Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 30. април 2015.

Štrudla sa jabukom i šljivama,Vanila puding* Strudel with apples and plums, vanilla puding


Mi smo zaista privilegovani, što se voća tiče.Jabuke imamo velikim delom godine u bašti a i limun i šljive stignu. Za puding uvek imamo sveža jaja naših vrednih  koka, koje kljucaju po dvorištu
  • 2
  • 2 kašičice cimeta

Sipamo cimet na jabuke
Dodamo sve ostale sastojke , izmešamo i ostavimo 5 minuta da odstoje


Kore sastavimo u sredini
Izbodemo viljuškom i namažemo otopljenim puterom

Stavimo mešavinu na jedan kraj i zamotamo. Zatvorimo krajeve i izbodemo opet viljuškom i namažemo puterom


Pečemo na 200 stepeni Celzija oko 15 minuta



Služimo uz domaći puding od vanile



 Sad znam da većina vas zna kako se puding pravi ali eto za svaki slućaj ako naleti neko ko ne zna
Sastojci
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Priprema
Kombinujemo mleko i pavlaku u maloj šerpici.Rasečemo štapič vanile pa nožem izvadimo sadržaj .Potom stavimo i prazan štapić u šerpicu

Zagrejemo ali ne da prokuva.
 U medjuvremenu ulupamo žumanca, i šećer.Pažljivo usipamo u mleko mešajuči .U malo mleka rstvorimo gustin pa takodje dalje mešajući uspemo.Sve kuvamo na blagoj vatri oko 10 minuta,dok se ne zgusne.





уторак, 28. април 2015.

Riblji kari *Fish Curry





Čim malo zahladni bacamo se na jela sa začinima.Ovo je valjd najjednostavnje i najbrže iz te serije.

Sastojci


  • ½ šolje kokos krema
  • 1 kašičica tamnog šećera
  • 1-2 očišćene čili papričice ili ako imate čili u prahu
  • 2 šolje korijandera iseckanog
  • sok i izrendana korica 2 limuna
  • 3 čena belog luka
  • 1 Kašika isitnjenog djumbira
  • ½ kašičice kurkume
  • 1 kašičica soli
  • 2 šolje bistre supe (riblje ili pileće)
  • 500g svežih ribljih fileta isečenih na kocke 3  do 4 cm
Priprema


Sve začine stavimo u šerpicu i na niskoj vatri spojimo oko desetak minuta.

Dodamo ribu i dalje na niskoj temperauri dinstamo još 5 minuta

Ideja za serviranje :Pirinač i obarena buranija 




Nagradna igra..Naj kolači i Torte


APR 27, 2015





Nagradna igra "NAJ RECEPT" od 27 aprila do 10 maja

U toku je nagradna igra za sve REGISTROVANE članove mreže VolimoNet !
Informacije i pravila pročitajte OVDE.


Prva nagrada: paket iznenađenja za pripremu torti i kolača 



Druga nagrada: Kuvar Nenada Gladića - Lepog Brke,
 sa posvetom autora dobitniku 




Treća nagrada: Set kalupa za pečenje kolača


Pet utešnih nagrada: oklagija sa ugraviranim simbolima mreže 
VolimoNet




Žiri od tri člana odabraće pobednike

1.Kristina Gašpar
2. Nenad Gladić, Gastronomad
3. Dule Berdić

Nagrade su dodeljene .Čestitamo pobednicima
Nagradna igra trajala je od 27 aprila do 13 maja 2015 godine. Tročlani žiri odabrao je najbolje recepte, a srećni dobitnici su:

Prva nagrada: Paket iznenađenja za pripremu torti i kolača

                        Julijana Krstin - Voćna šarlota 

Druga nagrada: Kuvar Nenada Gladića - Lepog Brke, sa posvetom autora dobitniku

                        Dušan Stevanović - Čoko-menta 

Treća nagrada: Set kalupa za pečenje kolača

                        Dana Drobnjak - Medovik torta


Utešne nagrade: Oklagija sa ugraviranim simbolima mreže VolimoNet

                        1. Mirela Dabić - Mirela torta

                        2. Dijana - Plazma torta

                        3. Suzana Mitić - Sladoled torta

                        4. Snežana - Ombre Cheesecake

                        5. Mirjana Simić - Puž torta

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim učesnicima i čestitamo srećnim dobitnicima nagradne igre. Ekipa mreže VolimoNet nastaviće da organizuje slične akcije i nagrađuje posetioce i ubuduće.

субота, 25. април 2015.

Bundevara

Nema većeg zadovoljstva nego u hladno jutro založiti drva ,iz baše odseći bundevu, neoliko šargarepa i peršun .Još samo nekoliko sastojaka i mirisna ukusna i vruća bundevara je gotova!




Dakle
1 Bundeva srednje veličine
 2 manja crna luka
2 čena belog luka
2 šargarepe,
3 Kašike mleka
Mali rukohvat peršuna i timijana
so i biber




Priprema

Prvo u rerni ispečemo bundevu. Meni je ukus mnogo lepši kad je prvo ispečem.

Izdinstamo luk, pa dodamo ostale sastojke i očišćenu bundevu, nalijemo vodu da pokrije sve u šerpii dodamo i 3 Kašike mleka.

Prvo pustimo da proključa pa smanjimo temperaturu i krčkamo još jedno 15 minuta.
Štapnim mikserom izmiksamo..i gotovo!



Bukovača El Greco Oyster mushrooms El Greco


I tako.Stigle moje prve bukovače pa sad redom degustiranje.Baš se radujem.Ova salata (topla) izgleda poduga i komplikovana ali ustvari uopšte nije!  A ukus je fenomenalan

Marinada


60 ml maslinvog ulja
nekoliko malih glavica crnog luka (šalot)
2 čena belog luka
so i biber
naprstak kurkume
1 lorberov list
4 grančice timijana
100 ml belog vina
20 ml belog sirćeta
150 ml bistre pileće supe
nekoliko listova žalfije


Za pripremu bukovače

2oo g bukovače
nekoliko kapi soka od limuna
ulje i malo putera
so i biber

Povrće
3 poširane rotkvice
1 pasternak
 neoliko listića salate
svežeg timijana, peršuna i žalfije



Priprema

Bukovača
Ostavimo tiganj da se bez ulja zagreje , da se što kažemo zadimi.
Sipamo ulje
Dodamo bukovaču i dinstamo nekoliko minuta.Dodamo puter , so i biber i malo limunovog soka .Par minuta još, pa skinemo sa vatre i sipamo u činiju gde ćemo dodati marinadu






Marinada

Zagrejemo ulje na srednjoj temperaturi. dodamo luk i beli lukimal soli i bibera- Dinstamo oko 3 minuta.
Dodamo kurkumu i dinstamo još 2 minuta
Sada dodamo začine: lorberov list žalfiju,i timijan,vino i sirće-
Povećamo temperaturu da se količina tečnosti smanji na pola.
Dodamo bistru pileću supu.
Malo prokuvamo opet da se tečnost smanji i onda sipamo preko pečurki
Odmah sud zatvorimo plastičnom folijom.
Kad se ohladi stavimo preko noći u frižider da se marinira,



Sutradan, poširamo povrće, pa onda marinirane pečurke sipamo u tiganj, dodamo povrće i polako nekoliko minuta zagrejemo.
Pospemo seckanim peršunom i dodamo listiće salate







петак, 24. април 2015.

Uzgajam bukovaču na talogu od kafe * Growing Oyster mushroom on coffee grains






Pre nekoliko nedelja započnem eksperiment sa uzgojem Bukovače na talogu kafe.
I onda se iznenadim kako je relativno lako a bukovača napreduje izvanredno!

Ovde sledi postupak uzgoja

Od nekog kafića pribavite talog kafe, najbolje koji je tog dana sakupljen.Kafići to obično bacaju pa je besplatan.
Jake plastične, providne kese
Micelijum za bukovaću.

Micelijum u Srbiji ..možete pogledati ovde
Miki Sremska Kamenica  tel
  • 0642470570     
  •  064 999 7660 Jovica Markovic.
  • Miroslav Marković
    Banatska 34, Bela Crkva 26.340
    tel.013/851-898
  • http://www.svetbiljaka.com/Prodaja/art=5062.html


U Hrvatsoj ovde
http://www.fungi-perfecti.hr/micelij_na_zrnu_zitarice.htm

Adrese sam pronašla na netu tako da ne mogu komentarisati ispravnost micelija.Svakako ako neko od vas ima dodatne informacije o istoj temi dojavite

Kada pripremamo kese, to radimo na čistom radnom prostoru ,sterilizujemo radnu površinu , kao i ruke . Po jednom plastičnom džaku punimo 3 kg taloga kafe,. Počnemo sa  malo talga na dnu pa pospemo oko 50 grama micelijuma, prekrijemo opet sa talogom i tako do vrha kese, gde je poslednji sloj talog.




Kesu zatvorimo tako da ostane malo otvorena.U taj otvor stavimo kuhinjski papir onao zgužvan To će nam koristiti da dok ne otvorimo kese, tako prskamo i zalivamo kompost,Uvek male oličine , recim sprej flašom.



Odložimo u  neki kutak garaže, šupe, podruma, zaštičen deo terase i balkona i slično..i čekamo. S vremena na vreme zalijemo , kako sam gore opisala.

Kada vidite da je micelijum počeo da prerasta talog kafe, postao onako perjast, otvorite kesu.

Sada svakoga dana prskate pažljivo na povrćinu.

Uskoro će početi da se formiraju pupoljci bukovače, Sada možete već malo više otvoriti kesu.



Od početka do ovih prvih bukovača, kod mene je prošlo oko mesec dana .Imala sam 5 kesa a koliki su prinosi ukupno, javiću vam kad se sve završi.






Moje mišljenje je da je za hobi gljivare ovo  najjeftinija i najjednostavnija opcija za uzgoj Bukovače.

A kulinarski..ja sam od prve napravila Bukovača .Al Greco a recept uskoro sledi!


Jareće meso sa Izraelskim kuskusom i grilovanim povrćem...Kids,GOAT meat (kids are fine), Israeli couscous ,grilled veges

Jaretina

1 kg Jarećeg mesa u komadima
4 paradajza
1 crni luk
1 šolja kokosovog mleka
1 l bistre supe
so, biber


Priprema

Jareće meso prvo natrljamo Čermolom i ostavimo ga da stoji u frižideru nekoliko sati.


U malo ulja naseckamo crni luk i prodinstamo.Dodamo paradajz i odmah zatim jareće meso. Propržimo ga , posolimo,pobiberimo. Nalijemo bistru supu.Poklopimo i stavimo u rernu.Na 1180 stepeni Celzija ..2 sata.
Izvadimo, umešamo kokosovo mleko .Gotovo.Uz ovo služimo pečeno povrće i Izraelsku kuskus salatu





Čermula

1 šolja sitno iseckanog peršuna
3 Kašike maslinovog ulja
3 čena belog isecaknog luka
1 kašičica mlevenog kima 
1 kašičica kurkume
1 kašičica korijandera u prahu
1 kašičica dimljene aleve paprike
1/2 kašičice šećera



Sve sastojke stavimo u avan i dobro istucamo.

Izraelski kuskus

Sastojci




  • 1 1/2 kašičica krupne soli
  • 1 1/2 šolja Izraelskog kuskusa
  • 5 Kašika maslinovog ulja
  • 1/4  šolje sveže nane, sitno iseckane
  • 5 komada mladog zelenog luka, sitno iseckanog
  • 1/3 šolje suvog groždja
  • 3 Kašike tanko izrezane korice limuna
  • 2 Kašike soka od limuna
  • Sveže mleven biber

Priprema
U vodi dobro posoljenoj skuvamo kuskus al dente. ( Oko 15 minuta)

Procedimo ga, sipamo 2 Kašike maslinovog ulja i ostavimo da se ohladi.
Dodamo iseckane i ostale sastojke i poslužimo


четвртак, 23. април 2015.

Povuci potegni,mocarela i beli luk hleb Pull apart mozarella and garlic bread.




Dolaze gosti! Šta spremiti da bude inteesantno , relativno brzo ( ako imate već veknu hleba) i naravno ukusno. Ovaj povuci potegni hleb je  ukršten sa hlebom sa belim lukom. Zaćas plane , kad ga izvadite na sto!

Ako imate vremena možete prvo napravitii svoj hleb, pa sam i za to postavila recept
OVDE

  • 1 kašičica kvasca
  • 100 ml tople vode
  • 300 g hlebnog brašna
  • 1 kašičica  soli
  • malo ulja (za mešenje)

уторак, 21. април 2015.

Hangi, Maori kuvaju Hangi Maori cook



Več je prošlo izvesno vreme od Svetog Patrika kada smo imali čast, da nam jedna Maorska porodica , čija deca idu u osnovnu školu moje ćerke, pripremi ovo jelo. Iako smo svi platili neki skroman doprinos većina sastojaka je donirana od ljudi u selu , pileće, jagnjeće i svinjsko meso kao i povrće. Sav prihod je otišao u naš fond Prijatelji škole, jedno malo društvance koje nesebično odvaja slobodno vreme, da tokom godine organizuje razne ativnosti i sakupi novac koji je izvan budžeta škole i sa kojim kupujemo ono što mi roditelji smatramo da će ulepšati našoj deci boravak u školi


Hāngi  je Maorski tradicionalan metod pripremanja hrane  u specijalnim prilikama, tako što


se kuva u zemlji na čijem dnu je vulkansko kamenje koje je pre toga dobro zagrejano.

Na to se onda stavljaju korpe paketića u kojima se nalazi meso i povrće..Onda se sve pokrije zemljom gde ostaje do 4 sata.

Onda se otkrije i izvadi a ukus je fanatstičan!.


Ovaj način pripreme se unutar Maorskog plemena kao tradicija prenosi sa kolena na koleno, što podrazumeva i nasledstvo vulkanskog kamenja.

Pripremiti Hangi za nekoga, je velika čast i neobično sam uživala u celoj ceremoniji kao i u degustaciji!
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer