Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

понедељак, 29. јун 2015.

Friands sa jagodama *Friands with strawberries



Testo bude malo gušće nego kada pravimo palačinke. Naravno umesto jagoda možete koristiti i druge vrste voća. U receptu nema mleka, a belance ga čini vrlo mekim i sočnim.

Sastojci


  • 2 belanca
  • 80 g putera
  • 80 g šećera
  • 1/2 šolje brašna
  • 1 kašika rendane korice od limuna
  • 1 kašike meda
  • 3 velike jagode
  • malo šečera u prahu



Priprema
Prvo umutimo belanca i šečer, pa dodamo omekšani puter. Uspemo prosejano brašno, izmešamo, pa dodamo med i koricu od limuna.Sipamo u manji pleh (6 komada) za mafine i u svaku pritisnemo pola jagode u testo.



Pečemo na 185 C, 15 minuta.



Pre posluženja sipamo šećer u prahu.



недеља, 28. јун 2015.

Govedja obrazina * Beef cheeks


Ja sam poklonik upotrebe svakog dela mesa životinje, Kako smo mi takvi retki, ovo uvek moram kod mog mesara da naručim.A meso je toliko ukusno da se topi u ustima



Sastojci
6 šoljaBistre govedje supe
3 Kašike Maslinovog ulja
½ šoljeIseckane šargarepe
½ šoljeIseckanog luka
½ šoljeIseckanog celera
3Čena iseckanog belog luka
1 Kašika Paradajz pire
2 šoljeCrvenog vina
1Lorberov list
4 grančiceSvežeg timijana
1 grančica Svežeg ruzmarina
1.2 kgGovedje obrazine
1 Kašika Soli



Priprema

Meso polijemo vinom i začinima i ostavimo preko noći da se marinira


Prodinstamo crni i beli luk pa ispećemo komade obrazine, koje smo uvaljali u brašno

Zatim dodamo supu, povrće, paradajz pire i  marinadu. Poklopimo i kuvamo 2.5 sata na temperaturi od  200 stepeni Celzija



Serviramo sa krompir pireom i zelenom salatom


петак, 26. јун 2015.

Menažerija


Ovo je specijalno za moju ćerkicu i njene drugare. Vrlo jednostano napraviti  i deci velika radost.
Za fgurice sam koristila jednokratne modlce . Spolja je tamna čokolada , onda punjeno karamel sosom pa opet čokolada.

Sastojci 

200 g tamne čokolade za kuvanje
50 g melase

Karamel
100 g šečera
20 g putera
200 ml pavlake


Priprema

Čokoladu istopimo, u činijici iznad lonca u kome se kuva voda, koja ne dodiruje dno činije sa čokoladom.
Povremeno promešati da čokolada ne zagori

Kada je sva čokolada istopljena , skinemo sa šporeta i ostavimo da se malo ohladi.
Umešamo melasu i sipamo   modlice.Ostavimo da se čokolada sčvrsne .



U medjuvremenu napravimo karamel


Stavimo šećer, i 125 ml vode u šerpu na srednjoj temperaturi
Kuvamo ,bez mešanja oko 15 minuta ili dok je šećer dobio svetlu zlatnu boju.
Skinemo sa šporeta I siipamo  pavlaku.Pažnja ! pavlaka će jako prskati.Dobro izmešati I na niskoj temperaturi ostaviti na šporetu još 2 minuta
Sada skinuti šerpu, dodati hladan puter,sve dobro umutiti I ostaviti da se ohladi.




Sipamo na čokoladu dok su modlice skoro pune.Ostavimo u   frižider da se ohladi.

Kad se ohladilo sa ostatkom čokolade ponovo prelijemo vrh.

Ostavimo da se svrčsne.

Kada vadite figurice iz modlica, možete okrenuti naopako i staviti u toplu vodu oko 5 sekundi. Lakše će te ih  izvaditi.






четвртак, 25. јун 2015.

Supa od pečenih paprika


Neka vas ukus iznenadi!
  • Sastojci
  • 6 crvenh paprika babura
  • 2 Kašike maslinovog ulja
  • ½ crnog isečenog luka, srednje veličine
  • ¼ kašičica krupne morske soli
  • ¼ kašičica crnog mlevenog bibera
  • 4 šolje bistre pileće supe
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka
  • 2 Kašike šerija
  • 4 Kašike  maskarpone (možete zameniti krem sirom)
  • 2 šargarepe
  • Nekoliko rešnjeva tanke slanine

Priprema
Papriku ispečemo i oljuštimo.
Maslinovo ulje u šerpu sa lukom , solju,, kuvamo na niskoj temperaturi dok luk omekša, oko 10 minuta. Ispržimo slaninu. Dodamo oljuštenu pariku,bistru supu,bosiljak, šargarepu, djjumbir i šeri i poklopljeno krčkamo na niskoj temperaturi oko 15 minuta 



Sipamo supu u blender i miksamo dok postane gusta i glatka


Izvadimo iz blendera i dodamo sir pa opet izmešamo.

среда, 24. јун 2015.

Mafin , čokolada i slanina

Još jedna neuobičajena kombinacija koja savršeno funkiconiše Ime ovog mafian je nastalo pukim slučajem. Kako ovih nedelja sve što pečem ima kao sastojak čokoladu ( Nagradna igra recepti sa Menaž čokoladom) moram da pozivam ljude u goste ,Kako bi smo inaće sve pojeli! E sad medju tim gostima ima i onih koji ne vole slatko. Znam,teško je zamisliti ali eto ima ih.Tako i moj drugar Miodrag. Ja mu doskočim i napravim ove mafine. On se malo nećkao ali u gostima je pa iz pristojnosti zagrize ili sam možda sa čokoladom izgovorila tiho, a sa slaninom glasno.
Bilo kako bilo zagrize on i uzviknu:O gde Me naže. Svi smo se smejali, mafin pojeden i odobren kao super kombinacija. Pa izvolite probajte





Sastojci
2 šolje brašna
200 g tamne čokolade za kuvanje
2 šolje šećera
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice krupne morske soli
2 jaja
1 šolja jake crne kafe
1 šolja mlaćenice ili pitkog jogurta
1/2 šolje biljnog ulja
.200 ml pavlake
150 g tankih režnjeva čokolade


Priprema

Predgrejemo rernu na 190 stepeni C. U tiganju ispečemo slaninicu dok bude reš. Izmrvimo je i ostavimo sa strane.

Istopimo čokoladu u činiji sa loncem u kome kuva voda. 
Imešamo brašno, šečerprašak za pecivo, sodu bikarnonu i so..U sredini ulupamo dva jaja. Dodamo, mlaćenicu,kafu, i so. Sve sjedinimo u glatku masu. Dodamo istopljenu i ohladjenu čokoladu i polovinu slanince. Drugu polovinu sačuvamo za garniš.
Sipamo u mafinarnik. Pečemo u predgejanoj rerni 25 minuta



Kad se mafini ohlade , dodamo na vrh prvo ostatak izmrvjene slanine pa fil od čokolade i pavlake ,

Gde Me nađe




Gde Me Nadj(Ž)e

Torta Varaždin


Moram da priznam da nisam nikad ni čula ni jela ovu izgleda svetski poznatu tortu! Sve dok nisam razgledala recepte sa čokoladom  i naišla i na nju! Ja sam je još malo modifijovala i dodala kremu od kestena.Zaista izvrsna torta i još više zato što je naša!


Sastojci

225 g putera
225 g sitnog šećera
200g  čokolade za kuvanje
6 jaja odvojeno  žumanaca i belanca
130 g prosejanog brašna
I za
dekoraciju izrenadana čokolada

Fil

250 ml punomasne pavlake
450g pirea od kestena
115 g sitnog šećera

Za premaz

150g neslanog putera
150 g prosejanog šećera u prahu
115g istopljene čokolade za kuvanje

Priprema

Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija
Namastimo i pokrijemo dno okrugloj tepsiji , 23 cm

Umutimo puter i šećer da bude vazdšast i svetle boje.
Uspemo istopljenu čokoladu i žumanca.
Pažljivo umešamo prosejano brašno



Ulupamo belanca u čvrst šne.
Prvo dodamo napravljenom testu jednu kašiku, pa zatim kad smo to pažljivo promešali dodamo i međamo pažljivo i ostatak .
Sipamo testo u pleh
Pečemo 50 minuta i ostavimo na žici da se hladi. Kada se ohladio presečemo tortu na pola.

Dok se kolač pekao skuvali smo i oljuštili kesten i sada napravimo od svih sastojaka fil.
Fil premažemo i spojimo tortu.





U činiji izmiksamo puter i šećer da sve bude kremasta glatka masa.Zatim umutimo istopljenu čokoladu.Premažemo preko cele torte i na vrhu pospemo rendanu čokoladu. Dekadentno!





петак, 19. јун 2015.

Pijana pastrmka - Drunken Trout





Skoro ulovljeno, 4 komada. Jednu mo ovak spremili, 3 ćemo ousšiti.Jedna od retkih rečnih riba na Novom Zelandu i tim više prava poslastica kad dodjemo do nje
Sastojci

1 veća pastrmka
2 čena belog luka
1 kašičica morača
so, biber
rukohvat peršuna
200 ml belog vina
1 šolja bistre supe




Priprema


Iseckati sitno beli luk, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna, začinom i peršunom
Posoliti pastrmku, napuniti začinima i limunom u posudu za pečenje.Peći nekih 15 min na 200C, pa politi sa malo belog vina.Tokom pečenja zalivati pastrmku sa vinom, nasuti i malo 
bistre supe ,oko 1 šolju
.Peći nekih 20 do 30 minuta

Ja sam uz ovo servirala, krompir salatu i barenu Potočarku

понедељак, 15. јун 2015.

Rolat čokacija * Choc pistacio roll



Vrlo jednostavan roalt s amalo sastojaka ali sa eksplozijom ukusa

Sastojci

2 jaja
1 šolja brašna
75 g šečera
80 ml pavlake
80 g tamne čokolade za kuvanje
80 g isitnjenih pistacija


Umutimo žumanca i šečer. Dodamo prosejano brašno. Posebno od belanaca umutimo čvrst šne. Dodamo u žumanca i pažljivo uspemo 1 Kašiku belog sirćeta,. Sjedinimo u glatku masu

Na ravnom plehu stavimo kuhinjski papir i spatulom izravnamo testo u pravougaonik debljine 3 cm



U predgrejanoj rerni, 170 stepeni Celzija pečemo 10 minuta

U nedjuvremenu  čokoladu i  polovinu pavlake istopimo  au ban marie , tj u posudi nad šerpicom sa vodom koja ne dodiruje dno posude.

Kad je testo pečeno premažemo ravnomerno čokoladu i pospemo iseckanim pistacijima polovinom količine iz sastojaka



Pažljivo držeći krajeve kuhnjskog papira rolamo.Ako testo na nekim mestima i pukne , ne brinite to će poktiti ulupana pavlaka .Premažemo je preko rolata, pospemo ostatkom pistacija





недеља, 14. јун 2015.

Pečena Kolenica na kineski način* Baked pork hock Chinese style




Svima koji su usred leta i roštiljaju..izvinte.Kod nas je zima mi ovako rustično.
Sastojci


4 kolenice
3-4 cele anis zvezdice
Soja sos, prema ukusu, ja sam koristila 1/3-1/2 šolje
1-2 kašičice smedjeg šećera
3 velika komada oljuštenog i iseckanog svežeg djumbira
2 KašikeShaoshing (Shaoxing) pirinčanog  vina .Ako ne možete nabaviti zamenite šerijem
1 kašičica čilija u prahu
pola crnog iseckanog luka
2 čena belog luka

Priprema
  1. U velikoj činiji sipamo sve sastojke pa dobro promešamo.
  2.  Utrljamo sa ovom marinadom svaku kolenicu.Pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo nekoliko sati u frizžderu
  3.  
  4. .Naredjamo  u tepsiju i pospemo marinadom. Dospemo 1 šolju vode-Pokrijemo aluminijskom folijom i pečemo u rerni nekoliko sati.S vremena na vreme prelivamo marinadom iz tepsije.Posle sat i po okrenemo kolenice i nastavimo još  do 2 sata.
  5. Kada je meso meko, izvadimo iz rerne i ostavimo ga da odmori
  6. Ako je potrebno dodamo vodu.
Ja sam servirala  uz pečenu bundevu i kuvan krompir. Tečnost u kojoj su se pekle možete iz tepsije procediti i služiti uz to kao sos

петак, 12. јун 2015.

Jagnjeća Kapama sa livadskim kupsom *Lambs casserole wit Kale




Kod nas jagnjećeg i to vrlo kvalitetng mesa ima u izobilju. I svakakva jela sp
remam od njega. Ovo posebno volimo. Spada u recepte , hrana za dušu.

Sastojci


800 g jagnjećeg mesa u komadima
200 g luka (3 veće glavice), iseckane
600 g livadskog kupusa ,očišćenog od tvrde peteljke
3 ćena belog luka,iseckanog
3 šargarepe
ulje za prženje mesa
so, biber
1 Kašika aleve paprike
1  konzerva paradajza
rukohvat peršuna



Priprema

Izdinstamo crni i beli luk

Meso provučemo kroz brašno pa sa svih strana propržimo,


Dodamo paradajz, krčkamo na niskoj temperaturi 10tak minuta

Dodamo sve ostale sastojke,šolju vode i kuvamo još 30 minuta


Mi smo uz to jeli domaći integralni hleb sa semenkama bundeve-Kiselo mleko bi bilo divno ali ga ovde nema.


среда, 10. јун 2015.

Supa od celera i jabuka * Celeriac and apple soup



Ova supa je i mirisna i ukusna.Da ne opisujem sad na veliko ali celer je zaista vrlo zdrav i utiče povoljno na imunitet

Sastojci
  • 4 Kašike maslinovog ulja
  • 2 iseckana crna luka
  • 1 glavica celer, isečena
  • 4 jabuke, oljuštene i isečene na kriške
  • Nekoliko grančica svežeg timijana
  • 2 l bistre pileće supe
  • 200 ml crème fraîche
  • Nekoliko listića žalfije
  • Propršeni iseckani bademi

Zagrejemo ulje u većem loncu.Dodamo crni luk i malo prodinstamo
Dodamo celer, jabuke i timijan i dinstamo još 2 do 3 minuta. Dodamo bistru supu , zaćinimo i krčkamo na niskoj tmperaturi 30 minuta 



2. Sklonimo sa šporeta dodamo creme fraiche i blendamo dok je sve glatka masa.
Listiće zalfije malo propržimo. Pre nego što poslužimo supu, sipamo malo creme fraiche na vrh pospemo pečenim bademima i stavimo nekoliko pečenih listića žalfije.



Ja sam još uz to služila moju fokaciju sa ruzmarinom

Braunsi sa kremom belom čokoladom - Brwnis it cream top and white choco blocks



Ovo je vrlo lako za napraviti.Tajna fantastičnog ukusa je u kvalitetu čokolade za kuvanje koju koristitie. Ovaj Brauni je luksuznog izdanja  sa kremom sa mlevenom čokoladom i ekstra komadima bele čokolade na njemu.

Sastojci

Za kolač

1 šolja šećera
1/2_šolje istopljenog putera
2 jaja
300 g čokolade za kuvanje
1 kašičica vanile
1/2 šolje prosejanog brašna
1/2  kašičice praška za pecivo
naprstak soli




Za fil

200 ml punomasne slatke pavlake
100 g tamne izmrvljene čokolade za kuvanje
1 kašičica  vanila ekstrakta


50 g krupnih komada bele čokolade za dekoraciju


Priprema

Predgrejemo rernu na 175 stepeni Celzija


Istopimo puter pa dodamo u činiju sa šećerom i mutimo dok se šećer ne istopi
Dodamo vanilu i jaja i to dobro umutimo

Posebno na šepi sa vodom stavimo činiju u kojoj smo stavili čokoladu i na laganoj vatri ostavimo da se istopi.Voda a u šerpi da ne dodiruje činiju sa čokoladom



Kada se čokolada istopila, polovinu sipamo u smesu sa puterom,šećerom i jajima, a polovinu sačuvamo



Uspemo prosejano brašno, so, prašak za pecivo i mešajući sve sjedinimo u glatko testo i sipamo u plitku
tepsiju





Pečemo 15  minuta. Prelijemo ostatkom čokolade i ostavimo da se potpuno ohladi.





Za to vreme izmiksamo pavlaku i sitno izmrvljenu čokoladu i namažemo kolač kad se ohladio.

Pospemo sa malo čokolade i .dekorišemo komadima bele čokolade





Ja sam pravila još jednu varijantu sa nekoliko komada sa prelvenim kolačem sa komadima ananasa


// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer