Probala sam mnoge recepte za Osso Bucco ali ovaj mi se najviše dopao i po izgledu i po ukusu pa rekoh da ga podelim sa Vama Potrebno je
)
3-4 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera 1 crveni luk isečen ½ zelene babure ½ crvene babure 3 šargarepe 1 deblji celer 5-6 česnja belog luka 1/3 šolje Marsala vina (ili dry sherry) 1/3 šolje konjaka 1 kašika balzamik sirćeta 2 kašike paradajz pirea 1 grančica ruzmarina 4 grančice majcine dusice 2 lista lorbera 2 šolje bistre pileće supe 2 do 4 teleće kolenice So i biber po ukusu
U tučanu (ili sličnu šerpu) sa poklopcem koji se dobro zatvara na srednjoj vrati zagrej maslinovo ulje Začini kolenice sa solju i biberom i proprži ih sa svih strana.Kad su tako propržene izvadi ih(dodaćes kasnije).
Sad dodaj Marsala, ili suvi sherry i konjak, takodje i balzamik sirće.Ovo na niskoj vatri u poklopljenom loncu ostaviti 6-8 minuta.U istoj šerpi posto podesiš jačinu vatre na nisko, dodaj još 2 kašike maslinovog ulja i puter.Sad dodaj iseckano povrće, luk ,papriku, šargarepu celer i beli luk.Pirjaj na niskoj vatri.Zatim pokri i pirjaj jos 10tak minuta mešajuci s vremena na vreme.
Napravi buket garni od ruzmarina, majčine dušice i lorbera.Dobro zaveži i spusti u šerpu.U isto vreme dodaj paradajz pire. Povećaj vatru na srednje i dodaj i kolenice i pileću čistu supu.Dobro sve promešaj.Kada prokuva smanji na nisku temp. 1 –1 ½ sat.Teletina bi trebalo da se odvaja od kosti posle ovog vremena.
Ja uz moj Osso Bucco najviše volim risoto na milanski nacin ali sasvim dobar ukus ima i kombinacija sa krompir pireom.Zelena salata i samo još da kažemo:Prijatno!
Postoji jedna reklama kako su Novozelandjani postali vlasnici ovih bombona.naravno da nije tako bilo ali kakogod zaista je vrlo ukusna
There is a nice commercial how Newzealanders became owners of pineapple lumps .Of course not true but however we all love them
Priprema
Biskvit
1 pakovanje biskvita (bilo koje vrsta slatkih tvrdih biskvita)
Stavimo u blender ili ih ručno izmrvimo
Dodamo 120 grama istopljenog putera i promešamo.Odložimo u posudu
Zatim prespemo u okrugli pleh i malo pritisnemo.Ostavimo u frižider
Čizkejk
485 g krem sira
3 jaja
200 g putera
Naprstak soli
750 ml slatke pavlake
3 Kašike želatina
300 grama pralina od ananasa
U posudi na šerpi sa vodom koja je provrela, istopimo praline sa 100 ml pavlake.Na vrlo niskoj temperaturi.Mešamo dok ne dobijemo glatku masu
U malo vode rastvorimo želatin i ostavimo da stoji ko 2minuta
Dodamo u smesu sa pralinama i dobro izmešamo
Dodamo krem sir,so ,šećer i jaja i ponovo sve mešamo dok se ne sjedini u glatku masu.
Sipamo smesu sa pralinama i mešamo.
U blenderu izmrvimo oko 40 pralina u poveće komade.
Dodamo ostatak pavlake ,promešamo i sipamo u pleh.
Ostavimo da se stvrdne oko 1 sat.
Sipamo na vrh ganaš i kad se malo stvrdne ukrasimo.
Recept za ganaš sam redovno postavljala.
Biscuit Base
Put 1/2 packet of biscuits with 1/2 pack of ginger nuts into a blender
Crush these in food processor and place in a bowl
Add 120g melted butter .It should consistency when you grab it in your hand it stays together.
Put in a spring-form and press it lightly.Refrigerate.
Cheescake
485 g cream cheese
3 eggs
200 g butter
Pinch of salt
750 ml cream
3 TBS gelatine
300 g pineapple lumps
In double boiler or pot over boiling water melt pineapple lumps and 100 ml of cream on the lowest heat
Stir occasionally. It.It takes little time so be patient
Dissolve gelatine in little water and let stand for 2 minutes.Add to pineapple lumps mixture and mix well.
Place cream cheese,sugar,salt and eggs in food processor and blend till smooth.
Pour in gelatine,pineapple lump mixture and blend well
Put now 20 pineapple lumps and blend in lumps,not too fine.Add to the mixture
Pour in cream and mix for about 1 minute.
Pour into the tin with biscuit base.Leave to set for 1 hour.
Pour ganache on top and ..done!
Attaching also a recipe for ganache which is more in quantity that you need.I mostly freeze leftover for later use.
Da se odmah razumemo svežih smokava momentalno ovde nema, a ovo se jako dobro jede kod nas u kući!
Zato uvek pravimo zalihe kad ima svežih smokvi,pa tako ne moramo a se odreknemo ove divne poslastice. Ovde sam koristila slatko od smokvi(celih),koje pravim sa djumbirom.Koju je ujedno vrlo lako napraviti.
Just to make things clear.There are no fresh figs here in wintery New Zealand and this is one of the tarts we really love to eat.That is why ,when we do have fresh supply we preserve some for days like this.I used here my preserved figs and ginger.Divine.And simple to make
Oko 500 grama smokvi
1 kora (lisnata)za tart
200 grama milerama
1oo grama kozjeg sira
20 g putera
Nekoliko grančica svežeg timijana za dekoraciju
Ingredients
500 g figs
i ready bought filo pastry
200 ml creme fraiche
100 g goats cheese
20 g butter
few sprigs of fresh thyme for decoration
Priprema
Razvite kore u veličini pleha za tart.
Izbodite dno viljuskom,namažite puterom i ispecite koru na srednjoj temperaturi oko 10 minuta
Premažite ohladjenu koru sa mileramom
Naredjajte smokve ,djumbir i pospite komadićima kozjeg sira
c
Method
Roll out pastry to fit your tart dish
With fork go over bottom to prevent pastry from rising.Brush with melted butter
Bake blind for 10 minutes on moderate temperature
Cool down a little and divide your cream fraiche
Put the figs and ginger on top and pieces of goats cheese
Bake for 20 minutes on 180 Degrees Celsius
Decorate with fresh thyme