobro izmešamo.


  5. .
  6. Od oko 1 Kašike testa formiramo  lopticu, pa stavimo na pleh i dlanom blago pritisnemo.
  7. Pečemo oko 8 minuta i ostavimo da se potpuno ohlade.
  8. Dva poljupca sastavimo puneći ih kremom od limuna. Pospemo šećerom u prahu

уторак, 3. новембар 2015.

Grčka salata *Greek salad


Ovo je jedna od onih salata, koja se kod nas uz hleb sa belim lukom jede kao ručak. Tradicionalno se priprema sa feta sirom ali mi je često pravimo i sa drugom vrstom kremastog sira

Sastojci

2 veća paradajza
1 paprika babura
1 krastavac
2 komada zelenog luka
so i biber po ukusu
Ulje i sirće
Ja sam imala flašicu maslinovog ulja sa limunom i koristila sam to
100 grama kremastog sira ( moj je verzija gorgonzole)





Isečemo sve sastojke, izmrvimo sir, posolimo i pobiberimo i sipamo ulje i sirće.To je sve za uživanje u lepoj salati
Mi smo pekli hleb u saksiji i od toga kasnije pravili tost s aputerom i usitnjenim belim lukom koji smo kratko pekli u rerni


Pohovana bukovača* Fried Oyster mushroom


Još uek imamo bukovaču koju smo uzgajali na talogu kafe. Približava se kraju, pa kako se i vreme prolepšalo idemo ponovo.
Pohovan bukovača je naše najomiljenije jelo od  bukovače. Vrlo jednostavno za spremiti ali u svakom pogledu ova pečurka ovde ukusom dokazuje zašto je zovu  još i Šumska Šnicla

Sastojci

250 g bukovače
100g prezli
2 jaja
so i biber po ukusu




Priprema

Umutimo malo jaja
Bukovači odsečemo  nožicu pa je prvo umačemo u umućeno jaje, a potom u prezle


Pečemo u dobro zagrejanom ulju 2 minuta sa svake strane
Služimo kao ručak ili prilog uz meso. Serviramo sa kriškama limuna


// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer