Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 29. септембар 2015.

Americke palačinke *American pancakes



Stvarno pravimo palačinke svakojakih vrsta, tanke crepe, domaće, punjene, slatke, slane..a ujutru najviše volimo ove takozvane američke. one su jako vazdušaste  , naročito zbog sode bikarbone koju malo dodamo.
Sastojci

1 šolja brašna
1 šolja mleka (ja sam imala pa sam koristila mlaćenicu)
1/4 kašičice sode bikrbone
30 g otopljenog putera
1 jaje



Priprema
Izmešamo sve sastojke.Testo će biti gušće nego kad pravite standardne palačinke



U malom tiganju sipamo oko 1/4 šolje testa na puter koji smo dobro zagrejali. Pečemo dok se pojave mehurići, pa okrenemo.Malo još pečemo i gotovo.



Jedemo uz dodatak voća ili džema ili sirupa ili...




Da li je isto, soda bikarbona i prašak za pecivo



Više vas je tvrdilo da jeste. Ali verovatno iskusne u pečenju kolača, znaju da nije.
Ja nisam iskusna ali znam, pa ipak me je interesovalo koja je razlika.
I evo da podelim sa vama.

Da počnemo sa sodom bikarbonom, Da se podsetimo školskih dana i eksperimenta u hemiji, kad pomešamo sodu bikarbonu i sirće dobijemo erupciju mehurića. Znači kad pomešamo sodu bikarbonu i neku vrstu kiseline dobijamo hemijsku reakciju. Proiuzvod ove reakcije je karbon dioksid.
Istu reakciju dobijamo u kolačima, hlebu. Kada se u receptu traži dodavanje sode bikarbone, obično recept zhteva i neki kiseo sastojak, jogurt,braon šećer, mlaćenicu, sok od limuna,sirće, melasu, sos od jabuke.Da pojednostavimo ovo izaziva rekaciju kao što sam gore napisala i pomaže vašem testu da naraste..
Ja obično korstim 1/4 kašičice sode bikarbone na jednu šolju brašna

Šta je prašak za pecivo?

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu,,krem tartar i ponekad gustin. Prašak za pecivo ima duplo dejstvo, prvi put kad dodate tečne sastojke u testo i drugi put  kad pečete testo.
Ja obično korstim pravilo 1 kašičica praška za pecivo na 1 šolju bašna.
Toliko od mene ..ako sam vas zbunila i ja sam prvo bila, dok nisam isprobala..sa i bez kombinacije sode  bikarbone i praška za pecivo

субота, 19. септембар 2015.

Ne nazivajte decu ružnim imenima *Do not call your kids ugly names




Bili smo na dečijem rodjendanu. Vesela družina dok..
se nije pojavila jedna majka i pred svima izjavila:

Moje dete je mali bastard
To nije bio kraj njene priče o tome kako joj je dete neposlušno i brdo negativnosti, a sve to začinjeno sa još više pogrdnih imena od kojih neka i ne mogu da ponovim


Deca su slušala..roditelji su slušali. Majka je sve to pričala sa dozom humora, pokušavajući da na račun toga osvoji potvrdno ponašanje prisutnih

Zapanjeno sam slušala. Na sve to sam se samo kiselo osmehivala.

Meni je naime jako teško da shvatim kad roditelji opisuju svoju decu na taj način.


Naše misli su , iako ne razmišljamo o tome, vrlo moćan alat.
Ako su naše misli negativne onda ih vrlo lako pretočimo i u ponašanje.
Znači ako decu već zovemo pogrdnim imenima , brzo če se desiti da ih tako i tretiramo.

Poslednje što želimo predstavljajući svoju decu je da ostali , naročito deca koja ih ne poznaju, unapred već steknu takvo mišljenje o njima!

Razumem ja da biti roditelj nije lak zadatak, nekad moramo dati oduška stresu , koji to može izazvati.

Ali svakako grupa ljudi i dece na nekoj zabavi nije mesto za to.

Mnogo bolje je naći osobu koju dobro poznajete i koja poznaje vaše dete i sa njom popričati.

Ne govorite o svojoj deci negativno u smislu, idiot, majmun, krava, tvrdoglav, nepodnošljiv,  grozan i slično.

Vaše reči deca pamte i ona postaju njihov unutrašnji glas.

 Vrlo jednostavno..zamislite da čujete nekoga koga volite da pred svima daje takve izjave. To bi bolelo zar ne?





Limun tart* Lemon Tart



  • Ja jako volim sve kolače sa limunom.Uvek imam limun u bašti i od njega pravim krem od limuna, koji se zaista u mnogim kolačima može koristiti. Čak je ukusan i na tostu!

  • Testo

    • 1 šolja brašna
    • 2 kašike šećera
    • So
    • 1/4 kašičice rendane kore limuna
    • 1 šolja neslanog putera
    • 1/2 kašičice vanila ekstrakta

  • Za limun krem

    • 2 velika jaja plus  3 žumanca
    • 1/4 šolje kristal šećera
    • 1/4 kašičice gustina
    • 3 Kašike rendane korice limuna)
    • 1/3 šolje soka od limuna (oko 3 limuna )
    • 6 Kašika neslanog putera

  1. Predgrejemo rernu na 175 stepeni Celzija
  2. Testo napravimo mešajuči brašno,šećer, 1/2 kašičice soli,i koricu limuna-Dodamo puter i umešamo prstima. Dok se testo sjedini
  3. Uspemo vanilu i promesimo. Sipamo testo na plastičnu foliju, zamotamo i ostavimo u frizu oko 30 minuta
  4. Zatim rukom rasporedimo testo , i stavimo na njega  papir za pečenje, pa na to sipamo suv pasulj ili pirinač, da nam testo ne bi bilo neujednačeno..U okrugloj tepsiji 20 cm razmere , sa dnom koje se vadi.
  5. Pečemo 25 minuta (slepo pečenje). Izvadimo i odklonimo papir za pečenje i suv pasulj pa ostavimo da se ohladi
  6. Pravimo krem od limuna Umiksamo jaja .žumanca, šečeri gustin u šerpi.:Dodamo koricu limuna i sok. Na srednjoj temperaturi stalno mešajuči ostavimo da se zgusne.Zatim  sklonimo i umešamo puter 
  7. Sipamo krem na ohladjenu koru. Pečemo dok vrh dobije lepu braon boju. Ja sam još dodala borovnicu,  ovo je opcionalno..Pečemo oko 30 minuta. Ostavimo da se sasvim ohladi
  8. Ja sam ukrasila kriškama kandiranog limuna i pomorandže. Ovo je vrlo lako napraviti,Istopite oko 1/2 šolje šečera u malo vode (1 šolja) ubacite kriške i na sasvim niskoj temperaturi pustite da se karamelizuju. Okrenete kriške u tiganju nekoliko 
  9. puta.

четвртак, 17. септембар 2015.

Livadski kupus,bundeva i šunka * Kale,pumpkin,ham pie

  • Livadski Kupus (Kale) je  jako zahvalno povrće.Lako se uzgaja a ima tako široku primenu i jako lep ukus. U supi, u raznim paprikašima , kao ovde u piti ,  u skounsima u... pa čak kao i čips! Ova pita nije samo lepog izgleda nego je i veoma ukusna!
  • Sastojci 
  • 3 Kašike maslinovog ulja

  • 1 kg bundeve isečemo na kocke, oko 3 1/2 šolje
  • 3/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1 srednji crni luk sitno iseckan
  • 4 režnja šunke ili slanine
  • 3 čena belog luka sitno iseckanog
  • 2 kašičice sveže žalfije, iseckane ,(ja je nisam imala , a odlično ide uz bundevu)
  • 800 grama Livad,zatim iseckati skog kupusa, sredinu lista i zadebljale delove odstarniti, zatim iseckati
  • 1/4 šolje vode
  • 7 Kašika neslanog putera
  • Pakovanje gotovih tankih kora , filo
  • 1/2 šolje rendanog parmezana ili kačkavalja


Priprema

Predgrejemo renu na 220 stepeni Celzija i stavimo žicu u sredinu rerne
Zagrejemo 2 Kašike ulja .i dinstamo bundevu,onako da počne da omekša. Dodamo 1/4 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera, Dinstamo oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Kad je gotovo izvadimo i ostavimo da se ohladi
.

Preostalu Kašiku ulja sipamo u tiganj,pa dinstamo,beli i crni luk i  šunku., kao i preostalu so i biber.Dinstamo mešajući oko 7 minuta Sada ubacimo livadski kupus i vodu, dinstamo još oko 6 mnuta , dok ne omekša. Izvadimo i to ostavimo da se ohladi


Namastimo tepsiju i počnemo da slažemo. Jednu po jednu koru,koju dobro premažemo puterom. Donji sloj da ima 5 kora,
Prvi sloj pola mešavine sa livadskim kupusom. Na to sipamo bundevu i rendani sir, pa ponovo livadski kupus i 5 kora za pitu. Svaku pojedinačno namažemo puterom. Ko voli može dodati jaja (mi imamo svoje koke, pa dodamo gde god može)


Koru koja visi iznad tepsije ušuškamo sa strane u pleh.
Premažemo gornju koru i pečemo 20 do 25 minuta.










петак, 4. септембар 2015.

Pastrmka u limun sosu i timijanu* Rainbow Trout in lemon and thyme sauce



Ima li šta bolje od sveže ulovljene ribe. Iko i ja redovno odem na pecanje , ova pastrmku je ulovio
 moj komšija u prelepoj Tongariro reci. Ne mogu vam opisati koliko je ukusna!



Sastojci

1 dobar komčija koji donese pastrmku
1/4 šolje brašna
1/2 kašičice suog timijana
so , biber
1 kašičica rendane kore limuna
2 limuna (sok)
Ulje i puter

Priprema

Prvo filiramo ribu. Ni ja nisam veliki majstor ali uspe.
Sašuvam ostatak posle filiranja i od toga skuvam bisru riblju supu, pa je smrznem.Kad zatreba, za supu, za sos



U plitkom većem tanjiru  izmešamo brašno, timijan,koricu limuna, so i biber. U drugoj iscedimo sok iz dva limuna,


Filete provučemo prvo kroz limun, a zatim kroz brašno


U tianju dobro zagrejemo ulje sa malo putera i pečemo filete . Stranu sa kožicom na dole.Svaku stranu oko 6 minuta.


Mi smo jeli uz kuva krompir, limun sos i sos tartar




четвртак, 3. септембар 2015.

Rizoto sa fazanom* Risotto with pheasant



Koristimo još uvek ono što se ulovilo. Ovi fileti sa grudi fazana su mi ostali..a najviše ih volim sa rizotom.


Sastojci,

4 parčeta grudnog mesa od fazana
2 mlada luka
1 šolja arborio pirinča
1/2 šolje belog vina
1 l bistre pileće supe
1 kašičica timijana
so i biber
1/4 šolje pavlake
4 Kašike rendanog parmezana
3 Kašike maslinovog ulja
2 Kašike putera


Priprema

U tiganju zagrejemo dobro ulje pa grudi fazana koje smo prethodno posolili i pobiberili ispečemo kratko, sa svake strane

Pospemo timijanom i parčićima putera i stavimo u predgrejanu rernu na 200 stepeni celzija 10tak minuta
Izvadimo i ostavimo meso da se odmori


U dubokom tiganju ili šerpi, zagrejemo ulje izdinstamo luk, pa dodamo arborio pirinač
Malo ga propržimo . Uspemo vino, postepeno dodajemo bistru supu,koju će pirinač upiti. Dodajemo ponovo bistru supu dok ne potrošimo. Sve na niskoj temperaturi.



Dodamo so
Sve traje oko 15 minuta..
Pri kraju dodamo malo putera, pavlaku i rendani parmezan


Služimo uz dobro belo vino

среда, 2. септембар 2015.

Pileći zeleni kari * Green chicken curry


Pravila sam žuti pileći kari. Sad Tajlandski zeleni, pa ostaje još crveni.Svi su ukusni i ljuti koliko to 
želite

Sastojci

3 komada pilećeg belog mesa
2 paprike babure
2 zelena luka
1 šolja kokosovog mleka
zelena kari pasta ( ja sam koristila gotovu , dole su sastojci ako želite da napravite sami)
1 Kašika smedjeg šečera
1 šolja bistre pileće supe


  • Kari pasta
  • 1 Kašika iseckanog svežeg korijandera
  • 1/2  Kašika kima u prahu
  • 1 1/2 Kašika rendanog djumbira
  • 1/4 šolje isitnjenog belog luka
  • 3-4 Kašike limunske trave
  • 1/2 kašičice zrna bibera
  • 1 Kašika soli
  • 1/2 šolje seckanog crnog luka
  • 10 zelenih čili papričica, iseckanih  sa semenkama
Priprema

Meso isečemo na sitne kocke .
U tiganju zagrejemo dve kašike ulja , pa uspemo 1/2 šolje kari paste i propržimo


Dodamo pileće meso pa propržimo
Ubacimo rezanu papriku 
Ostavim da se krčka oko 10 minuta


Dodamo šećer, isečen mladi luk i kokosovo mleko
Ostavimo da se krčka još 5 minuta



Služimo sa basmati pirinčem



// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer