Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 29. јул 2015.

Sabljarka sa Izraelskim kuskusom *Swordfish with Israeli couscous



Naša mora i okeani su bogati ribom. Prodavnice ribe su prepune ribe i svakojakih morskih delikattesa, školjki, jastoga, račića, ježeva , algi... Raznovrsne vrste morske ribe..izuzev sabljarke. Ovo je vrsta koju morate sami uloviti!
Zato vam je potreban komšija koji redovno ide na pecanje. Druge  vrste pecamo i sami ali zna se sabljarka je ogromna riba i veća je šansa ako je i namamite iz dubine mora (oko 700 m) ,  da je veća šansa da ona ulovi vas!

Ovog komšiju posebno volim, jer on ne samo što donese ribu nego je lepo i očisti. Ovde je zovu još i morski kotlet, a ako budete ili ste probali znate i zašto.

Ja svaku vrstu ribe , prvo začinim i ostavim malo u marinadi. Ako u njoj ima limunovog soka onda riba već počne da se kuva, pa kad je pečem ne treba joj dugo.

Sastojci



4 fileta sabljarke
1 limun(sok)
so i biber
2 čena luka
2 Kašike maslinovog ulja
1 šolja mladog spanaća
2 Kašike svežih začinskih biljaka( mirodjija, peršun, timijan)

Priprema

Napravimo marinadu od začinskih biljak i belog luka, maslinovg ulja, so,bibe i sok od limuna
Ostavimo ribu da stoji u marinadi oko 30 minuta

Zagrejemo malo ulja i kad je tiganj sasvim vruž spustimo ribu iz marinade i pečemo nekoliko minuta
Ponovimo sa duge strane. Zatim uspemo ostatak marinade

Izraelski kuskus

Od kad sam ga prvi put probala, nekako ga sve više volim od tradicionalnog kuskusa

Ispržimo sitno seckan crni luk i prodinstamo na malo ulja
Dodamo 300 g Izraelskog kuskusa
Uspemo 200 ml bistre supe.Posolimo i pobiberimo i dodamo mešavinu suvog začina

Na tihoj vatri ostavimo oko 10 minuta. Sklonimo sa šporeta i poklopljeno osavimo još 5 minuta.













недеља, 26. јул 2015.

Školjke sa Chorizo i limun majonez * Mussels with Chorizo and Lemon Mayonaise






Neuobičajena kombincija ali sasvim super ukusna. Školjke su sa stena na našoj plaži




Školjke i Chorizo

20 komada školjki
3 grane celera
2 Chorizo kobasice
1 crni luk
2 čena belog luka
1 šargarepa
3 kašike maslinovog ulja
200 ml belog vina
200 ml bistre riblje supe
1 konzerva paradajza
so, biber,
mešavina suvog Toskanskog začina

Priprema


Celer, luk, beli luk i šargarepu iseckamo vrlo sitno
Zagrejemo ulje i dinstamo sve oko 5 minuta.
Dodamo iseckan Chorizo
Dodamo paradajz, začine i riblju bistru supu. Sve dinstamo još 10tak minuta
Zatim dodamo očišćene školjke i vino
Poklopimo i sačekamo par minuta dok se školjke otvore.





Serviramo uz Limun Majonez i vruću ciabatu sa premazom  belog luka i putera

Limun Majonez

2 žumanca
1 kašičica Dižon senfa
1.5 kašika soka od limuna
1/2 šolje maslinovog ulja
1 limun, rendana korica
so i sveže mleven crni biber



Priprema

Miksamo žumanca,  senf i polovinu soka od limuna , dok dobijemo lepu kremastu masu.
Sve mešajući ulijemo polako maslinovo ulje dok smesa ne postane baš gusta
Uspemo ostatak soka od limuna i miksamo još par minuta.
U ovom receptu sam dodala i još malo naseckanog peršuna






Mafini, čokolada sa slanim karamel sosom * Muffins with salty caramel sauce



Mafina zaista ima milion vrsta, slanih slatkih, čudnovatih ali večinom ukusnih. Ja obožavam slan karamel sos od prvg put kad sam ga skeptično probala.

Sastojci 

2 Šolje brašna
1/2 šolje kakao
3/4 šolje šečera
1 Kašika praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/2 šolje ulja
1 šolja mleka
1/2 šoljee kisele pavlake
2 velika jaja
1 kašičica vanile
1 do 1 1/2  šolja karamel sosa

Priprema

 1. Predgrejemo rernu na 175 stepeni Celzija .Pripremimo mafinarnik(12 komada

2. U velikoj činiji umešamo brašno, kakao, šećer so i prašak za pecivo.

3. U sredinu te mešavine dodamo ulje, pavlaku, mleko, jaja i vanilu.
4. Sipamo testo u pipremljeni mafinarnik puneči sve do vrha



5. Pečemo  18 do 20 minuta. Kad su pečeni, ostavimo da se ohlade oko 10 minuta.





Dok se mafini peku pripremimo karamel sos

1 Šolja šećera
6 kašika slanog putera
1/2 šolje pavlake
1 kašičica krupne morske soli

 Priprema

1. istopimo šećer,  mešajuči dok dobije lepu tamno zlatnu boju. Pazimo da ne izgori
2 Uspemo šečer, pažljivo jer če jako provriti
3. Kad je šećer istopljen polako uspemo pavlaku, takodje pažljivo. Ostavimo da vri oko 1 minut.
4. Ostavimo da se ohladi pa dodmo so i zatim sa kesom za filovanje sipamo na vrh mafina. ja sam još koristila i fil od šećera u prahu, putera i mleka



.


субота, 25. јул 2015.

Krem od limuna * Lemon Curd



Kod nas je zima.  Limunu svejedno, još uvek napreduje, a ja ga koristim obilato. Prvo što ga ima, drugo neprskan je, treće pun vitamina C i last but not least u kolačima i svemu ostalom ima izvanredan ukus!  Ovaj krem koristi se u kolačima ali je vrlo pogodan  i kao namaz za tost.



Sastojci




6 jaja
6limuna
400 g šećera
250g putera







Priprema

Ulupamo jaja
Dodamo izrendanu koricu i sok limuna, mutimo
Dodamo puter
Na Au bain Marie kuvamo oko 15 minuta , dok se ne ugusti.

Ako nemate specijalnu posudu za kuvanje na pari, stavite činiju na šerpu u kojoj će kuvati voda ali tako da dno činije ne dodiruje vodu.Smesa ne treba da vri.




Još vruću sipamo u sterilizovanu teglu. Kada se potpuno odhladi možemo držati u frižideru do 3 nedelje





петак, 24. јул 2015.

Mešaj, Prži * StirFry



Volim kineska jela iz ove kategorije. Kako sve dosta brzo ide , povrće ostaje krckavo i sve je zbog ostalih začina vrlo vrlo ukusno

Sastojci



1 crni luk, iseckan
2 čena belog iseckanog luka
nekoliko šampinjona isečenih na kriške
Dve paprike babure, isečene na tanke kriške
1 Šargarepa isečena na srednje dijagonalne kriške
1 Šolja krastavca isečenog na režnjeve
Malo narendanog svežeg djumbira
Svež korijander iseckan
1 šolja cvetova karfiola
200 g govedjeg mesa. isečenog na tanke režnjeve
klice oko 1 šolja
1 svež paradajz, isečen na četvrtine
1 Kašika soja sosa
1 Kašika Oyster sosa
1 Kašika Susam ulja
1 kašičica worchester sosa


Priprema

Sve povrće isečemo i pripremimo.
ovo jelo može biti bez mesa, ali ja sam dodala režnjeve govedjeg mesa. Da bi ste bili sigurni da meso bude dodbro ispečeno i meko, ja ga po savetu jedne kineskinje mariniram u kivi voću.




Meso malo pobrašnamo pa u dobro zagrejanom woku (da se puši), prepečemo. Dodajemo, luk, beli luk,papriku, i mešajuči konstantno, pržimo. Zatim dodamo karfiol i šargarepu. Posle nedkoliko minuta dodamo i preostalo povrče i začinimo .
Skuvamo pirinač koji služimo uz to. Pre služenja pospemo seckanim korijanderom



Gulaš sa šumskim pečurkama *Beef Goulash with wild mushrooms



Zaista od momenta kad počnu kiše pa do zadnje, mi naberemo mnogo pečuraka.Naravno najveći deo pojedemo kao u ovom jelu ali dosta toga i osušim..za zimske dane



Sastojci
800 grama govedine
600 grama šumske pečurke( mi smo koristili livadske bele i borovnjaču)
1 šargarepa
2 manja crna luka
2 čena belog luka
1 paradajz
1 čili papričica
malo aleve paprike
so i biber
Rukohvat peršuna i timijana, iseckano
1 lorberov list




Borovnjači obavezno odstraniti kožicu na kapi, inače če biti tvrda i nije baš dobra onda za probavu. Izdinstamo crni i beli luk pa dodamo govedinu isečenu na komade.Dodamo začine i promešamo. Uspemo isečene pečurke, nalijemo dovoljno vode da pokrije sve sastojke.
Stavimo u rernu oko 40 minuta



Limun i limeta tart _ Lemon and lime tart



Za mene lično nema ničeg lepšeg od kremasto kiselkastog tarta kao što je ovaj. Prosto se topi u ustima i ukus vam ostaje na nepcima izvesno vreme. Jedini mu je nedostatak ako ga pravite za goste ne ostane ništa od njega


Sastojci za tart

500 g brašna
175 g šećera u prahu
250 g putera u kockama
rendana kora 1 limuna
2 jaja
1 kašičica vanile


Fil

9 jaja
400 g  šećera
3 limuna, 2 limete (sok od svih i rendana korica od 1 limete i 1 limuna)
250 ml pavlake







Priprema testa

Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija. Prosejemo brašno i šečer i rukom umešamo puter
 Uspemo vanilu i i rendanu koricu limuna
Dodamo umućena jaja i rukom dobro umesimo.

Stavimo na plastičnu foliju, zamotamo i ostavimo u frižideru 30 minuta




Izvadimo testo i na dobro pobrašnatoj radnoj površini razvu;emo tanko (oko 2 cm ) da prekrije okruglu tepsiju sa dnom koje se vadi.
Prebacimo testo na tepsiju i odsečemo višak testa
stavimo na testo kuhinjski papir i uspemo pirinač ili suvi pasulj ili slično na papir



Stavimo da se slepo peče 10 minuta, Izvadimo iz rerne i odstranimo papir za pečenje i pirinač
Vratimo u rernu i pečemo još 10 minuta dok testo lepo porumeni

U medjuvremenu pravimo

FIL
Ulupamo jaja sa šećerom i rendanom koricom limuna i limete
Uspemo iscedjen sok od limuna i sve dobro promešamo



Smanjimo temperaturu rerne na 120  stepeni Celzija ,.U gotovu slepo ispečenu koru pašljivo uspemo fil i vratimo u rernu.

Zavisno od vašeg šporeta kolač če biti gotov za 30 minuta .Mom je trebalo oko 40 minuta.

 Na vruć kolač prosejemo šećer u prahu i stavimo nekoliko minuta ispod grila.




субота, 11. јул 2015.

Losos u testu * Salmon in pastry



Na jednsotavan način možete ovo brzo spremiti . Vaši gosti če biti izloženi eksploziji ukusa.


Sastojci

2 filo kore za pitu
4 fileta lososa iz kojih ste odstranili kosti
300 g maldog spanaća
100 g krem sira
1 limun,narendana korica
so, biber po ukusu
20 g istopljenog putera za premazivanje kore
6 komada kapra
15 g susama




Sastavimo dve kore i sredinu premažemo puterom, kao i celu koru
U sredini stavimo spanać

Naredjamo filete lososa
Pobiberimo i posolimo
Rasporedimo na losos krem sir
Dodamo kapar.
Narendamo koricu limuna.
Zatvorimo koru  i dobro premažemo puterom
Pospemo susamom



Stavimo papir za pečenje na ravan pleh



Pečemo 20 minuta
na 220 stepeni Celzija dok kore lepo porumene.


Služimo uz svežu mešanu salatu



 I neko dobro belo vino



недеља, 5. јул 2015.

Djavolske kobasice * Devilled Sausages


Zašto se djavolske kobasice ovako zovu. Nisu nikakva nečista posla, već se nekada tako govorilo za sva jela koja su ljuta.Djavo bi ga znao zašto. Ali nama to nije briga. Specifično u ovom jelu, ljutinu donekle balansira jabuka i šećer.



 Sastojci



8 kobasice, govedjih ili svinjskih
1-2 crna luka
1-2jabuke (malo kiselaste, kao grany smith)
1 Kašika ulja, 1 Kašika putera
1Kašika smedjeg šećera
1 Kašika Balzamik sirćeta
1 Kašika Soja sosa
so i biber po ukusu
1 Kašika čatnija
1 -2kašičice slatkog čili sosa
1šolja bistre supe
1 kašičica gustna razmućenog u vodi



Priprema

Prvo ispržimo kobasice u putrtu i ulju,  pa ih isečemo.

U isti tiganj odakle smo izvadili pržene kobasice stavimo luk i prodinstamo
Dodamo jabuku i distamo neoliko minuta. pa dodamo smedji šećer
Ovo će karamelizvati luk i jabuke.

Sada izmešamo ostale sastojke i prelijemo preko kobasica.



Stavimo u vatrostalni sud.Poklopimo i pečemo 45 do 50 minuta na 180 stepeni Celzija



Najukusnije je sa krompir pireom i barenim povrćem




// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer