Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 31. мај 2015.

Pomorandža kolač -Orange Cake




Potrebno:
 (neprskane, 280-300 gr)
4 jaja
1 šolja šecera
300 grkokosovog ili bademovog brašna
1 kašičica praška za pecivo prasška za pecivo

Priprema
Stavite pomorandže  u šerpu, pokrijte vodom i kuvajte oko 1 sati 30 minuta. Izvadite, prohladite,izvadite košpice. Ispasirajte pomrandže u blenderu
Predgrejte rernu na 170 stepeni Celzija, pripremite 22 cm pleh za kolače.
Umutite jaja sa šecerom u gustu penu. Dodajte ispasirane pomorandže,brašno od kokos aili badema i prašak za pecivo. Uspite u pleh i pecite oko 45-50 minuta. Malo prohladite, zatim stavite  gornji fil ,koji pravimo od krem sira i šećera u prahu.  Ukrasite koricom pomorandže.

Gusta holandska čorba sa sušenim graškom* Erwten soep




Kod nas je kasna jesen ali kao da je usred zime! Jutra i noći su veoma hladne i mraz nam je redovan posetioc.U takvo doba ponovo vadimo velike šerpe u kojima pravimo jela u jednoj šerpi.Ovaj recept mi se kad sam bila u Holandiji jako dopao i svi kod mene vole ovu čorbu.


500 gr suvog graška
Rukoohvat peršuna
1 veliki crveni luk
5 manjih krompira
1 l bistre supe, govedje ili pileće
500 gr svinjske sveže slanine
5 zrna bibera
Naprstak krupne morske soli
1 l vode
1 kobasica ( rookworst)
malo slanine u komadićima




U veliku šerpu stavimo vodu i pileću supu.Kad prokuva sipamo suv grašak ,koji smo prethodno oprali, Dodamo zrna bibera Ostavimo 2 sata da krčka i mešamo povremeno.Isečemo meso i dodamo.Isečemo sve ostale sastojke i dodamo. Kuvam još 25 minuta

Na kraju dodamo peršun, posolimo i dodamo isečenu kobasicu da se zagreje.

Serviramo sa hlebom




Holandjani na to stave  i komade meke kuvane slanine ali meni je ok i ovako. Ova šorba ima mnogo avrijacija, pa neko dodaje i praziluk i šargarepu , meni je opet ovako najbolja

уторак, 26. мај 2015.

Torta Čokolada , maslinovo ulje, pomorandža* Olive oil, chocolate, orange Cake





Sasvim slučajno sam čitajući neke novine naišla na jednu mladu kuvaricu koja apsolutno sve radi sa maslinovim uljem.Ovaj i još nekoliko recepta mi se posebno svidelo. Kolač  je sočan i lepršast. Svak put kad dodajete neki sastojak pažljivo ga umešajte.

 Sastojci

3 pomorandže, srednje veličine
260 g brašna od badema
6 jaja srednje veličine
400 g braon šećera
6 Kašika xtra devičanskog maslinovog ulja
260 g brašna
1 Kašika praška za pecivo
1 1 /2 kašičica sode bikarbone
i dobar naprstak soli

Za fil

150 g tamne čokolade za kuvanje
115 g putera
150 grama Muskovado (smedjeg) šećera
200 ml pavlake
veči naprstak soli




Priprema
Predgrejemo rernu na 180 stepeni Celzija. Namastimo okrugao pleh,
26 cm

Oprane pomorandže stavimo u šerpu sa vodom. Prvo pustimo vodu da provri, onda smanjimo temperaturu i krčkamo oko sat vremena
 Kad se malo ohlade, rasečemo i izvadimo koštice, U blenderu ih sameljemo.




U velikoj činiji umutimo jaja i šećer.Polako dodajemo maslinovo ulje, dodamo bademovo i obično brašno, pažljivo mešajuči. Uspemo so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promešamo.
Sada dodamo i samlevene pomorandže koje umešamo u testo.





Sipamo  pripremljen pleh i pečemo 20 do 25 minuta.




Dok se kolač peče prpremimo fil

Razlomimo čokoladu, isečemo puter na kocke,  .Stavimo činiju na šerpu sa vodom tako da dno ne dodiruje vodu.Pustimo da voda kuva. Kad se čokolada i puter istope, sklonimo sa šporeta
U šerpu sipamo šeće i pavlaku i kad provri smanjimoi kuvamo oko pet minuta. Skinemo sa šporeta i uspemo čokoladnu smesu. Promešamo. Ostavimo da se hladi za koje vreme povremeno mešamo da se ne bi sčvrslo.



Ispečen kolač izvadimo i rasečemo na 2 dela. Filujemo svaki deo i na kraju vrh torte. Na kraju  pospemo krupnom solju.




понедељак, 25. мај 2015.

Marokanska govedja salata - Morrocan Beef Salad





 Divna salata, koja je ujedno i kompletan ručak.Miriše i ima egzotičan ali nenametljiv ukus.

Sastojci
1 šolja iseckanog peršuna
2 šolje zelene mešane salate
2 paradajza iseckana
½ crveng luka, sitni kolutovi
1 patlidčan isečen na koamde
120g govedjeg prženog (roza) fileta
4 jaja



Preliv
3 Kašike miksa začina, susam, badem,so, šećer, ulje,biber, kim, korijander,timijan
1 limun ,sok
2 čena belog luka, iseckanog
3 Kašike sirceta (ja koristim beli balzamik)
Priprema
1 Kombinujemo peršun, salatu,paradajz, patlidžan i luk i izmešamo
2 Isečemo govedinu na tanje kriške
3 Sve sastojjke za preliv dobro izmešamo i prelijemo preko salate


Jaja izpoširamo

Možete služiti uz komade tortilje ili slično


субота, 23. мај 2015.

Dinstana salata, srčanka i slanina ( Braised lettuce, cockles ,bacon



Obično o salati mislimo kao svežem dodatku, ali neke vrste budu čak i bolje kad ih dinstamo. Neobična kombinacija sasvim uz slaninu ali probajte pa se uverite i sami.Inače ovu vrstu školjke sakupljamo kopajći po pesku na obali mora za vreme oseke.


Sastojci
Dve mlade salate (lettuce)
400 g srčanke
1 luk
i veza mladog luka
1 l bistre supe od povrća
2 Kašike maslinovog ulja
100 g slanine
i dobro ekstra devičansko maslinovo ulje




Prvo pripremimo školjke.Stavimo ih u hladnu vodu pa trljamo rukom da spadne pesak sa njih.Ovo ponovimo nekolio puta , dok voda ne bude bistra. Ukliko ima otvorenih školjki, njih odstranimo

U veći lonac sipamo bistru supu i pustimo da provri. Dodamo iseckan crni i mladi luk i smanjimo temperaturu. Poklopimo i ostavimo nekoliko minuta da kuva.
Propržimo slaninu da bude reš.

U bistru supu i luk stavimo dve kašike putera, I ubacimo salatu koju smo presekli na pola.
Dok se to kuva nekoliko minuta sipamo malo vode u šerpu i stavimo školjke u nju
.Poklopimo.Pustimo da provri i ostavimo tako nekoliko minuta. Sada su se školjke otvorile i možemo ih presuti u lonac.U isto vreme dodamo i reš slaninu.
Par minuta još i gotovo.




Uz to služim dobro belo vino i domaći hleb

петак, 22. мај 2015.

Petao (kokoška) u vinu *Coq au Vin






Piletinu često jedemo i to na razne načine. Ovo francusko jelo je izvrsno za hladnije dane. Pravilno bi bilo spremati ga sa mesom od petla ali i ovako se najčešće pravi i nije ništa manje ukusno.

Sastojci
150 g slanine ili pančete, iseckane
1 kg pilećeg mesa isečenog u 8 komada
 Krupna morska so i sveže mleven biber
1/2 kg šargarepe , isečeno dijagonalno u omade
1 crni ili crveni luk isečen na kriške 
2 čena sitno isecanog belog lua
1/4 šolje Konjaka ili dobrog brendija
375 ml dobrog crnog vina
1 šolja domaće bistre supe
10 sveđih grančica timijana
2 Kašike neslanog putera
1 1/2 Kašika brašna
6 kom šalota(luka)


Zagreejemo nekoliko kašika maslinovog ulja u tučanoj šerpi.Dodamo  slaninu i ispečemo reš.Izvadimo i odložimo. 

Posolimo komade pileta i pobiberimo. Pržimo ih sa svake strane u ulju u kome smo pržili slaninu..Oko 5 minuta.Ond ai pileće meso izvadimo i odložimo.




Sada pirjamo luk, beli luk i šargarepu  sa 2 kašićice soli i 1 kašićicom bibera na srednjoj vatri oko 10 minuta..

Dodamo konjak ,slaninu i piletinu , sve sa sokom koji se stvorio u tanjiru gde je stajala. Uspemo vino, bistru pileću supu i grančice timijana.Pustimo malo da se krčka, pa poklopljeno stavimo u rernu.
Na temperaturi od 180 stepeni Celzija , 30 do 40 minuta.



Izvadimo iz rerne i na ringli ostavimo malo da krčka.Spremimo puter i brašno tako što sve dobro sjedinimo,pa sipamo u šerpu

Dodamo šalote  i krčkamo još 10tak minuta
Obično se dodaju i nasečeni šampinjoni , ja ih nisam imala.

Uz to smo jeli  Njoke pećene u timijan puteru.


I naravno čaša dobrog crnog vina






субота, 16. мај 2015.

Clafoutis sa divljim kupinama * Clafoutis with wild blackberries


Ovaj dezert  francuskog porekla je tako jednostavan, a u isto vreme vrlo elegantan. Kod nas se obično pravi kad napravim previše testa za palačinke! Dodamo još par sastojaka i gotovo.

  • Sastojci
  • 1 šolja mleka
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 2 Kašike istopljenog putera
  • 1/2 šolje brašna
  • Voće po izboru (moj sa divljim kupinama)



1. Predgrejemo rernu na 170 stepeni Celzija. U činiji izmešamo sastojke i uspemo u vatrostalnu posudu..
2. Pospemo voćem i pečemo 30 do 45 minuta



Serviramo sa šlagom ili kao ja sa sladoledom. Ali i bez dodataka je vrlo ukusno.


Priprema

четвртак, 14. мај 2015.

Rizoto od divlje patke,salata repa i avokado * Risoto of wild duck,swede and avocado salad



 Sezona je lova na divlje patke.Divlja patka je jedna od onih vrsta mesa, koje je zaista teško spremiti.Najepše je kad je meso na gudima onako roze  ali želimo i da se otarasimo suvišne masti i pritom dobijemo lepu hrskavu kožicu.

Probala sam na razne načine i bar meni ovaj deluje najbolje

Potrebno

 2 divlje patke (za 4 osobe)
1 pomorandža
nekolko grančica ruzmarina
krupna morska so

povrće za prženje..po želji

Patku dobro osušimo kuhinjskim papirom spolja i iznutra. Nauljamo sa svake strane i pospemo sa krupnom morsom soli. Ja još u unutrašnjost stavim nekolio kriški pomorandže i grančice ruzmaina



U tepsiju zatim bez masti stavimo isečeno povrće po želji,.Stavimo žicu preko tepsije i na nju stavimo patke.
Mast koja bude kapala iz patke će ispržiti povrće, koje će vas iznenaditi ukusom.

Rerna mora biti dobro zagrejana na 250 stepeni Celzija.

Patku pečemo oko 30 minuta i , 10 minuta pre kraja okrenemo na žici

* ne bacajte mast koja preostane kada je pećenje završeno.Iscedite i saćuvajte. Pržite u njoj na primer krompir, vrlo vrlo ukusno



Dok se patka peće pipremimo rizoto.

Sastojci

1 šolja arborio ili sličnog pirinča
1 litar bistre supe
1 mali iseckani crni luk
100 ml belog vina
20g izrendanog parmezana
20 g putera
100 g šumskih pečurki (ja sam imala borovnjače)



Priprema

U dublji tiganj sipamo malo ulja i putera i zagrejemo
Uspemo crni luk i malo izdinstamo
Sipamo pirinač i nekoliko minuta pržimo mešajući
Sipamo belo vino.Ostavimo da se krčka nekoliko minuta, pa s vremena na vreme usipamo bistru pileću supu.
Posebno ispečemo pečurke. Istucamo malo morske soli i iscedimo pola limuna pa time prelijemo pečurke i dodamo istovremeno kad i meso.

Kada je patka gotova ostavimo je sa strane 10 tak minuta , pa izrežemo meso na sitne komade
Dodamo u rizoto i pospemo parmezanom Služimo  sa pečenim povrćem i




Salata

1 veća repa, izrendana
1 zreo avokado
malo semenki
so, biber i balzamik sirće(ja volim beli)

Izrendamo repu, dodamo isečen avokado, začinimo i pospemo semenkama.




уторак, 12. мај 2015.

Puding sa pirinčem * Rice pudding





Kad smo bili mali ovo je ( tada smo to zvali sutlijaš, jer nije bilo  jaja ili pavlake uz to) bio dezert , koji je mama često pravila.Sa cimetom i šećerom na vrhu.Za nas je to bilo vrlo ukusno i uvek smo se radovali kad bi iz kuhinje zamirisao cimet. Setih se onda to je bio slučaj i sa grizom.Da li neko to uopšte još pravi deci?


Sastojci

  • 4-2/3 šolje punomasnog mleka
  • 1/2 pola šolje pirinlča, krupnog zrna
  • 7 Kašika šećera
  • 1 štapić vanile
  • 1 štapić cimeta
  • 2 veća žumanca
  • Malo zasladjene umiksane pavlake kad poslužimo


Priprema
 U šerpi kombinujemo 4 šolje mleka, šećer, štapić vanile , koji smo isekli i izvadili sadržaj i štapić cimeta. Prvo pustimo da provri a zatim smanjmo na malu temperaturu i krčkamo oko 20 minuta.




Nekoliko minuta pre nego što je pirinač u mleku skuvan, umutimo dva žumanca, pažljivo dodamo malo pirinča i mešajući dodamo 2/3 preostalog mleka.

 Sad sve vratimo u šerpu sa mlekom i pirinčem i mešajući pustimo da vri oko 2 minuta





Sve prespemo u činiju da se hladi i odmah prekrijemo plastičnom folijom da se ne bi stvarala korica.



Pre posluženja dodamo malo izmiksane , vrlo malo zasladjene pavlake i pospemo voćem po izboru.Ja sam koristila nar.





недеља, 10. мај 2015.

Pita sa šunkom i jajima * Ham and bacon pie


Kao što je kod nas pita sa sirom odomačena i naravno imamo još nekoliko vrsta gibanica sa raznim punjenjima, ovde je to PIE. I imaju naravvno svoje favorite. Neke sam več postavljala, Pastirski, riblji, goveđi i ovaj sad sa šunkom i jajima Takođe. Interesantno je kako su pekare dolaskom emigranata sa raznih strana sveta prilagodjivale lepezu izbor ovih pita. Pa sad možete imati pie sa puterom piletinom, pie sa ostrigama, pie sa karijima i to raznim itd.


Sastojci

1 pakovanje gotovih kora za pitu
4 jaja 
150 g seckane šunke
200 g povrća, patlidzan, babura
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 Kašika ljutog reliša, npr patlidžan ili paradajz
mali  rukohvat svežih začina, peršun, timijan
100 g buranije





Priprema

Propržimo crni i beli lukk, dodamo iseckanu baburu. Dodamo iseckanu šunku i na sitne kocke isečen patlidžan. Kada je smesa dobila finu braon boju, prespemo u posudu u kojoj ćemo peći pitu, a koju smo, namastili i obložili sa 6 tankih kora, posebno svaku mažući puterom.





Dodamo probarenu, boraniju, iseckane začine. Na sve to razbijemo jaja i uspemo po malo reliša svuda.
Prekrijemo sve sa oko 6 gužvanih kora, koje takođe dobro namažemo puterom.


Pečemo na 200 stepeni Celzija oko 30 minuta.


понедељак, 4. мај 2015.

Šnita sa kajsijama i djumbirom * Ginger and Apricot Biscuit Slice



Ovaj biskvit je lak za napraviti, a idealan da se ponese na piknik,neko druženje ili kao užina u školu.
Mnoge škole ne dozvoljavaju deci da nose hranu u školu koja sadrži orahe , kikiriki i slično,zbog dece koja su alergična na iste. Na sreću moje nije alergično ni na šta. Mnogi sastojci mogu se izmeniti, recimo suvo voće mogu biti šljive ili suvo groždje, Umesto djumbira možete koristiti cimet.

Sastojci

Baza

100 g putera
3/4 šolje kondenzovanog mleka
1 šolja suvih kajsija , sitno iseckanih
1/2 šolje kristalizovanog djumbira
1 šolja rendanog kokosa
2 Kašike soka od limuna
375 g biskvita, umrvljenih
2 Kašike iseckanih pistacija


Namaz sa limunom


50 g putera
3 Kašike vruće vode
1 Kašika soka od limuna
3 1/2 šolje šećera u prahu




Priprema

Baza

Kondenzovano mleko i puter stavimo u šerpicu i zagrevamo dok se puter ne istopi.Onda sklonimo sa šporeta

U posebnoj činiji izmešamo  kajsiju, kristalizovan djumbir,kokos i sok od limuna.Dodamo izmrvljen biskvit  promešamo.
Dodamo mešavinu putera i kondenzovanog mleka, mešajući dok se sve lepo ne sjedini.

Sipamo u plitak pleh koji smo obložili papirom za pečenje.Pritisnemo smesu ravnomerno rasporedjenu u plehu. Ostavimo u frižider da se sčvrsne.
Kad odlučimo da stavimo namaz, izvadimo pleh iz frižidera sat vremena pre toga

Namaz pravimo jednostavno.

Otopimoputer pa dodamo ostale sasjke , mešajući dok ne dobijemo glatku smesu. Premažemo preko baze, pospemo isečenim djumbirom i pistacijima i opet vratimo u frižider da se malo sčvrsne pre nego što ga izsečemo




// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer