Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

субота, 31. јануар 2015.

Bataci divljeg fazana




Moj tata je bio strastven lovac. Ponekad je vodio i mene u svoju družinu. Ovde je sezona lova i članovi njegove družine redovno donesu nešto. Ovoga puta su se čak i potrudili da fazana očiste i donesu najbolji deo..batake.

Volim kad dodju ne samo zbog mesa,  nego više zbog priča o druženju sa mojim ocem

Veme pečenja: 60 minuta
  •  3 bataka 
  • činija vrele vode
  • 1/2 šolje soli
  • 2 kašike šećera
  • 2 do 4 lista lorbera
  • Crni mleveni biber
  • Sveže začinsko bilje,timijan i peršun
  • 1 crni luk
  • 1 paprika babura
  • nekoliko krompira
  • Veći rukohvat zeleniša

__________
Ovo je osnovni recept za spremljanje divlje peradi. Ja ga tako pravim , a ne sumnjam da ima još načina.


  1. Usolimo komade mesa.Skuvamo u loncu vodu ,so,lorber i šećer.Ostavimo da se ohladi do sobne temperature,pa u to stavimo meso Kada se voda ohladila stavimo meso  i ostavimo u frižideru 4 do 8 sati
  2. Kada ste spremni da pečete izvadite fazana iz frižidera i ostavite ga da stoji oko 30 minuta.Za to vreme predgrejete rernu na 250 stepeni Celzija. Namastimo parčiće mesa sa uljem i puterom.Pospemo iseckano začinsko bilje. Nasešemo luk i papriku. Mi smo  meso jeli uz pečeni krompir i Kale (Google ovo prevodi kao kelj!  ali znam da nije.Drugim rečima ne znam srpsko ime)

3.. Pečemo 15 minuta. Zatim smanjimo na 180 stepeni Celzija i pečemo još oko 40 minuta. S vremena na vreme premažemo meso sokovima iz tepsije.Ostavimo da stoji oko 15 minuta.Proces koji mnogi znate ,kada se sokovi vraćaju u meso. Bilo je fantastično, ukusno i sočno


петак, 30. јануар 2015.

Challah,jevrejski sladak hleb

 Ovaj hleb sam slučajno probala kod pekara i bio je ljubazan da mi da recept.Naravno moja pletenica nije ni blizu njegovom radu ali ukus je bio približan. Ako sam dobro razumela Jevreji ga pravu za neke svečanosti i jedu često petkom i subotom.Ne sećam se više kog dana sam ga pravila ali ga toplo preporučujem.

Sastojci


  • 1 1/2 šolja  vruće vode
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 veliko jaje
  • 2 žumanca (sačuvajte belanca da premažete hleb pre pečenja )
  • 2 kašičice vanile
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 2/3 šolje šećera
  • 2  kašičice soli
  • 5 1/2 šolja hlebnog brašna

Priprema


  1. 1
    U činiji izmešamo 3 šolje brašna,so,šećer i kvasac,dok dobijemo homogenu smesu.
  2. 2
    Izmešamo u drugoj činiji ,jaje, žumanca, biljno ulje (ja sam koristila kanolu) i 1 1/2 šolju vruće vode 
  3. 3
    To sada dospemo u činiju sa brašnom i sve dobro promešamo.




  1. 4
    Dodamo još jednu šolju brašna i mesimo dalje
  2. 5
    1/2 šolje brašna dodamo testu i umesimo a 1/2 sipamo na radnu površinu
  3. 6
    Stavimo testo na brašno i mesimo dok se testo ne sjedini
  4. 7
    Mesimo još 10 minuta  dok dobijemo testo koje je meko ali se ne lepi za radnu površinu..
  5. 8
    Stavimo šerpicu s vodom da prokuva
  6. 9
    Testo stavimo u nauljanu činiju i zamotamo u peškir ili kuhinjsku krpu.
  7. 10
    Stavimo pokriveno testo u sredinu rerne a ispod stavimo šerpicu sa prokuvanom , znači vrućom vodoZatvorimo rernu. Ostavimo testo u rerni oko 1 sat
  8. 11
    Kada izvadimo testo iz rerne malo ga baacimo na radnu površinu da izgubi višak vazduha.Vratimo u rernu i ostavimo da stoji još sat vremena
  9. 12
    Ulupamo belanca.
  10. 13
    Izvadimo testo iz rerne. Ponovo ga tresnemo i dodamo malo brašna ako je prelepljivo, Sada je testo spremno da napravimo pletenicu.
  11. 14
    Podelite testo na dva dela.Jedan deo ostavite u činiju i prekrite.
  12. 15
    Drugi deo podelite na četiri jednaka dela.Tako da na vrhu ostanu spojena,

  1. 16
    Sada testo ispletemo.
  2. 17
    Stavimo pletenicu na tepsiju na koju smo prethodno stavili papir za pečenje
  3. 18
    Gornji sloj testa premažemo umućenim belancem
  4. 19
    Isto postupimo i sa prvom polovinom testa koju smo odložili

  5. 20
    Ostavimo challah da naraste, oko 45 minuta.

  6. Znaćete da je testo spremno za pečenje ako ga prstom pritisnete i u njemu ostane udubljenje tj testo se ne vrati
  7. 21
    Pospemo malo šećera na vrh testa i pečemo oko 20 minuta na 175 stepeni Celzija. Posle 20 minuta izvadimo hleb i ulupanim belancem još jednom premažemo.
  8. 22
    Vratimo hleb u rernu i pečemo još 15tak minuta.
  9. 23
    Izvadimo hleb iz rerne i probamo da li je pečen.Ovo uradimo tako što kucnemo po dnu hleba pa ako zvuči šuplje onda je gotov.
  10. 24
    Ostavmo ga da se ohladi




недеља, 25. јануар 2015.

Damen Kapric




Još jedan fantastičan kolač sa pomoravkinog bloga, koji sam čim sam videla m o r a  l a da napravim. Baš tog dana smo pravili i džem od breskve ,tako kao da je bilo planirano.



Veoma sam oduševljena ovim kolačem.Podseća me na kolač Louise koji slično pravimo ,bez jabuka ali ovaj je kapric mek kao duša.


Biskvit
150 g putera sobne temperature
4 žumanca sobne temperature
60 ml mleka
80 g šećera
1 kesica vanile
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo

Fil od jabuka:

1 kg izrendanih jabuka
1 kašika šećera
1 kašičica cimeta
1 vanilin šećer
sok od pola limuna

Sastojci za šne:

4 belanca
100 g šećera
1 kašika limunovog soka

i još:

2-3 kašike džema od kajsija






Priprema:

Podmazati kalup za tortu veličine 22 - 23cm samo dno.

Umutiti puter  i šećer, zajedno sa vanilom u penastu smesu i onda dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutiti pre nego što se doda sledeće žumance, dodati mleko i umutiti sve zajedno.
Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iznad posude u kojoj su umućena žumanca i sve zajedno umutiti sa mikserom.
Dobićete jednu veoma gustu smesu.



Sipati spatulom u pripremljen kalup za torte, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 10 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se biskvit prohladi.




Dok se kolač peče,očistiti jabuke i preliti ih sa sokom od pola limuna da ne pocrne. Izrendati ih, staviti u šerpu, dodati cimet,šećer ( šečer se dodaje više ili manje u zavisnosti od slatkoće jabuka, moje su bile slatke i nisam dodala ni malo šećera,ako su kisele,dodati 2 kašike šećera ) i vanilu i ako je šta ostalo od soka limuna, preliti preko i staviti na ringlu i dinstati jabuke dok sav sok, koje su jabuke ispustile, ne uvri.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

Polupečeni biskvit premazati sa džemom od kajsija i sipati prohlađene izdinstane jabuke i vratiti nazad u rernu i zapeći vrlo kratko 5 minuta, na istoj temperaturi.





Za to vreme umutiti belanca sa limunovim sokom i šećerom, koji ćete dodavati po malo i mutite dok ne dobijete veoma gust šne.



Sipati šne preko jabuka i vratiti nazad u rernu za još 15 minuta, ali smanjite temperaturu na 150, da se više suši nego peče.




Izvaditi kolač napolje i ostaviti da se ohladi.



Nisam ni stigla da izvadim iz tepsije, tako brzo je nestao.Uhvatih da slikam poslednje parče...





субота, 24. јануар 2015.

Salata od jastoga


Pre nego što pomislite da živim na visokoj nozi da vas obavestim da smo ovde okruženi okeanima pa je nama uloviti ili jesti jastoga,ostrige i ostale djakonije kao vama kiseli kupus.

Ovog monstruma od nekoliko kg ulovio je jedan moj prijatelj .
Uz finu salaticu i domaći majoney kao i čašu dobrog kvalitetnog Novozelandskog vina pravo letnje uživanje

Jastog se vrlo lako sprema  ,uopšteno 8 minuta u vodi koja vri ,po kg jastoga.

Ja mu ne dodajem nikakve začine.Meso je slatko.



петак, 23. јануар 2015.

Pečeni gnocci u timijan puteru





Kod Gnocci je najbitnije da je krompir brašnast i da tačno izmerimo količinu krompira i brašna.Takodje budu mnogo vazdušastije kada krompir ptopasirate  ili ako nemate presu izrendate,kad ste ga skuvali i oljuštili.

Potrebno je

1 kg krompira
3 jaja
300 g brašna
50 grama putera
2 grančice svežeg timijana
50 grama rendanog parmezana

Priprema

Skuvamo krompir,neoljušten.
Kada je kuvan oljuštimo i propasiramo
U sredinu dodajemo jaja i onda pomalo brašna,mešajuči rukama.
Ne mesite predugo da se ne bi izgubila vazdušasta masa

Testo je gotovo kad se ne odvaja,nije lepljivo i lako ga možete formirati u duguljaste linije


Isečete male komade kao na slici .
Zagrejete puter u tiganju u koji stavite grančice timijana. Pečete gnocci sa obe strane nekoliko minuta.

Gnocci možete i kuvati kao prilog jelu. U vodu koja vri ih sipamo i kad isplivaju na površinu ocedimo.

Pospete rendanim parmezanom.

Ovo često pravim kad dodje jedna devojčica koja ne voli krompir. Njoj kažemo da je to pasta.

Cali nema problema da jede, kako god se zvalo


четвртак, 22. јануар 2015.

Pečeni kozji but



Dok smo bili na odmoru,posetili su nas prijatelji koji su skoro stidljivo doneli ovaj kozji but, misleći da nam se možda neće dopasti.Iako kozje i jareće meso jedemo retko ali samo zato što ga nije lako nabaviti vrlo je ukusno.Tako da smo ovo ukusno meso spremili po sledećem postupku.

Prvo smo ga špikovali sa režnjevima belog luka, i listićima ruzmarina.



Marinada i začini





Marinada
-sok 3 limete
- 1 šolja belog vina
- 2 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje braon šećera
-
Začini
- 2 kašike  djumbira
- 2 kašike kima 
- 1 kašika korijandera
- 1/4 šolje braon šećera
- 1/4 šolje soli

- mali rukohvat sveže nane
- 1 beli luk
.

Stavimo sve začine i sastojke za marinadu u ajvan i dobro izmešamo,izmeljemo





Zatim dobijenu smesu utrljamo po celom mesu i ostavimo ga da odstoji najmanje nekoliko sati,preko noći je još bolje





Meso pećemo na 160 stepeni Celzija oko 4 sata.Dok se ne odvaja od kosti.
Neobično i veoma ukusno. Mi smo ga jeli uz salatu 


среда, 21. јануар 2015.

Šećerni Kolač -Sugar Pie


Dear English readers. As my blog is equipped with translator, have decided not to put translation on the Serbian text.Due to lack of time.Hope you understand.If something is unclear(we all know how Google sometimes translates) ,please do not hesitate to contact me.Thank you

Iako  mu je ime slatko, ovaj kolač uopšte nije toliko sladak. Onako..potaman.
Vrlo jednostavan ali mi je pažnju privukla priča kako je recept stigao u Novi Zeland.

Prvi put sam ga probala u restoranu Depot i jako se i meni, a i ostalim gostima svideo.
Ali priča vlasnika i čuvenog kulinara Al Brown je bila veoma interesantna.

Kao mlad kuvar ,pre nekih 30tak godina on je radio u restoranu La Luna na St Laurent Bulevaru u Montrealu,Kanada.

Posao mu je bio veoma interesantan ali ga je najviše privlačila lepotica,zadužena za poslastice, Brigita.

Bio je smrtno zaljubljen u nju i nije prošao dan da joj ne bi odneo cveće a redovno joj je pomagao da očisti svoj deo kuhinje.

Brigiti su se i mnogi drugi divili,dolazeći izdaleka da probaju njen čuveni Šećerni kolač.

Al se svojski trudio i čitavu godinu na razne načine  se trudio da ugovori sasanak sa njom ali bez uspeha.

Približio se i njegov poslednji dan rada i pri kraju radnog vremena, Brigite mu je prišla uljudno se pozdravila i stavila mu cedulju u ruku.

Al nije mogao da dočeka da se  vrati u svoju sobu,čitavo vreme stežući ppair u šaci i zamišljajući da tu piše - Vidimo se kasnije u baru na uglu

Tada je bio vrlo razočaran kad je otvorio pisamce i na njemu našao recept za Šećerni Kolač. Odložio je papir u jedan od dnevnika i tek mnogo godina kasnije je opet naišao na požuteli listič. Šećerni kolač je postao u restoranu Depot nešto kao recept sa potpisom , a ova priča je baš slatka uz to.

Potrebno je

Za Testo

2 1/2 šolje brašna
225 grama neslanog putera
1/2 šolje šećera
3/4 šolje šećera u prahu
1 jaje
2 žumanca

Fil

500  mekog tamnog šećera
1 litar pavlake
5 velikih jaja



Predgrejemo rernu na 150 stepeni Celzija. Namastimo okruglu tepsiju 28cm razmere.

Brašno,šećer i puter izmiksamo.Dodamo jaje i ponovo mešamo.

Izručimo testo na pobrašnalu radnu površinu i umesimo testo.. Zamotamo u platičnu foliju i ostvimo u frižideru, najmanje 30 minuta..Potom  testo razvučemo oklagijom tako da je cela tepsija prekrivena. Na dno testa stavimo papir za pečenje i sipamo pirinač pa pečemo testo na slepo(blind baking) ,20 minuta.




Umutimo žumanca i namažemo testo i pečemo još 5 minuta


Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi

Fil

Sipamo šećer i pavlaku i ostavimo da se zagreje na srednjoj temperaturi, oko 5 minuta,  dok se šećer ne istopi. Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se hladi, 15 minuta.

Predgrejemo šporet na 120 stepeni Celzija.
Umutimo jaja i kad se pavlaka ohladila,polako dosipamo i izmešamo.Onda sipamo na testo.




Pečemo oko 50 minuta. Kolač je gotov kad mu je sredina meka kao kod želea.

Kad se ohladio ostavimo u frižider da se sčvrsne



Da li je bio ukusan_ Aha vrlo!

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer